Cum se partitioneaza corect si cum se instaleaza Ubuntu Linux in dual boot cu Windows XP – tutorial video

Acum cateva zile va prezentam cum se instaleaza Ubuntu Linux cu Wubi fara a modifica Windowsul insa am vazut ca dorinta multora dintre voi este sa-l instaleze in dual bot, insa de data asta de-adevaratelea si nu prin Wubi.
Iata ca a venit si aceasta zi, partitionarea si instalarea lui Ubuntu Linux este extrem de simpla tot ce va trebuie dumneavoastra pentru a reusi sa puneti Ubuntu de-a binelea in dual boot cu Windows este sa fiti foarte atenti la acest tutorial. Ideal ar fi pentru cei dintre dumneavoastra care isi permit, sa aiba 2 harduri iar pe unul din ele sa-l dedicati in totalitate Ubuntului. Daca aveti 2 harduri decuplati hardul pe care deja aveti windows XP, Vista sau Windows 7, nu il scoateti din unitate ci pur si simplu trageti cu grija mufa de alimentare si conectorul care il leaga de placa de baza, si lasati conectat la placa de baza si sursa doar hardul care vreti sa il dedicati sistemului de operare Ubuntu Linux. Va duceti si descarcati o imagine ISO cu Ubuntu de pe siteul oficial al celor de la Ubuntu Romania http://www.ubuntu.ro faceti un cd bootabil cu acea imagine ISO. Daca nu stiti cum sa ardeti un CD Bootabil colegul meu Cristi a prezentat in mai multe tutoriale cu diferite softuri de ars cum puteti face acest lucu. Screti in casuta “cauta pe videotutorial.ro…” aflata in dreapta sus a siteului: “CDBurnerXP” (soft gratuit de ars cd-uri) sau “Nero” sau “ImgBurn” (soft gratuit de ars cd-uri) sau “cum se face un cd bootabil” sau doar “Cd Bootabil”, apasati enter si veti gasi tutorialele.
Presupunand ca ati facut toti pasii de mai sus, nu ne mai ramane decat sa bagam cd-ul bootabil ce contine o imagine ISO cu Ubuntu Linux in unitate, setam din BIOS ca sistemul sa faca bootarea prima data de pe CD-ROM (doar in cazul in care nu aveti deja setat acest lucru) sau apasati tasta pentru meniul rapid de boot (suportat doar de cateva placi de baza, spre exemplu la placile Gigabyte apasati tasta F12 navigati cu sagetile “sus” – “jos” CD-ROM apasati Enter si sistemul va boota de pe CD)
Daca nu aveti meniu de boot rapid si nu stiti cum sa setati din BIOS ca sistemul vostru sa inceapa prima data bootarea de pe CD colegul meu Cristi a facut un tutorial in care a explicat BIOS-ul printre care si acest lucru. Pentru a gasi tutorialul tastam in casuta “cauta pe videotutorial.ro…” situata in dreapta sus: “cateva explicatii sumare despre BIOS” apasati Enter si veti gasi tutorialul.
Acum ca totul este pregatit restul pasilor sunt simpli si sunt prezentati foarte pe larg in tutorialul video de mai jos. Puteti instala Ubuntu Linux in dual boot cu windows si fara sa decuplati hardul cu windows insa in timp cand veti dori sa scapati de Linux o sa aveti “probleme” in sensul ca meniul GRUB va “incaleca” boot managerul windows si chiar daca veti formata hardul unde este instalat Linux GRUB-ul linuxului va ramane pe partitia primara de pe hardul Master (hardul pe care se afla Windows) si astfel cand veti dori sa intrati in windows este foarte posibil sa va gasiti in imposibilitatea de a mai boota in windows. In cazul in care nu aveti 2 harduri nu aveti ce sa faceti decat sa puneti Ubuntu Linux pe acelasi hard cu windows insa pe o alta partitie si nu aveti cum sa impiedicati ca GRUBU-ul de Linux sa fie pe C (partitia cu windows) insa daca aveti 2 harduri aveti aceasta posibilitate sa faceti astfel incat cele 2 sisteme de operare sa nu stie unul de altul si sa nu aveti nici un fel de problema prin simplu fapt ca decuplati hardul cu Windows pe timpul instalarii Linuxului iar apoi evident dupa ce ati instalat Ubuntu puteti cupla la loc hardul cu Windows. O alta mentiune asupra acestei metode de a instala ubuntu Linux pe alt hard si a decupla pe timpu instalarii pe cel cu windows este ca atunci cand veti dori sa intrati in Ubuntu va trebui sa intrati in BIOS si la Boot Prioriti sa setati de pe ce hard sa se faca bootarea.

In concluzie: Daca alegeti sa instalati Ubuntu pe acelasi hard insa pe o alta partitie sau pe alt hard insa fara sa decuplati hardul cu windows pe timpul instalarii lui Ubuntu, veti putea schimba intre cele 2 sisteme de operare printr-un simplu restart. Iar daca alegeti sa instalati Ubuntu pe un alt hard si sa decuplati hardul cu windows pe timpul instalarii lui Ubuntu, ca sa accesati Ubuntu va trebui sa intrati mereu in BIOS si sa schimbati prioritatile de boot intre cele 2 harduri.

