Prezentare bios UEFI Gigabyte, implementat chiar si pe placi de baza ieftine – tutorial video

Salut prieteni, in acest tutorial video va voi prezenta implementarea Gigabyte pentru bios-ul UEFI pe placile de baza ieftine, pe placile mai scumpe implementarea este putin mai bling-bling insa functiile sunt cam aceleasi.
Dupa cum v-am obisnuit, incercam sa va familiarizam cu noile tehnologii care apar in lumea IT&C, astazi este randul celor de la Gigabyte cu bios-ul uefi. Producatorul Taiwanez a fost printre ultimii care au implementat UEFI pe placile de baza. In timp ce alti producatori mari aveau deja UEFI pe placile de baza, Gigabyte a mai asteptat, probabil ca au vrut s-o faca cum trebuie si se pare ca au reusit.
Daca esti un user obisnuit cu bios-ul clasic, cel UEFI de pe placile Gigabyte nu te va speria, in schimb cel de la MSI si Asus poate parea putin ciudat.
Avantajul bios-ului UEFI se simte imediat ce pornim PC-ul, observam ca sistemul de operare porneste mai rapid, asta pentru ca UEFI este mai eficient decat bios-ul clasic.
Un alt avantaj este acela ca putem lucra cu mouse-ul, deasemenea este posibil sa vedem in viitorul apropiat aplicatii care ruleaza fara sistem de operare si aici nu ma refer la semi-implementarile care le gasim la ora actuala, ci la aplicatii implementate direct in flash pe placa de baza care pot rula in cateva secunde.
Dupa cum o sa vedeti si-n tutorial, pc-ul porneste in doar 10 secunde, asta deoarece UEFI stie ce componente are si nu mai sta sa le treaca in revista de fiecare data, in afara de asta le poate prezenta sistemului de operare instant, fara ca acesta sa mai munceasca inutil.
Pentru cei care au Bios clasic si nu stiu sa faca setari, puteti urmari tutorialul: Citeva explicatii sumare despre setarile din BIOS
Daca sunteti interesati de subiect, va rog sa ne scrieti pe rubrica de comentarii.

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 800 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.

Vizionare placuta !
de Cismaru Cristian



Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. Felicitari!

  2. Se vede ca cei de la GIGABYTE au facut progrese mari la placile lor de baza mai ales in ceea ce priveste BIOS-ul. Vreau sa-mi fac un sistem nou pe viitor si nu stiu ce placa de baza sa aleg ori de la Asrock ori de la GIGABYTE . Acum am o placa de baza Asrock N68C-S-UCC si pana acum sunt multumit de ea, o am de un an si jumatate . Eu ma-s indrepta spre GYGABITE pentru ca pare promitator dar si Asrock stiu ca face placi de baza bune . Ce mi-ati recomanda sa aleg ?

  3. Andrei:
    Se vede ca cei de la GIGABYTE au facut progrese mari la placile lor de baza mai ales in ceea ce priveste BIOS-ul. Vreau sa-mi fac un sistem nou pe viitor si nu stiu ce placa de baza sa aleg ori de la Asrock ori de la GIGABYTE . Acum am o placa de baza Asrock N68C-S-UCCsi pana acum sunt multumit de ea, o am de un an si jumatate . Eu ma-s indrepta spre GYGABITE pentru ca pare promitator dar si Asrock stiu ca face placi de baza bune . Ce mi-ati recomanda sa aleg ?

    De-a lungul anilor am incercat cam toate brand-urile insa tot timpul m-am intors la Gigabyte.
    Poate n-am avut eu bafta, totusi cred ca Gigabyte este in topul stabilitatii, pentru mine asta conteaza cel mai mult.
    Nu pot spune ca Asus, Asrock, Msi, etc nu fac placi bune, dar mie sincer nu prea- mi plac. Parca seara am o placa iar dimineata alta cu Asus. Asrock parca sunt facute pe jumatate iar Msi sunt pline de bug-uri.
    Eu ma impac bine cu Gigabyte.
    Repet, poate am fost eu ghinionist…

    • Niciodata nu am avut o alta placa de baza in afara de gigabyte si nu numai, ma refer la tot ce tine de gigabyte stabilitatea isi spune cuvantu foarte adevarat pe langa faptul ca au niste condensatori de putere mare fata de orice alte companii. Nu ai fost ghinionist Cristi ci acesta este purul adevar MSI(extraordinar de prost) asrock e in spatele lui gigabyte se tine bine iar de restu sa nu aud. Am un prieten care vroia un sistem bun a avut totul mai putin placa de baza care a fost MSI i-am dat 2 saptamani culmea in 10 zile a murit instant, i-am recomandat o placa gigabyte o are si in zi de azi.

