Cum se monteaza o sursa noua sau cum se inlocuieste sursa veche – ghid hardware

Salut prieteni, in acest tutorial va voi arata cum se schimba o sursa in cazul in care o inlocuim pe cea veche sau pur si simplu facem un sistem nou si trebuie sa montam sursa.
Pe placile de baza desktop, sursa (PSU) trebuie sa se conecteze in doi conectori, primul este conectorul ATX de 20 sau 24, in functie de vechimea placii de baza, placile mai vechi au conectorul ATX de 20 de pini iar cel noi au ATX 20+4. Al doilea conector care trebuie introdus in placa de baza este pentru alimentarea procesorului, acest conector poate fi de 4 sau de 8 pini, in functie de vechimea placii de baza, placile mai vechi (sau entry level) au conectori de 4 pini.
Dupa ce am conectat placa de baza, trebuie sa alimentam si celelalte componente cum ar fi: placa video, unitate optica, hard disk, ssd, etc. O sursa buna are conectori dedicati pentru placa video si pentru sata, daca nu aveti asa ceva, puteti folosi adaptoare de la Molex (5V+12V) la PCI Experess (12V) sau de la Molex la sata(5V), Molex-ul are 4 conductori, doi de culoare neagra (masa), unul rosu (5v) si unul galben (12v), in functie de ce adaptor folosim Molex-ul ne poate ajuta. Recomandarea mea ar fi sa folositi doar temporar aceste adaptoare.
Operatiunea de schimbare a sursei nu este complicata, trebuie doar rabdare si atentie.
O operatiune care tine de fluxul de aer din carcasa, dar si de aspect, este cable managementul. Este vorba despre asezarea cablurilor prin carcasa astfel incat sa nu fie impiedicat fluxul de aer, vital pentru buna racire a componentelor. O carcasa cu un interior colmatat de cabluri va avea un flux de aer slab si implicit o racire defectuoasa a componentelor.
Cand vine vorba despre cable management, calitatea carcasei conteaza foarte mult, producatorii consacrati (Antec, Corsair, LianLi, Thermaltake, Chieftec, etc) faciliteaza montarea si aranjarea cablurilor, astfel putem avea un cable management foarte bun cu minim de efort.
Chiar si pe o carcasa ieftina, un om inventiv poate face treaba buna, asta tine mult si de imaginatie si bineinteles de lungimea cablurilor sursei.
Acest tutorial face parte din seria de tutoriale hardware dedicata montarii componentelor din care fac parte si urmatoarele tutoriale video:
Cum se monteaza un procesor, cooler si memoria ram pe placa de baza
Diferenta intre o sursa buna si una slaba, conectori, zgomot si pornirea surselor la rece
Daca nu aveti inca o sursa buna, puteti urmari acest tutorial dedicat achitionarii unei surse:
Ghidul cumparatorului, cum ne alegem sursa pentru computer
Inainte sa va apucati de treaba, urmariti cu atentie tutorialul, aveti grija la componentele si piesele de pe placa de baza, unele pot fi sensibile, deasemenea aveti grija la mufele sata ale hard disk-urilor sau ale unitatilor optice, aceste mufe sunt foarte sensibile si se pot rupe foarte repede, mai ales daca tragem de un cablu sata atasat.
Inainte de toate, inarmati-va cu rabdare.
Spor la treaba !

………………………………..

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 700 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.

Vizionare placuta !
de Cismaru Cristian



Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. Felicitari pentru tutorial, Cristi ! Ar mai fi trebuit sa arati cum se face un Wire Management, multi or sa lase cablurile aruncate pe acolo si nu o sa dea bine la circulatia aerului in carcasa.
    Am observat ca sursa pe care ai dat-o jos era un Delux, chiar ai avut curajul sa ti o asemanea sursa intr-un asemenea PC?