Dar haideti mai bine sa privim impreuna tutorialul.

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !

Vizionare placuta !

de Adrian Burlugeanu……..landpc.wordpress.com
 


Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. puteti lua cei care aveti rds si versiunea 9.10 si conectarea la net se face simplu fara grafica,intrati in terminal si tastati comanda ( sudo pppoeconf), foarte simplu

  2. Sal…

    As vrea sa stiu si eu ce Thema folosesti pe XP Adrian…Thema aceea neagra.

    Multumesc anticipat

  3. Si eu am patit o chestie de genul acesta, in sensul ca mi-au disparut toate partitiile. Initial am setat partitia ext 3 si swap, dupa care ubuntu parea ca incepe sa formateze ce era de formatat, insa mi-a dat o eroare. Dupa ce am repornit calculatorul am primit mesajul “Disk boot failure”. Am bagat un live cd de windows iar dupa ce el s-a incarcat, am dat pe my computer si observ ca nu mai am nici o partitie (decat Ramdisk).
    In fine, acel live cd continea si programul “recover my files”…am avut noroc.
    Deci un al doilea hdd e obligatoriu (sau un stick 8GB+)

    • vali: Si eu am patit o chestie de genul acesta, in sensul ca mi-au disparut toate partitiile. Initial am setat partitia ext 3 si swap, dupa care ubuntu parea ca incepe sa formateze ce era de formatat, insa mi-a dat o eroare. Dupa ce am repornit calculatorul am primit mesajul “Disk boot failure”. Am bagat un live cd de windows iar dupa ce el s-a incarcat, am dat pe my computer si observ ca nu mai am nici o partitie (decat Ramdisk).
      In fine, acel live cd continea si programul “recover my files”…am avut noroc.
      Deci un al doilea hdd e obligatoriu (sau un stick 8GB+)  

      Nu e obligatoriu ci e mai sigur. dupa cum ai vazut in tutorial eu am pus Ubuntu in dual boot pe acelasi hard unde pe o alta partitie era si windows, si dupa ce am finalizat instalarea lui Ubuntu nu sa intamplat nimic, aveam si windows si Ubuntu, Doar ca tre sa fii foarte atent cand faci partitiile!! Mai mult ca sigur tu ai selectat partitia unde era C-ul si avea Windows pe ea. Daca respecti instructiunile si esti atent la ce faci nu ai ce sa strici!

      Dupa cum ai vazut mie mi-a iesit totul OK fara sa stric nimic.

  4. LiviuFlorin a zis

    Eu am scapat de acel bug din bootare pe alta cale (alta varianta):
    MyComputer(clickdreapta)-system properties-advanced-startup and recovery(settings)
    si de acolo am selectat “Edit” si se ajunge la aceeasi pagina notepad din care se sterge linia cu pricina.

    • LiviuFlorin: Eu am scapat de acel bug din bootare pe alta cale (alta varianta):
      MyComputer(clickdreapta)-system properties-advanced-startup and recovery(settings)
      si de acolo am selectat “Edit” si se ajunge la aceeasi pagina notepad din care se sterge linia cu pricina.  

      Da asa este, sunt mai multe modalitati, iti multumim pentru completare. Indiferent ce cale alegi tot acolo ajungi, am preferat sa arat metoda mea pentru ca astfel cei care nu stiu…cu ocazia asta au invatat sa faca folderele ascunse sa fie vizibile, si astfel au invatat ca Windowsul de fapt ascunde multe fisiere. In pc nu se afla doar ce se vede!!!

  5. Dar nu este necesar sa facem si o partitie /boot ? care sa aiba 32 sau 64 de mb?

    • Cristi: Dar nu este necesar sa facem si o partitie /boot ? care sa aiba 32 sau 64 de mb?  

      Sa facut, uitate mai atent la tutorial sau facut 3 partitii una “/” Ext4 cu jurnalizare apoi una “/home” unde vor sta fisierele media etc tot Ext4 cu jurnalizare si ultima “zona de swap” ce va fi folosita de sistem in caz ca nu o sa mai ai memorie ram disponibila. Nu tre sa faci “/boot” pentru ca oricum GRUBUL se va duce singur pe partitia sau hardul Master (in cazul de fata partitia C unde este Windowsul)

    • Marius-Iulian: In sfarsit ati facut un tutorial cu ubuntu. Ma intrebam cand se va intampla asta .Daca aveti nevoie de ajutor cu tutorialele pe ubuntu va ajut cu placere.windows is evil use Linux(ubuntu especially)  

      Cristi: Dar nu este necesar sa facem si o partitie /boot ? care sa aiba 32 sau 64 de mb?  

      Nu este nevoie de partitie /boot ,deoarece Grub care este un program de boot ,se instaleaza in master boot record adica MBR,care exista deja pe HD si e independent de celelalte partitii.

