Cum programam defragmentarea automata a hard disk-ului in Windows XP – tutorial video

Salut prieteni, in tutorialul de astazi o sa vedem cum putem programa o defragmentare automata a hard disk-ului in Windows XP. Daca in Windows Vista, Windows 7 si Windows 8 acest lucru se intampla automat, in Windows XP va trebui sa defragmentam hard disk-ul manual sau sa programam o defragmentare automata.
Pentru a programa o defragmentare automata a hard disk-ului ne vom folosi de Scheduled Tasks si fisierul defrag.exe situat in “C:\Windows\system32”. In tutorial am prezentat doua metode pentru a programa o defragmentare. Cea de a 2-a metoda o putem folosi in cazul in care dorim sa defragmentam mai multe partitii/hard disk-uri in acelasi timp fara a fi nevoiti sa programam cate o defragmentare pentru fiecare partitie/hard disk. Practic pentru a 2-a metoda vom crea un fisier numit “defragall.bat” in care vom scrie 2 comenzi apoi vom programa rularea acestui fisier care se va ocupa singur de optimizarea hard disk-urilor sau a partitiilor existente in calculator. Puteti folosi Scheduled Tasks si in multe alte situatii pentru a programa rularea diferitelor sarcini sau a diverselor programe.
Ce inseamna defragmentare?
Procesul prin care sistemul de operare optimizeaza asezarea fisierelor pe hard disk astfel incat acestea sa poata fi accesate mult mai rapid de catre sistemul de operare.
Windows-ul va functiona mai bine daca defragmentez hard disk-ul?
Cu siguranta da insa nu trebuie sa ne asteptam la performante spectaculoase. Totusi diferenta va fi vizibila atunci cand lucram la PC. Fisierele se vor deschide mai rapid, aplicatiile la fel, copierea fisierelor se va face mai rapid.
Cat de des trebuie sa defragmentez hard disk-ul?
Este bine sa facem o defragmentare de cel putin 2 ori pe luna. Daca va stiti ca fiind un utilizator care descarca multe fisiere, faceti mutari/copieri/stergeri frecvente de fisiere atunci puteti defragmenta in fiecare saptamana.
Exista cazuri in care nu trebuie sa folosesc defragmentarea?
Da, daca detineti un SSD nu este necesar sa faceti o defragmentare. Defragmentarea este chiar contraindicata pentru SSD-uri mai ales daca acestea au tehnologia TRIM
Spre final, cum suneam si mai sus, pe celelalte sisteme de operare Windows nu este nevoie sa programati o defragmentare automata caci Windows Vista, 7 si Windows 8 vin by default setate sa faca o defragmentare automata a tuturor partitiilor.

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 900 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

 

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.

Vizionare placuta !

de Adrian……..linux.videotutorial.ro

 


Tutoriale similare


Despre Adrian

Flamand de informatie si cunoastere, imi place tot ce tine de domeniul tehnic si impartasesc din cunostintele mele cu mare placere. Cei ce se daruiesc altora se vor pierde pe ei insisi dar cu folos, lasand ceva util semenilor. Bucurandu-ma de acest privilegiu, nu voi spune niciodata "nu stiu", ci "nu stiu inca" !

Comments

  1. Folosesc Diskeeper ! e cel mai tare pentru defragmentare.

  2. Adrian fa un tutorial despre Diskeeper.

  3. Hatman Alexandru-Stefan a zis

    Eu folosesc TuneUp Utility Defrag

  4. Adrian Gudus a zis

    Fiecare foloseste ce vrea. Tutorialul nu este despre ce soft sa folosim pentru defragmentare sau care este cel mai bun soft de defragmentare ci despre cum sa programam o defragmentare automata!

  5. Care este motivul pentru care nu mai se poate descarca tutorialul? Este neplacut sa tot cauti un anumit tutorial care te intereseaza.Chiar este ceva ilegal in treaba asta?

  6. Adrian Gudus a zis

    nick:
    Care este motivul pentru care nu mai se poate descarca tutorialul? Este neplacut sa tot cauti un anumit tutorial care te intereseaza.Chiar este ceva ilegal in treaba asta?

