Cum securizam reteaua wireless a router-ului si de ce – tutorial video

Salut prieteni, in tutorialul de astazi o sa vorbim despre cum se securizeaza reteaua wireless a router-ului si de ce trebuie sa facem acest lucru. Am hotarat sa fac acest tutorial pentru ca la un tutorial realizat acum 3 zile, un vizitator in naivitatea sa ne spunea pe rubrica de comentarii ca el a lasat reteaua wireless libera fara parola caci nu este deranjat de faptul ca cineva se poate conecta la reteaua lui wireless si poate naviga sau descarca fisiere de pe internet. Sunt sigur ca in asentimentul acestui utilizator mai sunt si multi alti utilizatori. Motivele principale pentru care vrem sa securizam reteaua wireless sunt cu totul altele.
De ce sa securizam reteaua wireless?
– pentru ca cei din vecinatate sa nu se poata calici descarcand 30 de fisiere torrent in acelasi timp. Daca se va intampla asta, latimea de banda va fi gatuita si viteza voastra la internet va fi mai mica.
– exista inca foarte multi oameni rau intentionati care odata ce au acces la reteaua voastra wireless va pot scana traficul si pot afla ce site-uri accesati, ce parole introduceti, ce cautari faceti in google, care sunt interesele voastre
– un alt motiv si cel mai important este acela ca un infractor cibernetic, odata ce are acces la reteaua voastra wireless, poate lansa atacuri catre alte persoane sau chiar catre voi, poate comite infractiuni, poate face cumparaturi cu carduri false, poate penetra site-uri institutionale, guvernamentale. Daca se intampla asta, cel tras la raspundere o sa fiti voi pentru ca infractorul a lansat toate aceste atacuri si a infaptuit toate aceste nelegiuiri de pe IP-ul conexiunii voastre.
Ce putem face pentru a securiza reteaua wireless a routerului nostru?
Este extrem de important sa tratati cu foarte mare seriozitate securizarea retelei wireless si sa aplicati toate setarile router-ului vostru wireless ce au legatura cu acest lucru. Un prim pas este sa dezactivati emiterea SSID-ului de catre router si sa evitati crearea unei retele wireless WEP. Acest tip de securizare este foarte usor de penetrat. Debifand “Enable SSID Broadcast” reteaua voastra wireless va fi ascunsa si va puteti conecta doar daca cunoasteti SSID-ul retelei wireless si key-ul de autentificare la aceasta. Un al aspect important este sa aplicati filtrarea pe baza de MAC (Wireless MAC Filtering). Asta inseamna ca doar dispozitivele pentru care ati introdus adresa MAC in lista de filtre vor avea permisiunea sa acceseze reteaua wireless. Un alt mare avantaj pentru folosirea filtrarii pe baza de MAC este acela ca, chiar daca cineva va stie SSID-ul retelei precum si key-ul de autentificare, nu se va putea conecta la reteaua voastra wireless daca MAC-ul dispozitivului sau nu a fost adaugat in lista de filtre.
Daca router-ul vostru suporta securizarea WPA/WPA2-PSK Personal cu criptare AES atunci alegeti aceasta optiune pentru crearea retelei wireless atunci cand o configurati.
Acestea fiind spuse, va invit sa vizionati tutorialul video pentru a vedea exact cum se pun in practica toate setarile mentionate mai pentru a securiza reteaua wireless a unui router.
Daca nu stiti cum se seteaza un router si cum se creaza o retea wireless, va invit sa urmariti tutorialele:
Cum se face conexiunea RDS si setarile pentru internet wireless intr-un router (pentru rds)
Configurare router D-Link DIR 655 pentru Romtelecom, RDS, UPC, internet starter, 3G(pentru alte tipuri de conexiune)

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 800 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.

Vizionare placuta !

de Adrian……..linux.videotutorial.ro



Tutoriale similare


Despre Adrian

Flamand de informatie si cunoastere, imi place tot ce tine de domeniul tehnic si impartasesc din cunostintele mele cu mare placere. Cei ce se daruiesc altora se vor pierde pe ei insisi dar cu folos, lasand ceva util semenilor. Bucurandu-ma de acest privilegiu, nu voi spune niciodata "nu stiu", ci "nu stiu inca" !