    • Delux-ul l-am montat cu 2-3 zile inainte (temporar), in mod normal sistemul acela a functionat cu o sursa Fortron Epsilon de 500W, din pacate ventilatorul acesteia facea un zgomot insuportabil si oricum voriam sa-i pun alta sursa, mai silentioasa, acum nici nu-ti dai seama cand porneste PC-ul.
      Despre cable management voi mai vorbi in urmatoarele tutoriale, in general este greu sa faci asa ceva fara o sursa buna si o carcasa bine gandita.
      Fiecare are in PC alte componente, plasate in diferite moduri si nu stiu daca va fi cuiva de folos un tutorial special pentru cable management.
      Cu putina imaginatie poti ascunde cablurile la mare arta, indiferent ce carcasa ai.
      Am vazut acum cateva luni pe viu o carcasa corsair si nu am vazut niciun cablu cand am deschis capacul, cel care configurase sistemul merita nota 10, adevarul este ca , carcasa Corsair facuse aproape toata treaba.
      http://www.corsair.com/pc-cases/obsidian-series-pc-case/obsidian-series-800d.html
      Check this out !
      Cablurile sursei (pozitionata jos) intra imediat in spatele panoului din dreapta si ies acolo unde ai nevoie de ele.

      • Da, ai dreptate in legatura cu un tutorial legat de aranjarea cablurilor, carcasele difera de la un utilizator la altul, dar merita sa prezinti ceva notiuni legate de aceasta tema. Eu detin o carcasa Segotep Raynor G2R si pot spune ca m-a ajutat destul de mult inclinatia acestei carcase spre cable management, pacat ca sursa pe care o am nu are sleeve pe cabluri, dar nu ma deranjeaza, pe viitor poate am sa achizitionez alta.

  2. cristian s a zis

    util pentru multi,dar ar fi fost si mai util daca ne-ai fi aratat cum se pun jumper-ii,asta chiar ar fi fost de mare ajutor,oricum,multumiri si la mai multe!:)

  3. cristi-admin:
    Delux-ul l-am montat cu 2-3 zile inainte (temporar), in mod normal sistemul acela a functionat cu o sursa Fortron Epsilon de 500W, din pacate ventilatorul acesteia facea un zgomot insuportabil si oricum voriam sa-i pun alta sursa, mai silentioasa, acum nici nu-ti dai seama cand porneste PC-ul.
    Despre cable management voi mai vorbi in urmatoarele tutoriale, in general este greu sa faci asa ceva fara o sursa buna si o carcasa bine gandita.
    Fiecare are in PC alte componente, plasate in diferite moduri si nu stiu daca va fi cuiva de folos un tutorial special pentru cable management.
    Cu putina imaginatie poti ascunde cablurile la mare arta, indiferent ce carcasa ai.
    Am vazut acum cateva luni pe viu o carcasa corsair si nu am vazut niciun cablu cand am deschis capacul, cel care configurase sistemul merita nota 10, adevarul este ca , carcasa Corsair facuse aproape toata treaba.
    http://www.corsair.com/pc-cases/obsidian-series-pc-case/obsidian-series-800d.html
    Check this out !
    Cablurile sursei (pozitionata jos) intra imediat in spatele panoului din dreapta si ies acolo unde ai nevoie de ele.

    Da, ai dreptate in legatura cu aranjarea cablurilor, carcasele difera de la un utilizator la altul. Eu personal detin o carcasa modesta (este vorba de un Segotep Raynor G2R) si m-a ajutat destul de mult cand a venit vorba de Wire Management, pacat ca nu am sleeve pe cablurile de la sursa, dar nu ma deranjeaza, tine mai mult de aspect.

  4. Ma bucur ca exista acest site. E mult mai simplu de inteles cum se lucreaza cu un program sau cum se monteaza o sursa daca explicati video decat daca cineva explica in scris.
    Multumim pentru tutoriale baieti. Va salut.