  4. adrian76 a zis

    Criati, cum se instaleaza si cum se configoreaza un usb adaptor TL-WN821N pe XP si e compatibil cu TL-WE740N ? Din pacate, am cunparat si usb TL-WN821N (nu ma descurc) . Routerul e mai vechi si este configurat asa cum ai facut videotutorialul.

  5. Cristi ai putea sa faci un tutorial despre cum faci update de bios de la cel vechi la uefi pentru placile de baza gigabyte(cu usb stick boot-> eu numai asa am reusit sa flashuiesc cu @Bios nu am reusit) si alt tutorial despre cum se poate activa Intel HD Graphics(foarte multi cauta pe net si nu stie cum se face,se gaseste greu,un tutorial in limba romana nu exista:D) pentru instalarea ulterioara a tehnologiei Virtu.
    Daca te pot ajuta cu ceva asi face-o oricand cu cea mai mare placere:)
    Felicitari pentru munca depusa:)

    • Asta nu se poate, placa de baza trebuie să fie construită pentru UEFI, trebuie să aibă un flash mai încăpător pentru UEFI. Si chipset-ul conteaza foarte mult, să nu-ti treacă prin cap să faci ceva în direcţia asta, poţi rămâne fără placa de baza.

      • Cristi, se poate un tutorial in care sa prezinti cum putem reveni de la UEFI la biosul normal? Eu tot incerc si nu reusesc. Pe UEFI nu-mi merg multe utilitati de la gigabyte, si as vrea sa revin la biosul vechi, pana se mai inbunatateste UEFI-ul. Am un gigabyte Z68XP-UD3 rev. 1.0 .

  6. cristi-admin: De-a lungul anilor am incercat cam toate brand-urile insa tot timpul m-am intors la Gigabyte.
    Poate n-am avut eu bafta, totusi cred ca Gigabyte este in topul stabilitatii, pentru mine asta conteaza cel mai mult.
    Nu pot spune ca Asus, Asrock, Msi, etc nu fac placi bune, dar mie sincer nu prea- mi plac. Parca seara am o placa iar dimineata alta cu Asus. Asrock parca sunt facutepe jumatateiar Msi sunt pline de bug-uri.
    Eu ma impac bine cu Gigabyte.
    Repet, poate am fost eu ghinionist…

    Va multumesc pentru parerea dumneavoastra . Cred ca am sa imi cumpar o placa de baza de la Gigabyte pentru ca am auzit destule lucruri bune despre placile de baza de la ei si sunt sigur ca nu voi fi dezamagit de aceasta alegere .

  7. Buna Cristi imi dai linku de unde ai cumparat aceasta placa de baza ca in videotutorial?
    Si faci un tutorial care sa contine componente performante si ieftine pentru pc(sa contina carcasa cu sursa jos ,fara placa video,fara unitate optica),te rog frumos!!!!

    • Ionut, ia-l ca sfat daca vrei, nu iti mai tine sursa jos cu timpul ai sa omori placile video caldura degajazata de la cooler sursã, merge toata in placa video, au fost multe dispute pe tema asta si mereu s-au intors toti la sursa SUS nu JOS.

  8. Placa de baza din tutorial este foarte ieftina, in jur de 199 lei.
    Placa de baza Gigabyte H61M-DS2, socket 1155

  9. O placa de baza gigabyte pentru socket am2 ar mai exista ? 🙂

  10. Pe placa de baza gigabyte z68ap-d3 pot pune bios uefi?
    http://www.emag.ro/placi_baza/placa-de-baza-gigabyte-z68ap-d3-socket-1155–pZ68AP-D3

  11. mircea:
    Pe placa de baza gigabyte z68ap-d3 pot pune bios uefi?
    http://www.emag.ro/placi_baza/placa-de-baza-gigabyte-z68ap-d3-socket-1155–pZ68AP-D3

    Placa asta are un fel de bios uefi implementat de Gigabyte, nu este el UEFI 100% dar merge cu mouse-ul si-ti ofera un start rapid pentru os.
    Din pacate placile care nu au fost facute pentru UEFI, nu pot suporta asta.
    Uite aici versiunile de bios pentru placa asta, din cate vad eu iti ofera cam tot ce ofera UEFI, nu vad de ce ai fi suparat daca detii placa asta:
    http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3897#bios
    Pana la urma sa stii ca UEFI nu-ti face sistemul sa se miste mai rapid, este doar mai rapid la bootare si poti sa umbli cu mouse-ul.In viitor probabil vom avea placi de baza cu implementari UEFI mai spectaculoase: aplicatii de socializare, browser, youtube etc, chiar fara sistem de operare.