Comments

  1. Vreau sa vad cit de nesigura este conecsiunea wep si cum se acceseaza.

  2. Salut Adrian eu vreau un tutorial despre cat de vurnelabila e conexiunea WEP

  3. asta cu parolele las-o ca nu se poate vedea parolele daca-ti scaneaza reteaua . cat despre comenzi de pe ip-ul meu ghici tu cine ii duce pachetul la ala care a comandat ca doar trebuie sa-si bage adresa de primire. cine foloseste numere stie exact cum sa-si faca treaba nu cauta retele wireless nesecurizate prin oras. si daca vine politia la mine isi pot da seama care e problema . nu intru eu in belea. oricum e bine de setat parola pe wireless si parola de administrare a routerului.

  4. si ai grija cu demonstratia wep pentru ca toate routerele de la romtelecom parca si upc au setat de baza 2 tipuri de securitate active , wep si wpa2 . eu stiu ca vrei sa faci un bine si sa demonstrezi cat de usor se poate intercepta si decripta parola wep dar sa nu se ajunga altundeva ca baietii abia astepta sa “sparga” retelele vecinilor

  5. As vrea sa ma ajutati putin sau macar sa incercati. In urma cu cateva saptamani ati facut un tutorial despre GBO TV Player dar a aparut o problema. Cand deschid programul nu mai gaseste streamul si apare o eroare .

  6. Chiran Sorin a zis

    Si eu sunt interesat de vulnerabilitatea WEP!

  7. Sunt curios sa vad cat de vulnerabila este securitatea WEP

  8. AdrianGudus a zis

    andrei:
    asta cu parolele las-o ca nu se poate vedea parolele daca-ti scaneaza reteaua .cat despre comenzi de pe ip-ul meughici tu cine ii duce pachetul la ala care a comandat ca doar trebuie sa-si bage adresa de primire. cine foloseste numere stie exact cum sa-si faca treaba nu cauta retele wireless nesecurizate prin oras. si daca vine politia la mine isi pot da seama care e problema . nu intru eu in belea. oricum e bine de setat parola pe wireless si parola de administrare a routerului.

    De intrat poate nu intri tu la belea dar cu siguranta vei fi chemat si purtat prin sectiile/sectia de politie pana se lamureste treaba si nu cred ca vrei sa-ti pierzi timpul cu asta.
    Referitor la parole, eu iti sugerez sa te mai documentezi in ceea ce priveste un cookie. Nu mai fiti naivi. Daca voi nu stiti cum se fac toate aceste lucruri asta nu inseamna ca nu exista metode sau ca altii nu stiu cum sa o faca.
    Nu este vorba aici doar despre infractorii cibernetici care fac scanari la plesneala, poate fi chiar un curios din blocul tau, un “priete” care vrea sa afle mai multe sau un dusman

  9. Si eu vreau sa vad vulnerabilitatea conexiunii WEP

  10. si WPA/WPA2 se pot sparge

  11. AdrianGudus a zis

    LucYan:
    si WPA/WPA2 se pot sparge

    Da, asa este dar ceva mai greu.

  12. AdrianGudus a zis

    andrei:
    si ai grija cu demonstratia wep pentru ca toate routerele de la romtelecom parca si upc au setat de baza 2 tipuri de securitate active , wep si wpa2 . eu stiu ca vrei sa faci un bine si sa demonstrezi cat de usor se poate intercepta si decripta parola wep dar sa nu se ajunga altundeva ca baietii abia astepta sa “sparga” retelele vecinilor

    Ce-mi plac persoanele ca tine. Mai sus parea ca nu e mare branza sa-ti securizezi wireless-ul si dintr-o data te-ai panicat.
    Tutorialele noastre au scop educativ. Daca noi va aratam ceva, nu inseamna ca trebuie sa puneti neaparat in practica. Tot ce faci sau faceti, faci sau faceti pe raspunderea voastra. Nimeni nu este raspunzator pentru actiunile pe care le faceti mai ales ca noi am specificat la fiecare tutorial care exemplifica lucruri mai sensibile ca nu ne asumam raspunderea si ca tutorialele noastre au scop educativ si nimic mai mult.
    Daca nu esti capabil sa distingi binele de rau atunci nu ai ce cauta in fata unui calculator. Daca ascunzi raul asta nu inseamna ca il elimini. cine vrea sa faca asta (sa penetreze o retea wifi wep) o poate afla chiar si acum de pe miliardele de site-uri existente pe internet fara sa aiba nevoie de tutorialul nostru. Aceste site-uri care explica asta sunt in “viata”, exista pe internet si la ora actuala.

  13. Dorim sa ne aratati cat de usor se penetreaza conexiunea WEP.

  14. Foarte bun tutorialul dar fara suparare cum pot vedea daca cineva mai foloseste net de la mine va multumesc frumos multa bafta.