  5. Datorita voua pe langa ca acum stiu spre ce tip de componente sa ma indrept(datorita realizarii a numeroaselor giduri hardware) acum voi sti si sa le montez dar si sa imi optimizez sistemul datorita siteului VIDEOTUTORIAL! MULTUMIM PENTRU TOT CE FACETI!:)

  6. Foarte bine … Dar as dori sa intreb daca nu ma-i bine sa ai o carcasa cu sursa pozitionata jos ???

    • Depinde de preferinta si de buget, de multe ori carcasele cu sursa jos sunt mai scumpe deoarece ies din standard si orice iese din tipare este mai scump.
      La o carcasa cu sursa jos trebuie sa ai o sursa buna, cele ieftine au cablurile prea scurte sa le treci prin spate.
      Daca carcasa nu este de calitate, sursa pozitionata jos se va umple mai repede cu praf.

  7. Ce configuratie are aceasta unitate(cpu, gpu, ram etc)?

  8. Pur si simplu ador ghidurile de genul acestuia, cele filmate cu camera, nu prea vezi asa ceva in romana, Majoritatea sunt in egleza si acelea sunt putine(nu ca respectivele nu sunt bune, dar e altceva cand vezi un compatriot de-al tau facand-o). Cand mai faci o modificare pe la sistem, ex. schimbatul sursei nu ezita sa faci un tutorial, mie personal imi place sa ma uit, pasionat fiind de aceste lucruri. Si ghiduri hardware mai asteptam, si poate si unboxinguri(pentru ca nici de acestea nu prea avem parte in Romania) sau review-uri la ce componente ai mai cumparat(sau orice altceva ce tine de lumea asta a IT-ului). Vreau sa-mi configurez si eu un sistem(pe hartie pe care il voi cumpara cand voi dispune de bani). Ceea ce vreau sa te intreb este: Pentru un procesor Intel Core i5, si restul componente destul de performante, ar fi buna placa de baza: Placa de baza Asrock H67M, socket 1155 ? Ar trebui sa ma iau dupa brand sau dupa caracteristici, pentru ca aceasta are cam tot ce mi-ar trebui (future proof). Inca o intrebare pentru ca te pricepi la surse:Pentru componentele de mai sus plus o placuta 4Gb ram, un hard sata 3, 1 Tb, si un SSD Solid-State Drive (SSD) Corsair Force GT 2.5″ 60GB, SATA, CSSD-F60GBGT-BK, plus carcasa cu tot cu un cooler si tot felul de luminite, si momentan nu dar pe viitor poate cea mai persormanta placa video, cam ce sursa mi-ai recomanda? Stiu ca e componenta importanta, dar nu ma lasa inima sa dau mai mult de 200 (250 cu constrangeri de inima) pe o sursa, de aceea te intreb pe tine. Multumesc anticipat, te rog mult 2 porpozitii sa-mi raspunzi(da/nu la placa de baza, si o sursa acolo la nimereala sa scapi de mine 🙂 ) si tine-o tot asa!

    • In functie de placa video pe care o vei achizitiona, te poti uita dupa un OCZ ZS Series 550W sau un Cooler Master GX 450W . Placa aia de baza este destul de inghesuita, alternativele ar fi: Gigabyte GA-PH67-DS3-B3 sau ASRock H61iCafe. Tin sa mentionez ca daca doresti overclock va trebui sa achizitionezi o placa de baza cu chipset P67 (nu permite folosirea IGPU) sau Z68 (OC + IGPU).