  6. Marius-Iulian a zis

    In sfarsit ati facut un tutorial cu ubuntu. Ma intrebam cand se va intampla asta .Daca aveti nevoie de ajutor cu tutorialele pe ubuntu va ajut cu placere.windows is evil use Linux(ubuntu especially)

  7. Pentru cei care doresc ubuntu 9.10 cu net de la RDS : Buun e un BUG OFICIAL , si mai exact o problema in kernelul 2.6.31.

    Cum se poate rezolva :

    1. tastati in terminal pppoeconf … dati yes yes si cand va cere tastati nume si parola de la provider.

    2. Pornire/Oprire net:

    sudo pon dsl-provider sa pornesti conexiunea
    sudo poff dsl-provider sa opresti conexiunea.

    Bafta!

    • k1k1: Pentru cei care doresc ubuntu 9.10 cu net de la RDS : Buun e un BUG OFICIAL , si mai exact o problema in kernelul 2.6.31.Cum se poate rezolva :1. tastati in terminal pppoeconf … dati yes yes si cand va cere tastati nume si parola de la provider.2. Pornire/Oprire net:sudo pon dsl-provider sa pornesti conexiunea
      sudo poff dsl-provider sa opresti conexiunea.Bafta!  

      Metoda ta e o solutie dar nu pentru toata lumea, daca citeai topicul de pe forumul ubuntu.ro vedeai ca multi au postat ca acesta metoda nu ii ajuta si ca netul “cade” la fiecare 5-10 minute si tre sa dai mereu in terminal “sudo pon dsl-provider” pentru a o reactiva. Nu stiu cui ii convina sa stea numai cu mana pe terminal din 10 in 10 minute la unii din 5 in 5 minute. Cel mai bine e sa avem rabdare sa fie reparat acest bug official, sau sa instalam versiunea anterioara 9.04 sau o alta metoda ar fi sa va cumparati un rooter. Eu am un rooter si am facut setarile pentru conexiunea RDS in rooter si astfel nu mai am nici un fel de bataie de cap, nu tre sa fac nici un fel de setare. Am internet imediat cum am terminat de instalat Ubuntu fara sa fac absolut nici o setare.

  8. am si eu o intrebare care nimeni nu a stiut sa imi raspunda sigur!! am laptol Packard Bell(firma nu conteaza ci ca am laptop), E ADEVARAT CA DACA INSTALEZI DE MULTE ORI WINDOWS SAU ORICE SISTEM DE OPERARE SE STRICA BIOSUL, UNI AU RASPUNS DA UNI NU DAR NU SUNT SIGURI DACA E ADEVARAT, SI EU VARA ASTA AM INSTALAT WINDOWS XP, VISTA SI 7 DE VRO 10, 11 ORI NUMAI VARA ASTA, DCI LAPTOPUL ARE VRO 15, 16 SOSTEME DE OPERARE INSTALATE(POATE AM CAM EXAGERAT PUTIN ARE CRED VO 12 SISTEME INSTALATE) SI NU STIU DACA E ADEVARAT SAU NU CA SA NU INSTALEZ INCA VO DATA WINDOWS SAU ALCV. SI SA STRIC LAPTOPUL CA MAM ARS!!! AS VREA VA ROG UN RASPUNS CIT MAI RAPID

    • Bogdan: am si eu o intrebare care nimeni nu a stiut sa imi raspunda sigur!! am laptol Packard Bell(firma nu conteaza ci ca am laptop), E ADEVARAT CA DACA INSTALEZI DE MULTE ORI WINDOWS SAU ORICE SISTEM DE OPERARE SE STRICA BIOSUL, UNI AU RASPUNS DA UNI NU DAR NU SUNT SIGURI DACA E ADEVARAT, SI EU VARA ASTA AM INSTALAT WINDOWS XP, VISTA SI 7 DE VRO 10, 11 ORI NUMAI VARA ASTA, DCI LAPTOPUL ARE VRO 15, 16 SOSTEME DE OPERARE INSTALATE(POATE AM CAM EXAGERAT PUTIN ARE CRED VO 12 SISTEME INSTALATE) SI NU STIU DACA E ADEVARAT SAU NU CA SA NU INSTALEZ INCA VO DATA WINDOWS SAU ALCV. SI SA STRIC LAPTOPUL CA MAM ARS!!! AS VREA VA ROG UN RASPUNS CIT MAI RAPID  

      BIOS-ul e BIOS la fel ca si la calculator nu are cum sa se strice . La calculator nu se strica deci nici la laptop nu are cum 😉

  9. k1k1 deci sa inteleg ca pot instala sisteme de operare cu sutele si nu se strica? Adrian e adevarat ca sa fiu e sigur ca imi zice un specialist. nu ca as zice ca ceilalti sunteti incompetenti, dar sa fiu eu sigur!!

    • Bogdan: k1k1 deci sa inteleg ca pot instala sisteme de operare cu sutele si nu se strica? Adrian e adevarat ca sa fiu e sigur ca imi zice un specialist. nu ca as zice ca ceilalti sunteti incompetenti, dar sa fiu eu sigur!!  

