Google a introdus suport pentru limba Romana in Voice Search – tutorial video

Salut prieteni, in tutorialul de azi va voi arata cum functioneaza Google Voice Search cu suport pentru limba Romana, suportul a fost introdus azi 17-08-2012 si credeti-ma ca merge.
De-a lungul timpului de cate ori ma loveam de iconuta microfonului de pe tastatura Android, ma intrebam cand oare se va introduce suport pentru limba Romana, azi este ziua aia, Google a introdus si pentru noi suport vocal. De acum inainte putem face cautari vocale in limba Romana, putyem scrie email-uri in limba Romana, putem scrie sms-uri in Romana si putem interationa cu diferite aplicatii prin intermediul comenzilor vocale.
Acestea nu sunt simple comenzi vocale cum avem pe unele telefoane mobile Nokia, este vorba despre un motor inteligent care transforma vocea in text pe care-l transmite mai departe ca interogare in search sau ca o comanda spre alte aplicatii.
De acum daca vrem sa cautam ceva pe google de pe telefon, nu trebuie decat sa apasam microfonul si sa vorbim in limba noastra Romaneasca, cu care am crescut si pe care o iubim atat de mult.
La fel si la sms-uri sau la email-uri, nu trebuie decat sa spunem cui vrem sa trimitem mesajul iar dupa aceea mai ramane decat sa dictam textul.
Normal, sunt unele mici erori, asa este peste tot la inceput insa trebuie sa recunoastem ca este un pas important in directia cea buna.
In sfarsit ne simtim si noi bagati in seama, prima oara navigatia de la Google Maps, dupa aceea traficul actualizat tot in Maps iar acum suportul Voice Search.
Merci Google !

Atentie.
Voice Search in limba Romana nu este implementat pe toate dispozitivele insa probabil in curand va fi, aveti rabdare.

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 800 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.

Vizionare placuta !
de Cismaru Cristian



Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. Cum pot sa-l updatez ca mie nu imi apare romana?

  2. Acest suport Google voice pentru limba română va apărea şi pe browsere?…

  3. Cristi Dules :))))))))))))))))

  4. Va rog sa faceti un tutorial cum se face update la android 4 pentru Samsung Galaxy S II

  5. Buna treaba.M-ai trebuie sa imi cumpar un telefon destept.

    • Cumpara-ti un telefon “M-AI” destept decat tine….

    • “M-ai” bine pui mana pe carte si inveti limba romana.

      • Bine mai inteligentule,am sa pun mana pe carte sa scriu corect..Nu ca tine sa fac muschi.este tara plina de “intelectuali” care stau in spatele monitorului si fac pe desteptii.Scuza-ma Cristi daca comentariul meu deranjaza,dar baietii acestia au luat-o pe aratura{facusem doar o gluma}.O zi buna va doresc.

  6. Andy:
    Acest suport Google voice pentru limba română va apărea şi pe browsere?…

    Vom face un tutorial si despre asta

  7. Cred ca aplicatia asta e fan manele :):D deci manelele la putereeeeee 🙂

  8. pai ceva normal ca noi sutem cu toate in urma !! ca ,sutem cu 50 de ani in urma :)))

  9. Salut Cristi, ai setat ceva ca sa iti apara textul cu diacritice? La mine, pe un Samsung Galaxy S II, textul generat este simplu, fara diacritice.
    Multumesc anticipat.

  10. Va salut, am un Optimus One, probabil ca inca nu merge pe acest tel. intrebarea mea este: trebuie facut un update ceva sau in momentul in care este disponibil se actualizeaza singur si apare limba romana la setari?
    Multumesc frumos si bafta la toata lumea!

  11. Marius:
    Salut Cristi, ai setat ceva ca sa iti apara textul cu diacritice? La mine, pe un Samsung Galaxy S II, textul generat este simplu, fara diacritice.
    Multumesc anticipat.

    Daca alegi limba telefonului Romana in loc de Engleza o sa ai diactitice.
    Deasemenea poti folosi tastatura Swipe care suporta scrierea cu diacritice pentru limba Romana.

  12. Salutare prieteni de la videoturial 🙂 Este un serviciu extraordinar 🙂
    Pentru pc exista ceva asemanator?

  13. Nu exista pentru pc, doar pentru engleza, germana, italiana, spaniola adica DragonNaturally Speaking Premium sau Legal. Deci limba romana va fi disponibila poate peste 5 ani, 10.

  14. popescu ionut a zis

    Salutare! Va rog raspundeti daca se poate face un update pt ca suntem multi in situatia aceasta, nu ne apare limba romana! Multumim!