  9. AdrianGudus a zis

    Marian:
    Pur si simplu ador ghidurile de genul acestuia, cele filmate cu camera, nu prea vezi asa ceva in romana, Majoritatea sunt in egleza si acelea sunt putine(nu ca respectivele nu sunt bune, dar e altceva cand vezi un compatriot de-al tau facand-o). Cand mai faci o modificare pe la sistem, ex. schimbatul sursei nu ezita sa faci un tutorial, mie personal imi place sa ma uit, pasionat fiind de aceste lucruri. Si ghiduri hardware mai asteptam, si poate si unboxinguri(pentru ca nici de acestea nu prea avem parte in Romania) sau review-uri la ce componente ai mai cumparat(sau orice altceva ce tine de lumea asta a IT-ului). Vreau sa-mi configurez si eu un sistem(pe hartie pe care il voi cumpara cand voi dispune de bani). Ceea ce vreau sa te intreb este: Pentru un procesor Intel Core i5, si restul componente destul de performante, ar fi buna placa de baza: Placa de baza Asrock H67M, socket 1155 ? Ar trebui sa ma iau dupa brand sau dupa caracteristici, pentru ca aceasta are cam tot ce mi-ar trebui (future proof). Inca o intrebare pentru ca te pricepi la surse:Pentru componentele de mai sus plus o placuta 4Gb ram, un hard sata 3, 1 Tb, si un SSD Solid-State Drive (SSD) Corsair Force GT 2.5″ 60GB, SATA, CSSD-F60GBGT-BK, plus carcasa cu tot cu un cooler si tot felul de luminite, si momentan nu dar pe viitor poate cea mai persormanta placa video, cam ce sursa mi-ai recomanda? Stiu ca e componenta importanta, dar nu ma lasa inima sa dau mai mult de 200 (250 cu constrangeri de inima) pe o sursa, de aceea te intreb pe tine. Multumesc anticipat, te rog mult 2 porpozitii sa-mi raspunzi(da/nu la placa de baza, si o sursa acolo la nimereala sa scapi de mine ) si tine-o tot asa!

    N-am inteles niciodata de ce Romanul e …
    Vrem sa avem…sa fim tari dar sa nu cheltuim…vrem sa ne tina dar sa nu dam multi bani, vrem sa fim tari dar daca se poate fara costuri mari…
    Nu exista asa ceva! Vrei sa zbori pe marte? Ai nevoie de o super racheta, asta e clar…. daca nu, decat sa faci treaba pe jumate sau sa te pierzi la jumatea drumului ori sa nu mai ajungi niciodata nici la capat nici acolo de unde ai plecat, atunci mergi “pe mana” improvizatiilor ieftine, pe mana chiciurilor si asa…o sa ai parte doar de batai de cap, frustrari si carpeli urate si din punct de vedere fizic si care-ti vor da o neliniste si din punct de vedere psihic.
    Daca vrei cel mai tare PC dar nu vrei sa dai banii pe o sursa sanatoasa care sa te duca, atunci tin sa te anunt ca vei cumpara sursa din luna in luna si mai mult o sa pierzi decat vei castiga.

  10. Nota 10 pt tutorial si pt site, e de mare folos…. astept un tutorial pt conecatrea acelor cabluri multe si subtiri: power, restart, led hdd, led power, chiar mam chinuit sa gasesc combinatia buna cand am schimbat sursa, nici acum nu am led pt hdd, ca nu lam gasit… amea am reusit sa fac pt power si restart.

  11. Cristi ne-a spus in tutorialul cu alegerea sursei, ca o sursa trebuie sa nu fie sub 150 lei. Eu vreau sa dau 200, poate 250 lei pe o sursa. Nu am spus ca vreau cel mai performant calculator, si poate ca nu dispun de foarte multi bani astfel incat sa iau cele mai scumpe componente, dar i-am pus niste intrebari lui Cristi, pentru ca imi place ce face si stiu ca stie bine ce face. Nu cred ca trebuia sa vii tu acum si sa ma faci orice ai cenzurat tu acolo prin puncte. Momentan stau cu o sursa de 80 de lei de aprox. 1 an si jumatate si nu am avut absolut nici o problema cu calculatorul. Banuiesc ca daca voi plati 200 lei va fi macar cu putin mai buna decat actuala.
    @AdrianGudus si eu banuiesc ca asa e romanul (cu r mic pentru ca e substantiv comun), vorbesti frumos si el iti raspunde cu dusmanie, si in loc sa piarda cele 5 min vorbindu-ti cu ura ar putea sta cele 5 min si sa te ajute.
    Intrebarile mele sunt inca valabile pentru Cristi, am gasit urmatoarea sursa: Sursa Recom PowerEngine 550 Plus, 550W , crezi ca e destul de buna? Multumesc! 🙂