    Da, este munca noastra la care noi iti oferim acces gratuit. Tocmai pentru ca accesul este gratuit ave, tot dreptul sa conditionam modul de acces si distribuire al acesteia.
    Sa descarci tutorialele este ca si cum ne-ai fura munca.
    Tutorialele noastre sunt gratuite si pot fi accesate oricand, de oriunde exista o conexiune la internet (si in zilele noastre exista peste tot), poti sa ne vizitezi la orice ora, ai acces pe site 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana din 7.
    Nu vad de ce ai avea nevoie sa le descarci atat timp cat in toate tutorialele incepem prin “deschideti un browser si mergem pe” Deci pana la urma tot ajungi sa deschizi un browser si tot vei ajunge sa faci enormul efort de a scrie 3 cuvinte in bara de adrese sau in Google (a se observa sarcasmul in legatura cu “enormul efort”)
    Pentru ce sa ocupa aceste tutoriale spatiul pe hard disk-ul tau cand noi platim server dedicat si server de streaming ca ele sa-ti fie accesibile gratuit la orice ora? Tu gasesti logica?
    Incercati sa scapati de mentalitatea ceausita “ce-i in mana, nu-i minciuna”

  7. Sunt chiar atat de importante tutorialele pentru XP?
    Suntem in anul 2012, totusi…

  8. Adrian Gudus a zis

    nick:
    Care este motivul pentru care nu mai se poate descarca tutorialul? Este neplacut sa tot cauti un anumit tutorial care te intereseaza.Chiar este ceva ilegal in treaba asta?

    Ca sa nu mai faci gigantul efort de a cauta un tutorial, invata sa folosesti bookmark-urile ca sa revii oricand cu un singur click pe site-ul unde stii ca era informatia respectiva. Ce este un bookmark? (probabil te vei intreba) Ei bine, scrie in casuta CAUTA din sidebar dreapta sus: “Gestionarea eficienta a bookmark-urilor in Firefox si exportul acestora in alte browsere” apasa tasta enter si vei gasi tutorialul.

    • Imi pare rau ca nu ai inteles nimic din ceea ce ti-am spus, s-au te faci ca nu intelegi. Sa uiti ca cineva ar descarca toate tutorialele. Nu cred ca intereseaza chiar totul. Dar anumite postari pot fi de folos in varianta in care uiti cum se face o setare intr-un sistem de operare s-au altceva.Nu spune nimeni ca nu iti apreciaza munca! Dar daca faci treaba asta atunci macar sa o faci cu folos.Ca exemplu m-ai trimis la un tutorial din29oct.2010. Asta inseamna ca atunci cind cineva cauta ceva sa inceapa cu anul 2008 pina in prezent.Dar daca asta este politica ta nu este nici o problema. Sper ca nu am suparat s-au jignit pe nimeni.

  9. Imi pare rau dar nu ai inteles nimic din ceea ce am vrut sa iti spun s-au te faci ca nu intelegi! M-ai trimis la un tutorial din 29.Oct.2010 sa vad gestionare de bookmark-uri! E bine ca mi-ai dat numele altfel trebuia sa incep sa caut din 2008 pina in prezent.Nimeni nu spune ca nu iti apreciaza munca.Dar nici sa nu crezi ca cineva ar downloada chiar toate tutorialele. Este vorba de anumite tutoriale care prezinta setari din Windows si alte probleme de genul acesta.(A fost un exemplu). Dar daca asta este politica ta, nu este nici o problema.Cred ca nu am jignit pe nimeni intrebind.

  10. Am o problema chiar cu un hdd luat acum 3 luni de zile, aseara arata OK S.M.A.R.T-ul , azi dupa ce am pornit pc-ul la rece am bagat hd tune pro si cand ce sa vezi a aparut Realocated Events Count 1 Waring de la ce a putut sa apara asa ceva? numai ai incredere in niciun HDD in ziua de azi toate crapa in toate review-urile spune ca majoritatea crapa chiar si dupa ce are date. Ce ma indrumati sa fac ? unii zic de format full, alti zic dul la garantie. Un HDD Hitachi 1tb 7K1000.D chiar ce isi luase si Cristi dar pe 2TB, la mine a aparut chestia aia. Ce ziceti ? Dati-mi un sfat, va rog !

  11. nick:
    Care este motivul pentru care nu mai se poate descarca tutorialul? Este neplacut sa tot cauti un anumit tutorial care te intereseaza.Chiar este ceva ilegal in treaba asta?

    de ce vrei neaparat sa descarci si sa-ti umpli pc- degeaba,e mai simplu sa folosesti semnele carte(bookmarks)si printr-un singur click ai ajuns pe paginile unde ai mai fost

Speak Your Mind

*