      Nu sunt specialist insa am multa experienta in acest domeniu si prostie mai mare ca asta cum ca “instaland foarte des sisteme de operare se strica biosul” nu am auzit niciodata, acum aud prima data. NU ESTE ADEVARAT ASA CEVA. BIOS-ul e BIOS e de sine statator are chipul lui si sistemul de operare e sistem de operare. Instaleaza cate sisteme vrei si de cate ori vrei.

    • Bogdan: k1k1 deci sa inteleg ca pot instala sisteme de operare cu sutele si nu se strica? Adrian e adevarat ca sa fiu e sigur ca imi zice un specialist. nu ca as zice ca ceilalti sunteti incompetenti, dar sa fiu eu sigur!!  

      da stiu cum e cand tre sa fii sigur :))=))

  10. oricum Adrian iti multumesc pentru tutoriale si mai astept dar eu trec definitiv la ubuntu dupa ce vad toate tutorialele despre ubuntu pe care le faci, ei nici chear toate pina termini cu programele si cu setarle ca poate mai faci tu despre alte detali pe care uni au probleme cu ele si trebuie sa faci tutorial ca e ceva imp. eu am instalat in windows ubuntu: sunt multumit si chear imi place dar mai astept putin, ma informez bine intelegi?,,, a si am o problema la ubuntu :nu pot vedea tutoriale pe eldeloc si am flash player instalatnustiu daca java lam instalat dar cred ca da iar la yutube unele le pot vedea, altele nu

    • Bogdan: oricum Adrian iti multumesc pentru tutoriale si mai astept dar eu trec definitiv la ubuntu dupa ce vad toate tutorialele despre ubuntu pe care le faci, ei nici chear toate pina termini cu programele si cu setarle ca poate mai faci tu despre alte detali pe care uni au probleme cu ele si trebuie sa faci tutorial ca e ceva imp. eu am instalat in windows ubuntu: sunt multumit si chear imi place dar mai astept putin, ma informez bine intelegi?,,, a si am o problema la ubuntu :nu pot vedea tutoriale pe eldeloc si am flash player instalatnustiu daca java lam instalat dar cred ca da iar la yutube unele le pot vedea, altele nu  

      Asta se datoreaza internetului tau, seara…sau mai bine zis spre seara retelele sunt foarte incarcate, vin copii de la scoala, oamenii de la munca si incep sa-si bage filme la download, muzik etc si astfel retelele devin foarte aglomerate, daca devin aglomerate automat viteza ta scade si nu numai a ta ci a tuturor. O sa vezi ca seara foarte tarziu sau dimineata tutorialele or sa mearga foarte bine.

  11. am instalat si eu ununtu cu wubi pe aceeasi partitie cu windows xp. adica pe partitia c:
    problema e ca eu nu vad din ubuntu folderul windows. din ce cauza?

  12. nu merge niciodata ca am incercat sa il vad si seara la 10 si chera 12, dimineata, deci nu porneste si are o alata interfata ca cia normala, si am dat play dar nu maerge niciodata la orice ora din zi

    • Bogdan: nu merge niciodata ca am incercat sa il vad si seara la 10 si chera 12, dimineata, deci nu porneste si are o alata interfata ca cia normala, si am dat play dar nu maerge niciodata la orice ora din zi  

      Hai sa-ti spun unde ai gresit
      Atat de windows cat si pe Linux Flash player nu se instaleaza tinand browserul pornit!!! Aici ai gresit, ai instalat flash player cu firefoxul deschis, si acum tu nu vezi clipurile cu flash player ci cu un plugin care vine in firefoxul din Ubuntu. Daca erai atent la tutorialul anterior unde am aratat cum se instaleaza driverele si flash player, ai fi vazut ca am descarcat Flash Player in format .deb am inchis browserul si abia apoi am instalat flash player!!! Asa trebuie procedat si pe windows si pe Linux altfel vei avea errori sau pluginul flash player nu se va integra in browser!

  13. foarte frumos !!!
    dar ultima oara cand ai selectat Ady si ai bagat parola aceea 123 dece nu tea lasat sa intri in Ubuntu ??? ai gresit parola sau…?

    • Gepeto: foarte frumos !!!
      dar ultima oara cand ai selectat Ady si ai bagat parola aceea 123 dece nu tea lasat sa intri in Ubuntu ??? ai gresit parola sau…?  

      Da am gresit parola, in loc de “123” am bagat “ady” apoi cand am dat stop la tutorial am realizat ca bagasem gresit…in timpul tutorialului nu mi-am dat seama. dupa ce am oprit tutorialul si am bagat “123” a mers.

  14. pentru bogdan:
    his is how to install Sun’s Java 6 runtime (JRE).

    1) Goto Applications-Accessories-Terminal.

    2) Copy & paste the code located in these boxes in the Terminal box one at a time:

    sudo apt-get autoremove

    sudo apt-get remove -y swfdec-gnome swfdec-mozilla gnash mozilla-plugin-gnash icedtea6-plugin openjdk-6-jre openjdk-6-jre-lib

    sudo apt-get install flashplugin-nonfree

    sudo apt-get install –reinstall -y sun-java6-jre sun-java6-plugin sun-java6-fonts

    At some point you may be prompted to agree a license agreement like in the video.