    AdrianGudus: N-am inteles niciodata de ce Romanul e …
    Vrem sa avem…sa fim tari dar sa nu cheltuim…vrem sa ne tina dar sa nu dam multi bani, vrem sa fim tari dar daca se poate fara costuri mari…
    Nu exista asa ceva! Vrei sa zbori pe marte? Ai nevoie de o super racheta, asta e clar…. daca nu, decat sa faci treaba pe jumate sau sa te pierzi la jumatea drumului ori sa nu mai ajungi niciodata nici la capat nici acolo de unde ai plecat, atunci mergi “pe mana” improvizatiilor ieftine, pe mana chiciurilor si asa…o sa ai parte doar de batai de cap, frustrari si carpeli urate si din punct de vedere fizic si care-ti vor da o neliniste si din punct de vedere psihic.
    Daca vrei cel mai tare PC dar nu vrei sa dai banii pe o sursa sanatoasa care sa te duca, atunci tin sa te anunt ca vei cumpara sursa din luna in luna si mai mult o sa pierzi decat vei castiga.


  12. De ce scrie ca au fost incarcate 233 de videoclipuri pe youtube si in liste sunt doar 232 ?

  13. SUNTET CEI MAI TARI …… FOARTE UTIL

  14. Salut . In urma cu 2 saptamani am achiztionat un sistem pc nou cu urmatoarea configuratie : Procesor AMD Athlon II 455 X3, 3300MHz, socket AM3, Box, Memorie Kingston 8GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM (kit of 2) , Placa de Baza Asus M5A99X-EVO, Socket AM3+ , HDD Seagate 500GB, 7200rpm, 16MB, SATA3 , Placa video Gigabyte nVidia GeForce GT430, 1024MB, GDDR3, 128bit, DVI-I, HDMI, PCI-E , Sursa Inter-Tech Booster 520W . La cateva zile de cand l-am cumparat m-am confruntat cu urmatoarea problema : atunci cand ii dau drumul dupa ce a stat oprit mai mult de 2 ore nu am semnal video la monitor (monitorul sta in stand-by) si nici led-ul de la mouse nu se aprinde , desi ventilatoarele pornesc iar led-ul de la carcasa este aprins . Acesta(sistemul pc) isi revine abia dupa ce il las 3 -4 minute pornit dupa care ii dau un reset , el pornind normal , aratand imaginea de la asus motherboad si apoi windows-ul se incarca normal si imi merge fara probleme – mouse, sunet, semnal video, nu am nicio problema in jocuri sau altceva etc. Banuiesc ca este de la placa de baza care nu alimeteaza placa video si porturile usb , probabil din cauza tehnologiei care ii permite sa salveze energie in timp ce pc-ul este oprit , iar la pornire dureaza pana cand alimenteza placa video si porturile usb sau e prea nou si nu inca nu stie cum sa porneasca . Am resetat bios-ul, am scos bateria , am facut downgrade la bios , nu s-a intamplat nimic , problema nu a disparut .
    L-am trimis la service , cei de acolo au inlocuit sursa cu o sursa noua acelasi model , mi l-au returnat dar dupa prima pornire dupa o pauza de 2 ore din nou a aparut problema aceeasi problema . Sa fie de la sursa ? sa schimb sursa cu alta mai scumpa , urmand sa platesc diferenta ? se merita sau alta sa fie problema ?

