Importanta unei parole solide si usor de retinut pentru email sau alte servicii – tutorial video

Parolele sunt foarte importante pentru securitatea conturilor noastre, cred ca nu mai trebuie sa subliniez asta, dar cum ne alegem parola sau parolele?
De cele mai multe ori parola este aleasa estrem de simplu: ziua luna si anul nasterii, numele si prenumele, initialele plus anul nasterii, etc. Din pacate aceste combinatii sunt cunoscute de catre hackeri (atac cu dictionare) si in acest fel le este usor sa patrunda pe unde doresc.
Daca ne-am alege parola cu mai multa atentie, sarcina hackerilor nu ar fi atat de usoara, probabil ca le-ar fi imposibil sa mai sparga adrese de email sau sa intre pe conturile noastre.
Cum ne alegem o parola sigura ?
Raspunsul este simplu, folosim un generator de parole online (atentie la ratingul site-ului) sau un software gen KeePass, din pacate parolele generate de aceste “instrumente” nu sunt usor de retinut, creierul uman are nevoie de o anumita logica simpla pentru a putea memora ceva complex cum ar fi o parola. O insiruire de caractere gen “.?,’30’45]hxt)]” este aproape imposibil de retinut in mod normal, doar daca esti Rain Man….
Cea mai buna metoda de generare a unei parole sigura, si in acelasi timp usor de retinut este folosirea unui tipar logic, o regula pe care creierul nostru o va folosi pentru generarea parolelor in functie de site-ul sau contul pe care-l accesam. De exemplu avem parola “ion1980” pentru logare pe site-ul “emag.ro”, putem inversa putin carcaterele si putem introduce cateva carcatere noi “[email protected]@”, nu am facut decat sa inlocuiesc literele “o” cu “@”, suplimentar am introdus si adresa magazinului in ecuatie. Prima parola, adica “ion1980” poate fi sparta in 5 minute, pe cand cea de-a doua, adica “[email protected]@” poate fi sparta abia in 8 miliarde de ani.
Logica o putem aplica peste tot, adica in loc de emag putem introduce “pcgarage.r@” si ne va rezulta parola “[email protected]@” smecheria este sa nu dezvaluim nimanui formula dupa care ne ghidam. Astfel parolele “arata” bine si sunt destul de sigure.
Un alt lucru extrem de important de care ar trebui sa tinem cont este: Sa nu ai incredere in nimeni! Prietenul de azi poate fi dusmanul de maine si daca iti stie parolele sau logica dupa care te ghidezi, esti mancat! Cele mai multe parole pentru adresele de email sunt sparte sau mai bine zis furate in acest fel, adica te loghezi de la calculatorul tovarasului tau, iar acesta iti fura parola si se logheaza la contul tau, acesta nu trebuie sa aiba decat un keylogger instalat, poti sa golesti tu si “mama” istoricului, keyloggerul iti memoreaza orice apasare de tasta.
Pentru cei care doresc un manager de parole care sa se ocupe de tot, memorare parole, genrare parole sigure, logare automata, va recomand doua tutriale:

LastPass un manager de parole genial confortabil si extrem de sigur

Protejarea si gestionarea parolelor cu programul gratuit KeePass

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 700 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.

Vizionare placuta !
de Cismaru Cristian

 


Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. AdrianGudus a zis

    O alta logica de generare a unei parole sigure este sa iti generezi in minte o fraza, un citat preferat. de exemplu:
    “Cea mai scumpa fiinta pentru mine este ioana”
    Luam prima litera de la fiecare cuvant/prepozitie si parola va fi:
    “cmsfpmei”
    Sau putem putem transforma in cifre calculand numarul de litere existent in fiecare cuvant si parola va fi dupa cum urmeaza (pentru fraza de mai sus):
    “33665445”

  2. da e bine de stiut ..dar totusi sa nu devenim paranoici !

  3. Bun tutorialul Cristi…cred ca fiecare are nevoie de o parola tare ca in ziua de azi problemele cu hackerii cresc peste tot:D…uite cind continui tutorialele hardware?Am auzit la ultimul ca faci un tutorial pe o carcasa de dimensiuni normale…super ar fi sa fie un pic mai lung tutorialul si sa contina un cable management…!

  4. http://img403.imageshack.us/img403/7374/mypasss.png

    Parola mea ! Si asta inainte sa vad Tutorialul :).

  5. Daniela Balan a zis

    Bun tutorial d-ul Cristian…si va multumim pentru informatie…fie ca ne pasa sau nu asi dori sa stiu daca aceasta parola ar putea fi sparta si daca da …in cat timp…nu de alta..dar asi dori din tot sufletul ca acei hakeri sa o citeasca cat mai repede…. in caz ca mi-ar sparge parola……..ITS LUTEGED UEM UIGOLJIM?LITAGAB NI TELUDNUF….Oricum nu prea cred in spart..parole…nu stiu pe cine ar interesa atat de mult sa faca asta…este timp pierdut…si daca hakerii..vor face asta…vor face pentru bani ….si alt motiv nu asi cunoaste.Sincer…trebuie sa ai un motiv destul semnificativ sa faci asta…Si totusi poate aveti timp sa-mi spuneti…poate fi sparta aceasta parola…si daca da in cat timp?Va admir pentru tenacitatea si dorinta d-tra de a dezvolta acest sait…sunteti un administrator foarte bun….mult Succes….O seara buna.