    • popescu ionut a zis

      mentionez ca am LG optimus HUB si am selectata limba romana in tel, dar la setari google voice nu imi apare limba romana, am dezinstalat si am reinstalat google voice, dar degeaba.

  15. avram:
    Nu exista pentru pc, doar pentru engleza, germana, italiana, spaniola adica DragonNaturally Speaking Premium sau Legal. Deci limba romana va fi disponibila poate peste 5 ani, 10.

    Ce nasol…. Chiar as fi avut mare nevoie de asa ceva pentru pc….

  16. D-le Cristi, tastatura telefonului meu nu are simbolul microfonului. Te rog să-mi spui cum să fac să pot dicta mesajele în E-mail. Menţionez că am un telefon Samsung S5570 Galaxy Mini. În meniu am găsit pictograma microfonului şi pot să caut vocal pe Google, dar la tastatură n-am pictograma microfonului. Mulţumesc mult pentru toate Videotutorialale pe care la faceţi. Cu ajutorul vostru am reuşit să-mi dau răspuns la toate întrebările legate de necunoaşterea calculatorului. Să nu renunţaţi, să nu ne lăsaţi că mai avem multe de învăţat de la voi.
    Cu stimă, Sandu

  17. Exact domnu Cristi, ne-ati ,,intaratat” cu tutorialul acesta dar nu ne-ati spus esentialul, cum se instaleaza de fapt sau ce trebuie facut pentru limba romana. Am facut update din Google Play la Voice Search si tot nu-mi apare limba romana la setari, inseamna ca nu este inca disponibila pt. tel. meu? Asta trebuie facut de fapt facut pentru a avea romana in Voice Search?
    Multumesc frumos si astept un raspuns.
    O zi buna in continuare!

  18. Manole:
    Exact domnu Cristi, ne-ati ,,intaratat” cu tutorialul acesta dar nu ne-ati spus esentialul, cum se instaleaza de fapt sau ce trebuie facut pentru limba romana. Am facut update din Google Play la Voice Search si tot nu-mi apare limba romana la setari, inseamna ca nu este inca disponibila pt. tel. meu? Asta trebuie facut de fapt facut pentru a avea romana in Voice Search?
    Multumesc frumos si astept un raspuns.
    O zi buna in continuare!

    Nu trebuie sa instalezi nimic, suportul vine automat cand folosesti voice search, telefonul trebuie sa fie in Romana.

  19. Stie cineva cand va aparea Dragon Naturally Speaking si pentru limba romana? AM inteles ca pe engleza e aproape perfect, cu 20% mai bine decat 11.5.

  20. HoLeeShit a zis

    Esti de belea , auzi ” jucarii pentru adulti la un pret bun ” 😀

  21. Cristi Dules=)))))))))))))))tare asta
    frumos tutorial…felicitari

  22. Cristi Dules =))
    Bravo Cristi. 🙂

  23. Cum se face că mie nu vrei să-mi răspunzi D-le Cristi ??. Poate nu m-am făcut înţeles.Te rog să-mi spui cum aduc suportul microfonului pe tastatura telefonului, pentru a porni dictarea mesajelor. Menţionez că am un telefon Samsung S5570 Galaxy Mini şi că pot căuta în limba română pe google search dar de dictat mesaje nu pot fără pictograma microfonului. Te rog, fă-ţi timp câteva secunde şi spune-mi cum rezolv problema.
    Mulţumesc anticipat şi mult succes pentru noi Videotutoriale, Sandu

  24. AdrianGudus a zis

    dani:
    SALUT AS DORI SA AFLU NUMELE TELEFONULUI DIN VIDEOTUTORIAL SI MODELUL .MULTUMESC

    S-a folosit un Samsung Galaxy Note

  25. Salut! Am o mica nelamurire cu aceasta functie noua. Am un LG Optimus One, cu Android 2.3.3 cel original. Update-uri am facut astazi la tot ce avea nevoie. Am setat la Voice Search limba romana, si imi funcioneaza ok, daca ii dictez in romana. Problema pe care o am e ca desi pentru cautari pe net imi foloseste limba romana pentru recunoastere vocala, daca incerc sa compun un sms si sa ii dictez in limba romana nu merge nici cum, ci tot in engleza imi scrie ce ar fi inteles… Am setat eu pe acolo cam tot ce am gasit legat de limbi si am pus pe romana, dar vad ca nimic, pana si meniul telefonului il mutasem pe romana si tot nimic. Imi puteti spune va rog ce setari, trebuiesc facute in telefon pentru a putea folosi limba romana si la compunere prin comana vocala de sms-uri si email-uri? Ce setari ati facut spre exemplu in telefonul din tutorial? Va multumesc anticipat si felicitari pentru toate tutorialele realizate.