  15. Salut Cristi, m-am uitat la tutorialele pentru depanare pc sa ii zic asa facute de tine si mi-au placut, e ceva nou mai ales ca e si filmat si se intelege mult mai bine. La mai multe despre acest subiect.

  16. Bun tutorialul si util, multumesc.

  17. Salut, eu am incercat sa scot sursa mea, dar carcasa mea este microATX, si este cam inghesuit, am desfacut suruburile, dar nu iese…parca e lipita de cealalta parte a carcasei unde nu se ia capacul, cum o scot..?

    Apropo, o sa imi mearga ATI 5830 1GB cu un Deluxe 600W?

  18. am gasit vinovatul pentru defectul avut – dvd rw – probabil placa de baza nu se alimenteaza corect atnci cand aceasta este conectat sau dvd rw are scurt pe undeva , fara el pc-ul porneste normal de fiecare data , poate mai are careva acelasi defect si ii va de folos acest comentariu .

  19. Ajutor. Am o dilema si mie teama sa nu ard placa de baza. Am luat sursa noua de 500W. Montarea e problema. In sensul ca sursa contine 2 mufe de 4 gauri (cea de langa 20 de gauri si una separat). Cea separata are alte nuante cablurile, cea separata are 2 negre 2 galbene. Pe care o pun in placa de baza dintre cele 2. Placa de baza e ecs motheboard nforce 3 a939. Intreb ptr ca pe placa de baza cele 2 sunt un pic distantate: cea de 20 cu cea de 4. Introduc numai cea de 20 si mufa separata de 4cu galben si negru sau cea de 20 cu mufa lipita??????? multumesc

  20. cum conectez o sursa cu 20 de pini la placa de baza cu 14 pini

  21. Buna Cristi, as vrea sa stiu daca o placa de baza suporta orice tip de sursa, pentru ca as vrea sa schimb sursa pe care o am de 300w (max) cu una de 450w care a fost pe o unitate AMD . Exista vreun risc ?

  22. Salut,
    M-am pomenit ca nu se mai deschide calculatorul , nici cat sa intru in bios , am fost la un service unde s-a descoperit ca una din placutele de ram ( aveam doua ) nu mai functiona ( cum o scotea , ramanand astfel cu mai putin ram , se deschidea calculatorul fara nici o problema ) . In plus au zis ca am niste condensatori umflati pe care i-au si schimbat si ca trebuie sa schimb si sursa deoarece fiind veche ( are vreo 4 ani ) umfla condensatorii si poate strica si alte piese ( doamne fereste sa fie placa de baza ) . Sursa inca functioneaza bine in sensul ca nu prezinta probleme vizibile din afara carcasei ( nu am parte de restartari sau ecrane albastre datorate unei posibile proaste functionari a sursei cum am vazut pe net ) iar intrebarea mea este daca intr-adevar o sursa veche dar care inca functioneaza ar trebui schimbata pentru ca pune in pericol alte componente sau cei de la service doar au dat dovada de exces de zel , nu vreau sa spun ca vroiau sa-si vanda marfa ( aveau si ei surse la vanzare ) dar imi pareau casapiti , cu prejudecati , au zis ca orice sursa , indiferent de care ar fi , nu trebuie tinuta mai mult de doi ani , trebuie schimbata chiar daca functioneaza . Nu e vorba de bani dar nu vreau sa o schimb doar de dragul de a o schimba pentru ca nu prea gasesc sursa cu conectori pentru flopy care sa aiba si culoarea si grilajul care le vreau eu .
    Multumesc mult si va felicit pentru site . Nu e o lauda gratuita : acum cinci luni am cautat pe google cum sa fac un stick butabil cu windows 7 , dupa vreo 9 ore m-am gandit sa scriu cuvintele cheie in romana ( scriu in engleza pentru a evita sa-mi apara in lista de rezultate forumuri romanesti pline de injuraturi si de priceputi la toate care de fapt sfarsesc prin a se lauda la nesfarsit si prin a denatura intentia initiala a celui care a deschis topic-ul ) , deci am trecut peste propria-mi regula si astfel am gasit acest site , tutorialul vizionat fiind atat de clar si precis incat am rezolvat problema fara a-mi fi necesare cunostinte suplimentare ( tot ce a trebuit sa stiu a fost sa ascult si sa citesc cand era cazul ) .
    Toate cele bune .