    • Galaxy S a zis

      Hey Marius… Daca ai fi urmarit tutorialul cap- coada ai fi vazut cum poti vedea daca cineva iti foloseste reteaua… ..undeva dupa filtrarea mac-ului se specifica acest lucru…….

  15. Faceti va rog si un tutorial despre acele routere de la romtelecom,care ni le dau ei default cand bagam net.

  16. AdrianGudus a zis

    marius:
    Foarte bun tutorialul dar fara suparare cum pot vedea daca cineva mai foloseste net de la mine va multumesc frumos multa bafta.

    Am aratat si acest lucru in tutorialul video. daca nu derulai si priveai tutorialul cap-coada, aflai si acest lucru.

  17. Test cu WEP cum se sparge, foarte usor. Eu aveam WPA-Personal. Vreau sa vad cum se poate sparge WEP-ul.

  18. Salut Adrian eu am wi-fi in casa de la UPC si au venit ei la mine miau montat ala toate bune si frumoase netu merge si pe wi-fi si pe cablu obisnuit .Dar eu mai am si un PSP si acesta nu suporta wi-fi decat WEP si NONE adica banuiesc fara parola si routeru de la ei UPC este pe WPA2-PSK ! Crezi ca se poate schimba ? Exista vro setare care schimba tipul securitati ? Te rog raspunedemi sunt foarte disperat !

  19. Excelent tutorialul! Am conectat 2 terminale deja conform instructiunilor prezentate (SSID ascuns, MAC filter), dar am intampinat probleme cu un telefon LG Optimus Net care nu se conecteaza la router. Apare configurata reteaua pe el dar nu primeste IP, in consecinta nu se conecteaza. M-ati putea ajuta cu vreo idee?

  20. Dorim sa vedem cat de usor se poate sparge o parola WEP

  21. Dorim sa vedem cat de usor se poate sparge o parola wep QSS disabled

  22. AdrianGudus: Da, asa este dar ceva mai greu.

    Mai greu? Nu deloc uite aici cu linuxu Beini se pot sparge orice fel de parole cu doar cateva clicuri. Tutoriale gasesti pe Youtube, nu stiu daca si in engleza dar in Spaniola sigur.

  23. AdrianGudus: Ce-mi plac persoanele ca tine. Mai sus parea ca nu e mare branza sa-ti securizezi wireless-ul si dintr-o data te-ai panicat.
    Tutorialele noastre au scop educativ. Daca noi va aratam ceva, nu inseamna ca trebuie sa puneti neaparat in practica. Tot ce faci sau faceti, faci sau faceti pe raspunderea voastra. Nimeni nu este raspunzator pentru actiunile pe care le faceti mai ales ca noi am specificat la fiecare tutorial care exemplifica lucruri mai sensibile ca nu ne asumam raspunderea si ca tutorialele noastre au scop educativ si nimic mai mult.
    Daca nu esti capabil sa distingi binele de rau atunci nu ai ce cauta in fata unui calculator. Daca ascunzi raul asta nu inseamna ca il elimini. cine vrea sa faca asta (sa penetreze o retea wifi wep) o poate afla chiar si acum de pe miliardele de site-uri existente pe internet fara sa aiba nevoie de tutorialul nostru. Aceste site-uri care explica asta sunt in “viata”, exista pe internet si la ora actuala.


    este adevarat ce zice andrei
    recomand criptare wpa2 si ca sa sparg prefer criptare wep :))
    dar totusi fiecare face ce vrea nu trebuie sa ne anunte si pe noi noi nu putem face nimic decat sa reclamam la politie 😀

  24. V – as ruga, daca doriti, sa ne aratati vulnerabilitatile securizarii de tip wep ale retelelor wireless?
    Va multumesc

  25. Multumesc pentru tutorial… Am un tp-link 841n si meniul e acelasi… Ambele tutoriale mi-au venit la fix…

  26. Dintoneauna am folosit doar filtrarea mac… m-am gandit ca daca i se refuza accesul la retea unui anumit user nu poate face nimic.(colectare date) Din cate ai cunostinta e indeajunsa ? sau si asa se pot colecta date (stiu ca poate schimba mac-ul dar daca nu stie cu ce mac sa-l schimbe…)
    Si inca ceva am incercat si prin parola si am observat o oarecare incetinire a vitezei fata securizare prin mac – stii ceva reveritor la asta?