  12. cristi-admin: Placa asta are un fel de bios uefi implementat de Gigabyte, nu este el UEFI 100% dar merge cu mouse-ul si-ti ofera un start rapid pentru os.
    Din pacate placile care nu au fost facute pentru UEFI, nu pot suporta asta.
    Uite aici versiunile de bios pentru placa asta, din cate vad eu iti ofera cam tot ce ofera UEFI, nu vad de ce ai fi suparat daca detii placa asta:
    http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3897#bios
    Pana la urma sa stii ca UEFI nu-ti face sistemul sa se miste mai rapid, este doar mai rapid la bootare si poti sa umbli cu mouse-ul.In viitor probabil vom avea placi de baza cu implementari UEFI mai spectaculoase: aplicatii de socializare, browser, youtube etc, chiar fara sistem de operare.

    Am aceasta versiune F8,dar este tot ca un bios normal,nimic special

  13. Pe 720-us3 gigabyte merge sa pun uefi?Sau pe care placi merge?De la seria …?Ca ati spus ca merge si pe placile mai vechi.Nu?

  14. buna ziua. in zilele urmatoare doresc sa-mi achizitionez un sistem,te rog sa te uiti la urmatoarele placi de baza si sa mi-o recomanzi pe cea mai buna : Placa de baza Gigabyte G1-Sniper M3, socket 1155 si Placa de baza Gigabyte Z77X-UD3H, socket 1155. daca cunosti o alta placa de baza mai ieftina decat cele doua dar sa contina tehnologia uefi , porturi usb 3.0,SATA III, te rog sa mi-o recomanzi ! iti multumesc anticipat

  15. pe placa de baza foxcoon pot sa pun bios uefi

  16. Buna ziua. Am si eu un laptop caruia i-am facut un upgrade de bios. Acest laptop avea o parola de hard. Dupa ce iam facut upgrede de bios de pe un site acer sia modificat parola de hard. Nu mai pot face nimic inafara sa intru in bios.Ce pot face sa il folosesc din nou.

  17. Din cate stiu UEFI este pentru windows (8 in special). Cum se poate seta biosul pentru a instala un linux? … daca se poate.

  18. am detinut (in trecut) 2 placi normale (low-midrange) gigabyte + 1 in sistemul de la serviciu (alcatuit tot de mine) (una-skt 478 si doua pe 775)
    acum am asrock (extreme 7, skt1155)
    nu pot spune ca e rau asrockul sau ca am probleme cu el (pana acum…sper sa nici nu am), dar analizand constructia, gigabyte acorda mai multa atentie finisajelor,calitatii si nu numai..pe scurt calitate mai mare.
    si daca apreciez eu corect, (desi asrock are bios uefi), gigabyte-urile batrane treceau peste bios ceva mai rapid (e drept, nu cu mult)
    cea cu skt 478 implineste luna viit 6 ani de rulare ~ zilnica, fara nici un fel de eveniment neplacut, nu are condensatori umflati, nimic suspect deocamdata.
    pt un alt sistem mediu voiam sa iau msi, dar citind articolul, o sa ma mai gandesc 🙂

  19. Adrian Gudus a zis

    Viorel B:
    Cristi, se poate un tutorial in care sa prezinti cum putem reveni de la UEFI la biosul normal? Eu tot incerc si nu reusesc. Pe UEFI nu-mi merg multe utilitati de la gigabyte, si as vrea sa revin la biosul vechi, pana se mai inbunatateste UEFI-ul. Am un gigabyte Z68XP-UD3 rev. 1.0 .

    Acest lucru nu este posbil
    Pentru BIOS-ul UEFI se folosesc alte tehnologii si altfel de chip-uri

  20. Am urmarit de doua ori acest videotutorial si am reusit din prima sa fac update la bios la placa mea ELITEGROUP P4M890T-M (V2.0)…..Bios-ul l-am gasit pe pagina oficiala a Producatorului din Taiwan…….sfatul meu e sa cautati acest bios pe pagina de internet a Producatorului de placi de baza ……doar acolo gasiti reviziile fiecarei placi in parte si driverele aferente 🙂 Va multumesc ptr tutorial.

  21. Pe placa de baza gigabyte GA-G31M-ES2L merge acest tip de bios nou?

  22. am aceasta placa cu acest bios da cand vreau sa fac partitie, nu ma lasa imi dispare sa fie hardu sau vreo setare in bios

  23. Ma poti ajuta sa scap de acest UEFI sau cel putin sa il dezactivez? Am un laptop ASUSK55VD si vreau sa adaug pe el Linux,dar din cauza la aceasta setare,nu reusesc sa fac cum trebuie. Multumesc

  24. Buna seara , Am un PC cu placa de baza de la(AMD 970 ETREME3 R2.0) E am incercat sa intru in UEFI asa cum zice la inceput adica apansand ‘F2″ sau “Del” am apasat si in loc sa imi apara acest nou meniu de UEFI monitoru ramane NEGRU , ca sa ies tre sa dau Reset nici macar cu CTRL+ALT+DEL nu merge , vreo idee cum pot sa accesez acet meniu UEFI , ma chinui de ceva timp si nu reusesc ,Mersi anticipat

Speak Your Mind

*