  23. Adrian Gudus a zis

    cristi: Salut, M-am pomenit ca nu se mai deschide calculatorul , nici cat sa intru in bios , am fost la un service unde s-a descoperit ca una din placutele de ram ( aveam doua ) nu mai functiona ( cum o scotea , ramanand astfel cu mai putin ram , se deschidea calculatorul fara nici o problema ) . In plus au zis ca am niste condensatori umflati pe care i-au si schimbat si ca trebuie sa schimb si sursa deoarece fiind veche ( are vreo 4 ani ) umfla condensatorii si poate strica si alte piese ( doamne fereste sa fie placa de baza ) . Sursa inca functioneaza bine in sensul ca nu prezinta probleme vizibile din afara carcasei ( nu am parte de restartari sau ecrane albastre datorate unei posibile proaste functionari a sursei cum am vazut pe net ) iar intrebarea mea este daca intr-adevar o sursa veche dar care inca functioneaza ar trebui schimbata pentru ca pune in pericol alte componente sau cei de la service doar au dat dovada de exces de zel , nu vreau sa spun ca vroiau sa-si vanda marfa ( aveau si ei surse la vanzare ) dar imi pareau casapiti , cu prejudecati , au zis ca orice sursa , indiferent de care ar fi , nu trebuie tinuta mai mult de doi ani , trebuie schimbata chiar daca functioneaza . Nue vorba de bani dar nu vreau sa o schimb doar de dragul de a o schimba pentru ca nu prea gasesc sursa cu conectori pentru flopy care sa aiba si culoarea si grilajul care le vreau eu . Multumesc mult si va felicit pentru site . Nu e o lauda gratuita : acum cinci luni am cautat pe google cum sa fac un stick butabil cu windows 7 , dupa vreo 9 ore m-am gandit sa scriu cuvintele cheie in romana ( scriu in engleza pentru a evita sa-mi apara in lista de rezultate forumuri romanesti pline de injuraturi si de priceputi la toate care de fapt sfarsesc prin a se lauda la nesfarsit si prin a denatura intentia initiala a celui care a deschis topic-ul ) , deci am trecut peste propria-mi regula si astfel am gasit acest site , tutorialul vizionat fiind atat de clar si precis incat am rezolvat problema fara a-mi fi necesare cunostinte suplimentare ( tot ce a trebuit sa stiu a fost sa ascult si sa citesc cand era cazul ) . Toate cele bune .

    Salut, noi am facut in trecut un tutorial pe aceasta tema, cum iti poti “stresa” sursa cu ajutorul lui Everest. Daca ai flutuatii mari de voltaj atunci poti lua in considerare sa o schimbi, mai ales daca e vorba despre o sursa stoc care nu cantareste mai mult de 100 g, astfel de surse ieftine, tigai sau pocnitori cum le mai numim noi se gasesc de regula pe carcasele pentru PC care vin cu tot cu sursa. Acestea chiar sunt niste pericole si nu se recomanda folosirea lor pe o perioada indelungata. Chiar daca ele aparent functioneaza, sunt realizate extrem de prost si cu materiale de foarte proasta calitate.
    Te rog sa nu te superi insa mi-am scuturat usor capul cand am citit “…care sa aiba si culoarea si grilajul care le vreau eu”. E doar o sursa pe care o bagi in carcasa, pui capacul si cine stie cand o mai vezi la “fata”.