  26. liviuflorin a zis

    ….poate face-ti un tutorial si despre aplicatia android lost din market…. este o aplicatie foarte buna care merita instalata.

  27. Salut!Cum ai facut sa poti vorbi in limba romana si de la tastatura?Mie imi merge cautarea vocala in romana la voice search dar la mesaje sau oriunde folosesc tastatura numai am asta.Folosesc tastatura swype pe Galaxy SII si telefonul e in romana.

  28. Adrian Gudus a zis

    Bogdan:
    Salut!Cum ai facut sa poti vorbi in limba romana si de la tastatura?Mie imi merge cautarea vocala in romana la voice search dar la mesaje sau oriunde folosesc tastatura numai am asta.Folosesc tastatura swype pe Galaxy SII si telefonul e in romana.

    Victor Marginean:
    as putea sa introduc in telefonlimba romana in caz ca nu o am? imi apare acel microfon in motorul de cautare google, insa telefonul il am setat pe lb. engleza. (telefon motorola defy +)
    multumesc

    Bogdan, treci la tastatura Android, Poti schimba tastatura din setarile telefonului
    Apoi pentru ambii, cum se poate observa si in clipul video, cand colegul meu scrie un SMS si apasa pe iconita microfon de pe tastatura, apare o fereastra pop-up cu un microfon mare incercuit cu portocaliu si sub el scrie “Romana (Romania)”. Imediat in dreapta parantezei se observa un mic triunghiulet ceea ce indica faptul ca acolo este un meniu. Atingeti triunghiuletul si veti avea posibilitatea sa schimbati limba.
    Acel triunghiulet apare si in alte aplicatii si cum am spus mai sus, indica faptul ca sub butonul respectiv seafa meniuri
    Daca nu aveti optiunea pentru a alege romana, mergeti in setarile telefonului si dati limba sistemului de operare in Romana. Ar trebui sa mearga si fara sa faceti asta.

  29. Pe tastatura mea Android nu am microfon.Trebuie sa ai ICS ca sa ai optiunea de microfon?Eu nu am reusit sa fac update la ICS prima data din cauza Kies si dupa am citit ceva la Odin cu un brickbug si aplicatia care verifica asta.

  30. Salut,
    Detin un samsung galaxy note
    Android version 4.0.3
    Dar la s-voice nu am limba romana
    Vreo idee?
    ms

  31. Salut Cristi.Am urmarit tutorialul si nu am observat sa fi zis nimic deespre comanda vocala pt apelare rapida in limba romana
    Am un Vodafone Smart 858 si am reusit sa fac tot cu el inafara de apelare rapida

  32. Se pot dicta si semne de punctuatie?
    Spre exemplu, pot sa spun telefonului sa puna semnul
    intrebarii sau punct la sfarsitul unei propozitii?

  33. Adrian Gudus a zis

    Victor Marginean: as putea sa introduc in telefonlimba romana in caz ca nu o am? imi apare acel microfon in motorul de cautare google, insa telefonul il am setat pe lb. engleza. (telefon motorola defy +) multumesc

    Nu este nevoie sa instalezi nimic. Mergi in Sentinta > Language & Input > Language si alegi Romana din lista

  34. Adrian Gudus a zis

    Rectificarea: Settings nu Sentinta

  35. Salut.
    Care e varianta in romana pentru apelare vocala folosind Google Voice?
    Ex “Call ……” in engleza. Care e versiunea in romana care si functioneaza?
    Multumesc.

    • Adrian Gudus a zis

      Ai încercat “apelează X” sau “apel X” sau “sună-l/sună pe X”??
      Dacă nu mă înșel funcția de apelare nu este disponibilă momentan pentru limba română

  36. Victor Marginean a zis

    as putea sa introduc in telefon limba romana in caz ca nu o am? imi apare acel microfon in motorul de cautare google, insa telefonul il am setat pe lb. engleza. (telefon motorola defy +)
    multumesc

Trackbacks

  1. […] o functie noua care ne ajuta sa facem cautari cu vocea in limba Romana pe web. Ieri v-am prezentat Google Voice Search in limba Romana pe Android, insa se pare ca putem folosi cautarea vocala si pe desktop, folosind browserul Google Chrome si […]

Speak Your Mind

*