    3)Your mouse will not work here. No problem, just press TAB key to select the Ok option and then press Enter.

    4)Next you will be shown another prompt, your mouse will not work here ether. No problem, just use your arrow keys to select Yes option and press Enter to start the install process.

    5)Finish by putting these final codes in the Terminal box one at a time:

    sudo update-alternatives –auto java

    sudo update-alternatives –auto xulrunner

    pkill firefox

    Dupa ce faci ce zice acolo iti va merge sigur

  15. am o placa grafica ati radeon 9200 pro in ubuntu 9.04 am drivere in ubuntu 9.10 insa,nu…de ce?

  16. augustin costel a zis

    Buna ziua ,
    Am instalat pe un hdd separat Ubuntu dar acesta este in format ide iar celelalte harduri (2) sunt SATA pe care am windows xp cu formatare ntfs . Problema este ca computerul citeste prima data hardul ide si apoi cele SATA si calculatorul porneste mereu cu Ubuntu chiar daca salvez in bios sa boteze de pe hardul sata , salvez setarea , nu o tine minte si pleaca tot cu ubuntu , iar eu vreau sa plece la pornire in windows fara sa mai apasa F12 sa il fortez sa plece cu windows.
    Eu vreau cind pornesc calculatorul sa plece in windows , toti din casa stiu windows si numai cind vreau sa lucrez cu ubuntu sa apas F12 .
    Ar fi vreo solutie ?
    Va multumesc pt efortul D-voastra , reusesc sa invat ceea ce nu gaseam in nici o carte .

    • augustin costel: Eu vreau cind pornesc calculatorul sa plece in windows , toti din casa stiu windows si numai cind vreau sa lucrez cu ubuntu sa apas F12 .

      Si eu am avut aceeasi problema. Am rezolvat problama facind sa booteze de pe HDD-ul cu Ubuntu. In acest caz vei avea un meniu de boot, din care va trebui sa alegi de fiecare data Windows-ul, sper ca ceilalti din casa vor putea sa navigheze cu sagetile “sus” si “jos” 😉 (si la mine membrii familiei is windozauri inraiti :D) .

  17. La multi ani!
    petru toti care poarta numele Sfantului Nicolae.

    Multumesc administratorilor si tuturor colaboratorilor care ne invata multe lucruri folositoare despre computere, retele, sisteme de operare etc. etc.

    acum sunt conectat prin LINUX_UBI.

    Va multumesc tuturor.

  18. viorelpicu a zis

    Salut Adrian,
    Am o mare rugaminte la tine:nu pot sa ma leg la net de pe Ubuntu.Am facut exact ca in tutorial si nu vrea sa se conecteze nicicum.Am incercat si wubi,si pe curat(instalat),si cu 9.04 si cu 9.10 si tot nimic.Am descarcat fix varianta 9.04 indicata de tine.Cateva detalii despre net-ul meu.Stau la casa si am RDS,am in camera un aparat la care ei ii spun modem(Motorola) care distribuie semnal la PC ptr.net si la telefonul fix RDS.In contractul cu RDS nu am nici-o parola asa ca la configurarea conexiunii nu stiu ce sa scriu la pas.Dupa cautarea conexiunii imi spune “”never”
    Cu stima.

  19. de ce nu mai pot sa vad acest tutorial se opreste pe la min 10

  20. Am 2 hdd-uri in sistemul de acasa. Pe cel de-al doilea hdd, pe care as vrea sa instalez linuxul, am doua partitii ntfs. Ar trebui sa-l formatez tot pentru a putea instala, sau e posibil sa formatez doar prima partitie si sa instalez pe ea?

  21. Salutare.
    Am si eu cateva probleme:
    – am un calc cu 2 hdd(fiecare hdd are 2 partitii) iar pana astazi aveam pe prima partitie de pe hdd1 win vista, pe prima partitie de pe al doilea hdd win7.
    – am citit chestia cu 2 hdd si selectia celui cu care boot-ez din bios (dar as fi vrut sa am un meniu cu 3 optiuni vista, 7 si ubuntu)
    – aveam la inceput un meniu prin care alegeam vista sau 7
    – astazi am vrut sa vad cum este pe ubuntu si am inceput instalarea acestuia pe a 2-a partitie de pe hdd 2.
    – am crezut ca si cu groub voi putea alege intre vista, 7 si ubuntu.
    – dupa ce am instalat in groub imi apar o gramada de optiuni:
    – ubuntu 2.6 – generic
    – ubuntu 2.6 generic (recovery mode)
    – memory test (memtest 86+)
    – memory test (memtest 86+, serial console)
    – win 7
    – concluzia mea este ca desi am urmarit tutorialul de 2 ori tot am facut prostii

    Intrebarile mele ar fi:
    – se mai poate scoate acel grub sa am din nou meniul cu vista si 7 si sa incerc din nou o instalare de ubuntu,
    – de ce tie in tutorial nu iti apare grub ci doar acel meniu cu doua optiuni?

  22. inca ceva: de ce in grub imi apare – ubuntu 2.6 – generic daca eu am instalat 9.10?