    • Salut Adrian si multumesc pentru raspuns .
      Nu , bineînțeles ca nu ma supar . Aflat in locul tau poate si eu as fi ridicat , mirat , de o spranceana . Nu ca as incerca sa par mai putin nezdravan dar da-mi voie in doua randuri sa-ti prezint sursa afirmatiei ciudate : acum cativa ani chemam pe cineva cand vroiam sa salvez ceva de pe un cd in calculator , caci mi se parea de nestapanit “tehnica” copy de pe cd – paste in calculator , dupa aceea , odata cu introducerea internetului si a virusilor aferenti in ecuatie , de nevoie , caci ajunsesem sa platesc iarasi cuiva cateva sute de mii odata la 3 saptamani – o luna ( de parca imi facusem rata la un alt calculator ) pentru reinstalarea sistemului si “securizarea” lui , m-am apucat singur sa ma documentez si sa invat tot felul de lucruri , adunand atatea amintiri placute incat calculatorul insusi a devenit o aminire personala pe care incerc sa o conserv intr-o forma cat mai apropiata de cea originala ( o fata a sursei ramane la vedere in spatele carcasei si trebuie sa arate ca cea originala , ca la o restaurare cand fizic varul original nu mai exista , entropia bat-o vina , dar cel proaspat trebuie sa arate la fel ) . Reamintesc ca nu am incercat sa par mai zdravan si scuze ca pana la urma nu au fost doar 2 randuri ci mai mult a fost un fel de a spune . In final mentionez ca sursa propusa pentru ghilotinare e un power link de 350 w , cred ca mai grea de o suta , calculatorul fiind cumparat pe componente .
      Toate cele bune .

  24. Adrian Gudus a zis

    Si tot pentru crist, pentru a gasi tutorialul despre Everest, scrii in casuta CAUTA din dreapta sus: “Testare si stresare pentru procesor si memorii cu everest si super pi” apesi Enter si vei gasi tutorialul

    • Salut Adrian .
      Mentionez ca am gasit o sursa care sa arate ca cea originala si pe care am si montat-o singur , tutorialul vostru dandu-mi increderea ca nu e ceva complicat . As mai avea insa o intrebare , o curiozitate . Am deschis carcasa sursei vechi ( cea amintire ) si am observat condensatori umflati , de unde si intrebarea , curiozitatea : daca schimb condensatorii respectivi ( si curat praful ) pot sa spun ca am o sursa noua ? Ca si cum as fi facut o restaurare a sursei vechi . Sau mai sunt si alte componente intr-o sursa ( chiar daca ochiul meu nepriceput nu a mai vazut mare lucru pe acolo , decat niste fire ) componente care , fiind imbatranite , o fac sa fie veche , schimbarea doar a condensatorilor neintinerind sursa ?
      Multumesc pentru timpul acordat .

  25. la mine a facut o data k-boom pc ul si a iesit foarte putin fum,si de atunci nu mai porneste.sa fie sursa de vina sau pot sa-l arunc pc-ul?

  26. Super tutoriale . am reusit sa “repàr” singura diferite probleme ale calculatorului meu.multumesc mult de tot!!!!!

  27. Buna ziua ! Imi cer scz pt ca imi permit sa va deranjez cu o intrebare , o rugaminte ! Nu stiu ce s-a intamplat cu tastatura de la laptop , pot scrie toate literile inafara de litera e , cand apas pe tasta nu imi scrie litera e , insa cand deschid google in rubrica unde trebuie sa scriu ce vreau sa caut imi apare eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee exact asa cum l-am scris si nu il pot opri .. Ce sa fac , va rog ajutati-ma …. trebuie schibata tastatura ?? nu am varsat lichid pe laptop doar l-am sters cu o carpa si un pic de solutie cli de geamuri .

    • Adrian Gudus a zis

      Încearcă să o lovești ușor. Se pare că tasta ta “e” a rămas apăsată. Probabil ai apăsat mai tare pe ea când ai șters-o.

Speak Your Mind

*