Introducere in Terminal partea 2, instalare, dezinstalare, update si upgrade de softuri – tutorial video

Salut prieteni, in acest tutorial o sa invatam impreuna cum instalam, dezinstalam softuri din terminal, cum updatam si cum upgradam sistemul si softurile instalate, si cum sa cautam un soft pentru a verifica daca este disponibil in repository.
Ca sa intelegeti mai bine seria acestor tutoriale legate te terminal, va recomand sa vizionati “Introducere in terminal partea 1″(https://www.videotutorial.ro/?p=4223) precum si “Trei metode de instalare a softurilor in Ubuntu”(https://www.videotutorial.ro/?p=4155). Cum va spuneam si in partea 1 in textul de deasupra tutorialului, folosirea Terminalului ne usureaza foarte mult munca si putem castiga timp pretios alegand sa folosim terminalul. Cand instalati Ubuntu, acesta by default (de baza) vine cu 2 utilizatori. Username-ul pe care voi il setati la instalare si “userul” root, root este userul suprem si poate sterge orice fisier din orice cont creat in sistemul de operare, poate da privilegii altor useri, poate face orice modificare in sistemul vostru, poate lua privilegiile unui user, sau poate sterge un user. Cand o sa doriti sa instalati softuri, sau sa le dezinstalati, cand o sa doriti sa dati unele comenzi sau cand veti dori sa faceti unele modificari in sistemul vostru, nu veti putea face acest lucru fara sa folositi drepturile de root. De multe ori o sa intalniti comenzi care necesita “sudo” in fata lor ca acestea sa aiba efect si sa poata fi rulate.

Atentie: nu pentru toate comenzile este necesar sa punem “sudo” in fata! Folositi cu mare grij si atentie comanda “sudo” si nu le dati decat atunci cand vi se cere sau este neaparat necesar. Nu divulgati nimanui parola voastra de utilizator.

Acestea fiind spuse eu va invit sa urmarim impreuna acest tutorial video si sa invatam cum putem instala, dezinstala softuri, cum putem updata si upgrada softurile instalate, cum putem cauta o aplicatie, toate acestea folosind doar Terminalul.Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Vizionare placuta !

de Adrian Burlugeanu……..linux.videotutorial.ro
 



Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. foarte bine explicat.adata cu tutorialele astea poate tot mai multi vor incepe sa cocheteze cu linux si sa nu se mai sperie ca trebuie sa SCRIE o comanda in loc de click bifat si debifat completat adrese de mail pt a putea instala un soft.

  2. salut , am vazut ca google are avertizare pt pagina de bsplayer , va rog sa vorbiti despre asta , scuze daca nu am postat unde trebuie, ms

  3. Foarte bune explicatii,continua asa.As dorii sa intreb, ce trebuie sa instalez pe un smartphone cu Android 2.1 pentru a putea viziona tutorialele.?
    Multumesc.

    • LiviuFlorin: Foarte bune explicatii,continua asa.As dorii sa intreb, ce trebuie sa instalez pe un smartphone cu Android 2.1 pentru a putea viziona tutorialele.?
      Multumesc.  

      Browserul SkyFire, il gasesti cu google.

  4. e foarte bun ubuntu dar eu sincer astept sa se mai modernizeze si apoi am sa il instalez si eu pe pc 😉 ce am observat eu fata de windows la ubuntu imi place viteza de net sincer e mult mai mare deca pe windows xp.
    bafta in continuare la tutoriale despre ubuntu 😛

    • Gepeto: e foarte bun ubuntu dar eu sincer astept sa se mai modernizeze si apoi am sa il instalez si eu pe pc ce am observat eu fata de windows la ubuntu imi place viteza de net sincer e mult mai mare deca pe windows xp.
      bafta in continuare la tutoriale despre ubuntu   

      linux mi se pare mult mai modern si mai aratos chiar si de cat windows7.daca vrei ceva mau futurist incearca kubuntu(ubuntu cu interfata kde)

  5. foarte bun tutorialul,app si eu am vazut ca saitul bsplayer e blocat de google ,fiindca are softuri periculoase.Eu am softul bs player.e adevarat?