  27. Pentru a vedea conexiunile din router se gasesc in internet multe softuri sa faca aceasta treaba, io va recomand zamzom wirlles network tool. Soful are 2 optiuni, versiunea gratuita care va va arata conexiunile din router adica IP’ ul atacantului, conexiuni si adresa MAC. La versiunea pro, va va arata si numele PC’ ului, numele ales de voi la instalare. Va felicit pentru tutorial, eu locuiesc in Spania si aici se sparg parole la ordinea zilei, Cu acel Linux Beini mentionat de mine in primu comentariu. Vreau sa va zic ca si io am patito sa mi se sparga reteaua wifi. Nu de putine ori a trebuit sa schimb parola la router, pentru a scapa de a-mi mai sparge vecini reteaua am facut exact ce este prezentat de voi in acest tutorial, va recomand la toti cei care folositi conexiuni wifi sa o faceti.

  28. si eu votez PRO pt tutorialu cu WPA

  29. CUM SE POATE AFLA PAROLA LA UN WIRELESS CU SECURITATE DE TIP WEP ?

  30. liviu_florin a zis

    …poate explicati si pe alte tipuri de routere, cum ar fi cel de la romtelecom HG655b, unde mai apar si alte optiuni cum ar fi : AP isolation sau Hide broadcast. ; Sau daca modul TKIP este mai slab decat AES .

  31. Cracking-ul cifrurilor WPA/WPA2 PSK In cazul in care avem deja pachetele capturate, putem folosi banalul Cain, unde importam fisierul cu extensia . cap. Cain il va analiza si ne va spune daca exista vreun handshake valid de unde se poate extrage cifrul PSK:

  32. Da, chiar ar fi interesant sa vedem cat de usor e sa spargi o retea WEP…

  33. vezi pe spatele aparatului si cu siguranta scrie 192.168. etc.

  34. Zoltan Teszari SI VIN MASCATI RDS WI-FI SPOT FREE

  35. Salut,cum pot afla daca mai este conectat cineva la routeru meu prin wireless,in cazu in care mi ar fi spart parola?

    • Floryn:
      Salut,cum pot afla daca mai este conectat cineva la routeru meu prin wireless,in cazu in care mi ar fi spart pa

      Floryn:
      Salut,cum pot afla daca mai este conectat cineva la routeru meu prin wireless,in cazu in care mi ar fi spart parola?

      Floryn:
      Salut,cum pot afla daca mai este conectat cineva la routeru meu prin wireless,in cazu in care mi ar fi spart parola?

      Toate aceste lucruri le afli uitandu-te in router la Wireless Statistics , Sfatul meu este sa mai urmaresti odata tutorialul si sa fi atent…. alceva…nu pot sa-ti zic..pt ca nu ai putea intelege Succes

  36. Alex:
    Salut Adrian eu am wi-fi in casa de la UPC si au venit ei la mine miau montat ala toate bune si frumoase netu merge si pe wi-fi si pe cablu obisnuit .Dar eu mai am si un PSP si acesta nu suporta wi-fi decat WEP si NONE adica banuiesc fara parola sirouteru de la ei UPC este pe WPA2-PSK ! Crezi ca se poate schimba ? Exista vro setare care schimba tipul securitati ? Te rog raspunedemi sunt foarte disperat !

    Desigur ca se poate schimba, de regula ai o multime de setari,optiuni la indemana in configurarea unui router dar , oricum ar fi si cu o parola de tip WEP + filtrari mac + ascundere retea = destul de multa siguranta pe retea . aplica sfaturile- indrumarile facute in tutorial si te asigur ca vei rezolva problema Succes

  37. DORIM NEAPARAT un tutorial despre vulnerabilitatea WEP pe larg.merci.

  38. Salut de curand mi am setat routerul si mi am ascuns ssid-ul ca sa nu imi vada si altii ,la un laptop care am windws xp nu reusesc sa bag ssid-ul ascuns pe cand la windows 7 reusit

  39. La un dispozitiv, telefon smartphone, cum ii gasim IP MAC -ul, ca sa-l introducem la securizare (tot asa il gasim ca si PC si laptop?). La laptop am inteles, dar la smartphone, e acelasi lucru?

  40. Ziceai ca cineva ne paote monitoriza ceea ce facem noi unde le logam cu ce parola etc….cu ajutorul carui soft se face acest lucru??

  41. cu ce soft sau antivirus ne putem proteja inpotriva ca cineva care sa conectat la wifi meu sa ne motorizeze paachetele si sa le analizeze?