  6. manticore1580 a zis

    Salut tuturor.
    Descarcati STICKY PASSWORD este un manager de parole,acest soft este extraordinar.
    Descarcati IOBIT RANDOM PASSWORD GENERATOR,generator de parole

  7. http://imageshack.us/f/442/mypass.png/
    Am incercat si eu parola mea;)

  8. Interesant tutorial si folositor. Multumesc Cristi.

  9. Incredibil :))) am testat si eu site cu diferite parole si una ” ar putea fi sparta ” in 21 de ani! Dar asta in teorie , ca in practica poate fi usor! Oricum tutorialul este excelent , Felicitari

  10. Stiu ca nu are legatura cu tutorialul. Dar as vrea ,daca se poate, sa faceti un tutorial despre cum se scoate un clip urcat pe youtube .

  11. Salut prieteni! vă rog dacă se poate să faceți un videotutorial despe “bluescreenview” ecrane albastre, chiar astăzi am intâmpinat ecranul albastru și nu am timp să văd eroarea și datorita “bluescreenview” îți arată și eroarea și de la ce provine și am rezolvat..Este foarțe folositoare nu știi când o să prindă bine! Cu stima.

  12. AdrianGudus a zis

    Stef:
    Salut prieteni! vă rog dacă se poate să faceți un videotutorial despe “bluescreenview” ecrane albastre, chiar astăzi am intâmpinat ecranul albastru și nu am timp să văd eroarea și datorita “bluescreenview” îți arată și eroarea și de la ce provine și am rezolvat..Este foarțe folositoare nu știi cândo să prindă bine! Cu stima.

    Scrii sus in casuta CAUTA situata in sidebar, partea dreapta sus: BSOD, apesi tasta enter si vei gasi tutorialul.

  13. http://img807.imageshack.us/img807/1496/91302378.png
    De asemenea , am parole diferite în funcție de site . Folosesc un algoritm destul de complex pentru a le inventa .

  14. Va rog sa-mi spuneti cum pot sterge definitiv o adresa de mail.

  15. Bogdan Bobby a zis
  16. Un alt manager interesant e https://www.dashlane.com/

  17. AdrianGudus a zis

    ovidiu:
    Va rog sa-mi spuneti cum pot sterge definitiv o adresa de mail.

    Scrii sus in casuta CAUTA din sidebar dreapta sus: cum se sterge o adresa de Yahoo sau cum se sterge un cont de Yahoo sau cum se sterge un cont Gmail, apesi tasta enter si vei gasi tutorialul

  18. Sunt bun About 109 decillion years
    to hack your password

  19. ce nu s-a spus:
    ca este foarte importanta folosirea unei tastaturi virtuale, care se gaseste fie in control panel, fie in run / osk.exe.
    Inca ceva de adaugat este recomandarea de a folosi si cifre si litere, dar mai ales litere mari

  20. bun si inspirat tutoral,dar saitu unde ati bagat parolele sa vedeti cit de tari sunt, poate se inregistreaza toate parolele si ii ( trebuie la cineva)

  21. parola mea nu poate fi sparta nici intr-un miliard de ani

  22. as avea o intrebare nu tine de tutorial. are idee cineva cum de pot accesa hulu.com din romania fara proxy ? am rds . pote suna stupid da sunt extrem de surpirins

  23. AdrianGudus a zis

    calin:
    as avea o intrebare nu tine de tutorial. are idee cineva cum de pot accesa hulu.com din romania fara proxy ? am rds . pote suna stupid da sunt extrem de surpirins

    Hulu nu este disponibil pentru Romania si nici pentru multe alte tari. Singura solutie este sa folosesti un proxy sau un VPN.
    Scrie sus in casuta CAUTA din sidebar, dreapta sus: “Hotspot Shield, navigam anonim, securizam platile online si accesam site-uri precum Hulu” sau “Ce este si cum facem o conexiune VPN in Windows XP, Vista si 7” apesi tasta enter si vei gasi tutorialele.

  24. @adrian daca citeai cu atentie ce am spus eu intelegeai eu am spus cum de se poate accesa nu cum se aceseaaza/ da am descoprit mai tarziu ca poti intra pe site poti sa te inregistrezi da la redare nu te lasa doar prin vpn sau proxi

  25. AdrianGudus a zis

    calin:
    @adrian daca citeai cu atentie ce am spus eu intelegeai eu am spus cum de se poate accesa nu cum se aceseaaza/ da am descoprit mai tarziu ca poti intra pe site poti sa te inregistrezi da la redare nu te lasa doar prin vpn sau proxi

    Una este sa poti accesa site-ul si cu totul alta este sa beneficiezi de serviciul site-ului respectiv in sine. Asa si Netflix sau Google Music poate fi accesat dar asta nu inseamna ca vei beneficia de serviciile acestora.
    Si in magazinul de arme ai voie sa intri, sa te uiti, sa pui intrebari dar nu ai voie sa achizitionezi o arma daca nu ai permis pentru asa ceva. Dang dang…

  26. ehe sunt bun 😀 About 60 quadrillion years

  27. FaraVirusi a zis

    Treaba asta cu parolele este destul de sensibila, multa lume greseste cand isi pune o parola slaba, fie ca e la messenger, facebook, mail, etc. Este important sa nu ne punem aceeasi parola, macar sa-i schimbam cateva caractere. Ca sa ne punem o parola sigura nu e nevoie decat sa gandim putin.
    Ar fi important sa nu ne punem parole de genul 123123, qwerty, numele de familie, astfel parola noastra nu va putea fi sparta de catre vecini sau cei care ne cunosc, va spun asta din experienta mea, asa am reusit sa le sparg niste conturi de facebook…

  28. parola mea poate fi sparta in : About 8 quintillion years

  29. Salut vreau doar sa va intreb cum pot sa trec de parola de la USB, ma mine la lucru esb-ul este protejat cu parola si nu pot baga un film . se poate
    ?

Speak Your Mind

*