  6. Am o problema. Am mai scris la comentarii pe videotutorial.ro cred ca la tutorialul cu trei metode de instalare a software-ului pe Ubuntu. La serviciu ne-au pus un programel care nu permite sa iesi in internet decat printr-un server de la firma doar la anumite site-uri. Programelul functioneaza doar pe Windows. De aceea as avea nevoie sa pot sa modific repository-ul local sau nu stiu ce ar fi mai bine ca sa aduc pe calculatorul cu linux pachetele de care am nevoie si sa instalez ce am nevoie pe calculatorul de la serviciu. Ar fi interesant cum ar fi cel mai bine pentru asta. Puteti face un tutorial sau macar niste recomandari? Multumesc

    • Nu cred ca vei putea reusii, din simplul motiv ca site-urile sunt blocate din server si nu din calculatorul tau.
      Poti incerca sa folosesti un proxy, dar de obicei e mai simplu sa vorbesti cu administratorul tau si sa il rogi sa adauge linkurile de repository pe liste de adrese acceptate de catre proxy serverul vostru

      Incercarea de bypass al sistemelor de securitate deobicei se pedepseste( cel putin asa e la mine la serviciu)

  7. Buna seara. As dori sa stiu si eu va rog cum puneti video-urile pe site. Adica cum puneti tutorialele pe server. Daca se poate un tutorial video despre asta. Multumesc!

  8. Se poate instala yahoo messenger pe ubuntu 9.04?

    • matcastl: Se poate instala yahoo messenger pe ubuntu 9.04?  

      eu am instalat pe 9.10 cu wine dar n am fost deloc multumit de rezutat.apeleaza cu incredere la messengerul pentru linux adica pidgin sau empathy,kopete daca vrei si web ai gyachi. si un sfat instaleaza ubuntu 10.04 .9.04 e cam veche

      • liviu:
        eu am instalat pe 9.10 cu wine dar n am fost deloc multumit de rezutat.apeleaza cu incredere la messengerul pentru linux adica pidgin sau empathy,kopete daca vrei si web ai gyachi. si un sfat instaleaza ubuntu 10.04 .9.04 e cam veche

        Pe site-ul oficial Yahoo Messenger este/era la vers 1.4 , de unde se vede ce interes au cei de la yahoo pt linux..sau poate cineva i-a “convins” cumva sa nu sustina linuxul…oare cine e direct interesat sa nu aiba linuxul o cota de piata mai mare?…

        • neaghi:
          Pe site-ul oficial Yahoo Messenger este/era la vers 1.4 , de unde se vede ce interes au cei de la yahoo pt linux..sau poate cineva i-a “convins” cumva sa nu sustina linuxul…oare cine e direct interesat sa nu aiba linuxul o cota de piata mai mare?…  

          nici pe windows cand mai intru nu folosesc yahoo messenger.nu mi place.nu mi a placut niciodata. mi se pare mai aratos trillian si chiar si digsby.daca detineam ceva din microsoft i ti spuneam ca eu sunt interesat
          sa opresc ascensiunea linux ului dar………..:D

  9. pepene cristian a zis

    faceti un videotutorial cu noul broweser internt explore 9 beta

  10. Adrian ,ca de obicei exceptional 😉 Multumesc ca ai facut aceste tutoriale si te mai asteptam si la altele de acest gen!

  11. ……Mda am si eu o problema,sper sa o rezolvam impreuna.Deci sa va povestesc :
    Cand intru in executabil-ul de la IE9 Beta imi apare o casuta in care scrie urmatoarele :
    Setup doesn’t support the windows service pack version currently installed on your computer.

    Am windows vista …….

    • sylvyzzy: ……Mda am si eu o problema,sper sa o rezolvam impreuna.Deci sa va povestesc :
      Cand intru in executabil-ul de la IE9 Beta imi apare o casuta in care scrie urmatoarele :
      Setup doesn’t support the windows service pack version currently installed on your computer.Am windows vista …….  

      Setup doesn’t support the windows service pack version currently installed on your computer………… si ce n ai inteles de aici? ti a spus care e problema. ce vrei mai mult?sa ti traducem noi?

    • sylvyzzy: ……Mda am si eu o problema,sper sa o rezolvam impreuna.Deci sa va povestesc :
      Cand intru in executabil-ul de la IE9 Beta imi apare o casuta in care scrie urmatoarele :
      Setup doesn’t support the windows service pack version currently installed on your computer.Am windows vista …….  

      Trebuie sa ai windows vista SP2 sau windows 7. daca nu stii sa instalezi SP2 vezi ca avem tutorial despre asta. Scrii sus in casuta de cautare din dreapta de pe margina neagra: instalare sp2, dai enter si vei gasi tutorialul.

  12. Aham foarte bun linux 🙂 ,eu as vrea sa va intreb daca voi stiti cum se poate instala fifa 2010 pe ubuntu 10.04,am incercat mai multe metode dar nu au mers… ;(

  13. Good job!

  14. In primul rand ii multumesc lui Ady pt. tutorial.faci un lucru minunat(fara gluma)am invatat mult din aceste video tutoriale,aici e ceva concret de invatat.Am tot cautat pe internet dar nu reusesc sa gasesc ceva care sa semene cu un “dictionar” de comenzi in terminal,adica cu explicatii cat de cat simple(adica sa nu fie nevoie sa ai o licenta in informatica pt a intelege ceva)daca exista asa ceva dati-mi si mie un link,sau o indrumare.Mersic.Inca odata complimente pentru site.