    • Lucian: inca ceva: de ce in grub imi apare – ubuntu 2.6 – generic daca eu am instalat 9.10?  

      Ia mai uitate odata la tutorial pana la capat sa vezi ca si mie tot asa imi apre!
      E normal sa apara asa, trebuie sa alegi cand bootezi daca vrei sa intri pe ubuntu, “ubuntu 2.6 – generic” prima optiune de sus. Daca reinstalezi iarasi vei avea acelasi lucru!

    • Lucian: inca ceva: de ce in grub imi apare – ubuntu 2.6 – generic daca eu am instalat 9.10?  

      GRUB (GRand Unified Bootloader): este un meniu de boot care se va crea automat in cazul in care ai mai multe sisteme de operare instalate pe acelasi calculator, si iti da posibilitatea de a alege intre sistemele de operare instalate. GRUB-ul va fi intotdeauna creat de ultimul sistem de operare instalat si va apartine acestuia. Este un Shell care se incarca prima data cand calculatorul este pornit si perimite user-ului sa aleaga intre diferite sisteme de operare (in caz ca are instalate mai multe) pentru a boota.

      Ai inteles ceva? Altfel nu stiu cum sa-ti explic, treci si tu pe la ora de informatica…

  23. Recunosc ca ultima parte nu am vazut-o ca mi se opreste ttorialul (nu am reusit sa trec de partea cand instaleaza pachetele)
    Dar de ce daca eu am vi vista si 7 imi apare in grub numai 7. Vista de ce nu apare?
    Se pot sterge din grub
    – ubuntu 2.6 generic (recovery mode)
    – memory test (memtest 86+)
    – memory test (memtest 86+, serial console)
    si sa ramana numai win 7 (eventual sa pot pune si vista)
    La ce imi ajuta daca le las, doar eu intru in ubuntu sau win.

    Imi cer scuze daca ai facut aceste precizari in tutorial si eu intreb din nou, dar iti spun sincer ca am 4 zile si nu am reusit sa ajung la capat. Am vazut ca a mai spus cineva mai sus ca se opreste la minutul 10.
    Daca poti sa imi raspuzi la intrebarile de mai sus cu optiunile din grub iti multumesc, daca ai facut-o in tutorial imi cer scuze si inteleg ca nu ai cum sa reiei din nou tutorialul printext.

    Numai bine.

    • Lucian: Recunosc ca ultima parte nu am vazut-o ca mi se opreste ttorialul (nu am reusit sa trec de partea cand instaleaza pachetele)
      Dar de ce daca eu am vi vista si 7 imi apare in grub numai 7. Vista de ce nu apare?
      Se pot sterge din grub
      – ubuntu 2.6 generic (recovery mode)
      – memory test (memtest 86+)
      – memory test (memtest 86+, serial console)
      si sa ramana numai win 7 (eventual sa pot pune si vista)
      La ce imi ajuta daca le las, doar eu intru in ubuntu sau win.Imi cer scuze daca ai facut aceste precizari in tutorial si eu intreb din nou, dar iti spun sincer ca am 4 zile si nu am reusit sa ajung la capat. Am vazut ca a mai spus cineva mai sus ca se opreste la minutul 10.
      Daca poti sa imi raspuzi la intrebarile de mai sus cu optiunile din grub iti multumesc, daca ai facut-o in tutorial imi cer scuze si inteleg ca nu ai cum sa reiei din nou tutorialul printext.Numai bine.  

      Nu inteleg ce treaba ai tu cu
      – ubuntu 2.6 generic (recovery mode)
      – memory test (memtest 86+)
      – memory test (memtest 86+, serial console)
      ce ai cu ele? lasale acolo ca au rolul lor, alea le vezi odata cand repornesti pc-ul sau dai restart.

      ubuntu 2.6 generic (recovery mode) = te ajuta sa intri in modul de recovery in caz ca strici linuxul

      memory test (memtest 86+), memory test (memtest 86+, serial console) = te ajuta sa faci un test de memorie (e vorba de memoriile RAM)

  24. O intrebare – nu doresc sa scot ubuntu acum dar vreau sa stiu cum se scoate acel grub si ubuntu in cazul in care am instalat pe acelasi hdd si win?
    Am inteles ca se sterg partitiile de linux cu orice utilitar si se fac din nou ntfs, dar grub-ul? Ca nu mai merge acel boot.ini

    Tineti-o tot asa, ca faceti lucruri minunate.

    • Lucian: O intrebare – nu doresc sa scot ubuntu acum dar vreau sa stiu cum se scoate acel grub si ubuntu in cazul in care am instalat pe acelasi hdd si win?
      Am inteles ca se sterg partitiile de linux cu orice utilitar si se fac din nou ntfs, dar grub-ul? Ca nu mai merge acel boot.iniTineti-o tot asa, ca faceti lucruri minunate.  

      Ai si tu rabdare, o sa facem si despre asta un tutorial, nu se poate sa invatati totul deodata! Nu ati prinde nimic si nu ati invata nimic daca sar posta zilnic cate 5 tutoriale despre Linux!