  42. Foarte util,Multumesc,de pe videotutorial.ro am invaţat multe lucruru utile,mereu cand nu mai gasesc solutia la vreo problemă cu Pc-ul intru pe videotutorial.ro si aici aflu totul.
    bine ca sunt si oameni care mai fac si gratis unele lucruri

  43. Buna!Am si eu o problema si am nevoie de un sfat.Cand bag acel cod (192.168.1.1) si dau enter, mie imi apare direct ”Username or Password is incorrect.
    Please refer to the troubleshooting below:….”.Nu am idee de ce, avand in vedere ca nici nu mi-a aparut macar acea casuta in care sa le scriu.Vreau sa-l securizes exact asa cum am vazut in acest tutorial,dar nu reusesc sa intru.PS:Cred ca cineva are acces la wi-fi fara sa stiu.

    • Daca nu mai sti userul si parola de la ruter poti reseta ruterul si apoi il poti reconfigura. Ruterul are un buton mic pe care ti apasat vreo 5 secunde si se reseteaza.

    • dai un reset la router si iti ramane setarile lui din fabrica are un butonas mic bagi cu pixul sau ceva ascutit acum depinde de router ca este si buton normal

  44. Problema e ca mie nu mi apare fereastra aia in care sa pun userul si parola…imi da direct eroarea aia de care ziceam mai sus.Aseara i am dat restart si l am reconfigurat, dar aceeasi problema.Asta e curios pentru mine.De ce nu ma lasa macar sa intru in meniu?

    • Adrian Gudus a zis

      Sper ca nu incerci sa-ti accesezi routerul de pe un laptop cu care esti conectat prin wireless la router-ul WiFi, nu? Caci daca da, asta poate fi unul din motivele pentru care nu ti se permite accesul. Daca te-ai uitat la tutorialul video cap-coada chiar am si atras atentia asupra acestui lucru “nu va accesati router-ul de pe laptop prin conexiune wireless”
      Accesul la router se face prin fir. Conectezi un fir la placa de retea a pc-ului sau a laptopului si celalalt capat al firului il introduci frumos in unul din porturile routerului.marcate cu initialele LAN

  45. Am incercat si asa si aceeasi problema.Nu stiu ce sa mai incerc acum.Pe spatele routerului scrie Default access: http://tplinklogin.net.Am incercat de curiozitate si la fel.Nu am idee de la ce ar putea fi.

  46. multumesc mult,mi-a fost foarte util
    de mult vroiam sa invat si eu cum se face
    ai fost foarte explicit…bravoooo

  47. Buna ziuna! Recent am achizitionat si eu un router, nu are antenuta din aceea in sus si e mertical, pe calculator merge netul, ma pot conecta cu telefonul. Acum problema: Canv vreau sa intru pe net de pe TELEFON, imi zice telefonul ca nu am net, desi este conectat la wifi si are si semnal… Ce trebuie sa fac? Mentionez ca am windows 7 daca trebuie sa modific cv in setari. Multumesc.

  48. salut! deci am un router serioux si nu mai am cutia sau manualul de la el si nu eu l-am instalat deci nici ip nu il stiu. as vrea sa imi pun parola dar nu stiu cum pentru ca mie nu imi apare ca la tine cand incerc sa bag cate un ip 🙁

  49. SALUT! AM SI EU O PROBLEMA! AM INSTALAT UN ROUTER TL-WR 740N , IMI MERGE WI FI PE PC SI LAPTOP DAR NU MERGE PE UN SAMSUNG GALAXY MINI 2 DESI SUNT CONECTAT LA WI FI NU POT ACCESA INTERNETUL! MULTUMESC ANTICIPAT

  50. aceiasi problema am si eu ni mi scaneaza routerul wi- fi andronic am avut un timp cand am avut acces la router dar dint- o data nu mi da adriesa romtelecom…… ce sa fac ?

  51. Voi aveti tutoriale pentru orice? N-am gasit pana acuma problema sa nu rezolv pe situl vostru,sunteti cei mai tari tinetio tot, cu cat mai multe tutoriale bune

  52. vreau la ip meu sai fac masca daca se poatecum pot face astept un linc aici [email protected]

  53. Am o mica problema !
    Nu-mi da voie sa ma loghez pe site sa-mi schimb parola .
    O sugestie ? Ce pot face ? Cu care alta parola pot sa ma loghez ?

  54. Buna la toti.am o problema.cum fac sa pun parola la reteaua wiifii….de pe tableta

  55. Salut, toate informatiile date de tine sunt folositoare.Multumim!

Speak Your Mind

*