    • AdrianGudus a zis

      sorin: In primul rand ii multumesc lui Ady pt. tutorial.faci un lucru minunat(fara gluma)am invatat mult din aceste video tutoriale,aici e ceva concret de invatat.Am tot cautat pe internet dar nu reusesc sa gasesc ceva care sa semene cu un “dictionar” de comenzi in terminal,adica cu explicatii cat de cat simple(adica sa nu fie nevoie sa ai o licenta in informatica pt a intelege ceva)daca exista asa ceva dati-mi si mie un link,sau o indrumare.Mersic.Inca odata complimente pentru site.  

      Pentru a invata notiuni elementare despre terminal iti sugerez sa privesti si partea 1 si 3, tu acum ai postat comentariul la partea a 2-a din seria de 3 episoade dedicate introducerii in Terminal. Scrie sus in casuta de cautare din dreapta: introducere in terminal partea 1 si da enter pntru a gasi partea 1 sau introducere in trminal partea 3 pentru a gasi partea a 3-a

      • AdrianGudus:
        Pentru a invata notiuni elementare despre terminal iti sugerez sa privesti si partea 1 si 3, tu acum ai postat comentariul la partea a 2-a din seria de 3 episoade dedicate introducerii in Terminal. Scrie sus in casuta de cautare din dreapta: introducere in terminal partea 1 si da enter pntru a gasi partea 1 sau introducere in trminal partea 3 pentru a gasi partea a 3-a  

        eu am umarit toate tutorialele ,sau aproape toate(cel putin cele de linux).Dar totusi banuesc ca sun mult mai multe comenzi de terminal,am mai gasit cate ceva pe net dar multe nu sunt clare pt mine,adica se folosesc cuvinte care pentru mine sunt chineza veche :D.ma gandeam ca poate o fi ceva in romaneste.Oricum i-ti multumesc mult ca mi-ai raspuns in asa scurt timp,si…da-i inainte cu videotutorialele ca merita!

    • Daca stii deja comanda de care esti interesat poti incerca cu commanda man ( ex: man ls, man mkdir)
      Daca vrei un site unde poti gasii o gramada de comenzi si explicatiile pt ele, poti incerca http://man.he.net/

    • http://man.he.net/
      Sunt comenzi generale, in functie de distributie comenzile pot exista sau nu, sau au fost inlocuite cu alte comenzi…comenzile linux sunt distro dependent

  15. Salut.Asi dori sa faci un videotutorial cu mp3splt-gtk audio spliter din ubuntu gnome ca nu il inteleg deloc,ma chinui de vreo citeva zile si nu reusesc sa tai o melodie.

  16. sunt incepator in linux folosesc o distributie ubuntu (kubuntu)
    cam de la inceputul anului,iar in urma acestui tvideotutorial
    am invatat cum sa instalez anumite softuri din terminal plus multe alte comenzii
    foarte necesare plus faptul ca terminalul este de preferat in detimetrul interfetei grafice
    videotutorialele sunt foarte elocvente si explicite ceva de laudat
    singurul loc pe net unde am gasit videotutoriale foarte bune

  17. Atunci cand faci upgrade se trece si la versiunea prezente de ubuntu? Adica la fiecare 6 luni apare o versiune noua si ca sa nu trebuiasaca sa-l reinstalez sa pierzi programe; setari etc.

  18. Este o ideea buna sa instalezi ubuntu pe un ssd(sata 3) si un hard pentru stocare?

  19. felicitari! foarte bun tutorialul.

  20. Genial, domnule Ady!
    Am inceput sa invat linuxul acum cateva ore de pe acest site.
    Voi incepe si cu linux.videotutoriale.
    O mai mare placere sa invat!
    Multumesc! 🙂

  21. Tot nu m-am decis daca sa renunt la Windows si sa merg pe Ubuntu Linux. Mi-ai putea da niste avantaje ale Linux-ului ? Merg jocurile pe el ?

Trackbacks

  1. […] arhiva in locatia “/usr/lib/adobe-flashplugin/”. Va trebui sa faceti toate acestea cu privilegii de root. Pentru a face toate cestea apsati consecutiv tastele ALT + F2 si pastati in casuta din fereastra […]

  2. […] urmariti tutorialele despre introducere in terminal o puteti face dand click aici pentru partea 1, aici pentru partea 2 si aici pentru partea […]

  3. […] aici un tutorial video despre cum se instaleaza softuri folosind terminalul) fie din interfata grafica […]

Speak Your Mind

*