  25. am pe un HDD de 250Gb instalat,ca sistem de operare Windows XP professional sp3.
    am deconectat hardul pe care e instalat win xp, si pe al 2-lea hdd tot de 250Gb am instalat Ubuntu 9.04(pe curat…stiti voi ce inseamna- dupa doate detaliile din tutorial)
    acum cand setez din bios ce hdd sa booteze booteaza normal(pe hdd 1 windows xp iar pe hdd 2 ubuntu)…

    intrebarea mea e urmatoarea: de ce atunci cand bootez windows-ul nu imi vede si hdd-ul pe care e ubuntu. macar ca masa de date(vorba aia, mai salvez si eu ceva pe o partitie acolo)…
    si nici invers…. cand bootez hdd-ul cu ubuntu nu imi vede nici o partitie de pe hardul pe care e instalat windows-ul…
    daac stie cineva pls help

    • ionutz: am pe un HDD de 250Gb instalat,ca sistem de operare Windows XP professional sp3.
      am deconectat hardul pe care e instalat win xp, si pe al 2-lea hdd tot de 250Gb am instalat Ubuntu 9.04(pe curat…stiti voi ce inseamna- dupa doate detaliile din tutorial)acum cand setez din bios ce hdd sa booteze booteaza normal(pe hdd 1 windows xpiar pe hdd 2 ubuntu)…intrebarea mea e urmatoarea:de ce atunci cand bootez windows-ul nu imi vede si hdd-ul pe care e ubuntu. macar ca masa de date(vorba aia, mai salvez si eu ceva pe o partitie acolo)…si nici invers…. cand bootez hdd-ul cu ubuntu nu imi vede nici o partitie de pe hardul pe care e instalat windows-ul… daac stie cinevapls help  

      Windows nu stie sa vada EXT3 sau 4 sau 2 (partitii proprietare Linux) insa o sa iti arate hardul cu Linux daca dai click dreapta cand esti in Windows pe My Computer apoi Manage apoi pe Storage. Insa Linux stie sa vada NTFS sau FAT, din Linux ar trebui sa poti vedea hdd-ul cu Windows, le poti monta, ar trebui sa gasesti hardul cu Windows denumit Filesystem ori in Places sub Computer, ori dai click pe Computer (echivalentul lui My Computer din Windows) si acolo o sa-ti arate toate hdd-urile, il montezi prin dublu click, iti va cere parola de autentificare (adica parola de logare pe Linux) dai ok si voila, se va deschide partitia…

  26. pt ionutz din cite stiu eu windowsul nu recunoaste partitia de linux care e facuta in ext 3 sau est 4 si invers linuxul nu recunoaste partitia de windows care e in ntfs.daca gresesc scuze

  27. va multumesc am rezolvat problema cu hardurile, insa sa intamplat ceva si am scos ubuntu 9.04. Imi dadea o eroare out of range si se facea negru monitorul.
    asta nu ma descurajat si am instalat kiwi linux 9.04 de care sunt foarte multumit.
    ceva insa nu inteleg. driver video am instalat pt o placa nvidia gforce 8400 gs. toate bune.
    nu stiu ce sa fac cu sunetul. adica nu am sunet deloc. am placa realtek 5.1 . la device in volume control scrie realtek ALC888 (OSS Mixer).
    din cauza ca trei dintre iesirile placii de sunet sunt arse, in windows, setam din driverul placii fiecare iesire cum voiam eu(chiar daca bagam mufa de front out in locul pentru microfon imi mergea) si aveam sunet 5.1
    acuma in kiwi linux nu am pretentia sa am sunet 5.1 da macar sa am sunet, macar 2 canale.

    multumiri celor care au raspuns la postul anterior, si din nou va rog….orice sfat e binevenit

    un an nou cat mai bun!!!

    • ionutz: din cauza ca trei dintre iesirile placii de sunet sunt arse, in windows, setam din driverul placii fiecare iesire cum voiam eu(chiar daca bagam mufa de front out in locul pentru microfon imi mergea) si aveam sunet 5.1
      acuma in kiwi linux nu am pretentia sa am sunet 5.1 da macar sa am sunet, macar 2 canale.

      Incearca asta:
      scrie in Terminal: alsamixer da enter si joacate pe acolo, navighezi cu sagetile sus, jos, stanga, dreapta si ridici volumetrele cu scroll-ul de la mouse, cand ajungi la ultimul slider din dreapta da in continuare de sageata “dreapta”.

      Sper ca stii cum si de unde pornesti Terminalul, Iti propun sa vizionezi ACEST tutorial si ti-as sugera sa instalezi kiwi 9.10 pentru ca managerul de sunet este mai bogat si mai avansat… poti seta mai multe…

  28. ady am incercat si cu alsamixer din terminal insa fara nici un rezultat.
    am incercat chiar sa instalez cu wine driverul care il am pe cd(ala de windows), sa instalat am dat restart asa cum a cerut dar nu am gasit nici urma de driver.

    in legatura cu kiwi 9.10 nu cumva are aceeasi problema ca si ubuntu 9.10?
    am net de la rds si am auzit k la ubuntu ar fi ceva buguri cand vine vorba de retea, nu stiu daca e asa si la kiwi.

  29. adi as iti dea dumnezeu sanatate tie si la toata echipa, pentru tutoriale si pentru ca ne ajutati si pe noi “copii”.

    problema cu sunetul am rezolvat-o. era doar ceva din setari, m-am invartit eu pe acolo pana i-am dat de cap, si colac peste pupaza imi merg si toate cele 6 canalele(incluziv alea care le credeam “prajite” cand foloseam win).

    Inca odata multumiri, un an nou mai bun si tot ce va doriti!

    La Multi Ani!!!

  30. pot instala ubuntu pe un HDD extern care NU esta gol, daca ii fac o partitie dedicata ?
    multumesc

    • gabriel: pot instala ubuntu pe un HDD extern care NU esta gol, daca ii fac o partitie dedicata ?
      multumesc  

      Chiar era nevoie sa intrebi asta? 🙂 Daca nu iti raspundem, ce faci nu incerci sa vezi daca merge sau nu? Eu zic sa faci asa: Daca ai un HDD extern te duci iei o imagine ISO si incepi instalarea (avand hdd-ul extern cuplat la pc)

  31. s-ar putea sa fie o intrebare tampita: e posibil ca ubuntu instalat cu wubi sa srice placa video? in functie de raspuns o sa ofer ceva detalii

    • ionutz: s-ar putea sa fie o intrebare tampita: e posibil ca ubuntu instalat cu wubi sa srice placa video? in functie de raspuns o sa ofer ceva detalii  

      Am citit si de ce intrebi asta asa ca nu repeta

      Nu am intalnit niciodata situatia ta, si nu cred ca este posibil ca un sistem de operare sa iti strice componenta. Probabil e pura coincidenta ca ti-a cedat placa exact atunci cand faceai schimbarile alea, cine stie, poate ai o sursa slabita…nu am nici o idee

  32. uitati si detaliile:

    inainte de a instala ubuntu pe curat(cum am spus si mai sus), l-am instalat din windows pe o alta partitie cu ajutorul wubi. dupa ce sa terminat instalarea, a intrat normal in restart ,am selectat sa booteze ubuntu si cand sa se deschida imi apare pe ecran eroarea out of range.

    dupa asta am instalat pe alt hdd linuxu(cum am mentionat pe 31 decembrie 2009 la 12:55).
    de atunci a inceput sa se comporte ciudat placa video, a mai dat de cateva ori out of range si cand in sfarsit booteaza(fie linux fie windows) imaginea de boot se vede cu niste dungulite negre verticale. in sistem nu reuseste sa intre ca se tot restarteaza.

    am scos placa video din pc si m-am conectat cu monitorul prin placa de baza.booteaza normal, intra in sistem(in ambele) doar ca rezolutia e cam…..sa nu mai zic de jocuri sau filme hd(care nu merg).

    o sa repet intrebarea: e posibil ca din cauza lui ubuntu sa faca placa video asa. poate lucreaza la rezolutie prea mare, frecventa mare….. nu stiu, asta ma depaseste

    orice sfat e bine primit.

  33. Torok Istvan a zis

    Salut Dan imi poti spune te rog cum se numeste tema care ai folosit-o in tutorial cucursoarele alea superbe

  34. am si eu o intrebare.merge sa intri cu team viewer de pe un pc cu ubuntu pe un pc cu vista sau xp?

    • am si eu o intrebare.merge sa intri cu team viewer de pe un pc cu ubuntu pe un pc cu vista sau xp?  

      Da merge fara nici o problema eu fac asta in fiecare zi si nu am intalnit nici o problema

      am si eu o intrebare.merge sa intri cu team viewer de pe un pc cu ubuntu pe un pc cu vista sau xp?  

  35. buna
    am 2 hdd.pe unu am win xp si pe altu ubuntu 9.10,cand intru pe ubuntu totul e ok(imi apar totae partitiile si cele de la ubuntu si windows),dar cand intru in windows partitiile de la ubuntu nu apar,ce pot face?

    • aLlvi3v: buna
      am 2 hdd.pe unu am win xp si pe altu ubuntu 9.10,cand intru pe ubuntu totul e ok(imi apar totae partitiile si cele de la ubuntu si windows),dar cand intru in windows partitiile de la ubuntu nu apar,ce pot face?  

      Nimic, Windows nu stie sa vada partitiile de Linux, sunt alt format! Insa invers cum ai spus si tu se poate, Linux stie sa vada orice format de partitie chiar si pe cele de Windows

  36. am si eu o problema, daca puteti sa ma ajutati,am instalat ubuntu cand aveam un monitor mai vechi ,a mers,dar cand schimb monitorul cu un LCD cu rezolutia de 1440×900 nu merge ,apare ecranul negru in schimb pe alt monitor merge .Daca puteti sa ma ajutati si pe mine spunetimi si ie va rog cum sa fac sa mearga si pe LCD.

  37. salut am si eu o intrebare…daca vreau sa sterg ubuntu,cum procedez?te rog ,daca se poate sa ma ajuti si pe mine.

  38. am un dvr stand alone 15 ch care merge numai cu hdd neformatat din fabrica sau cu partitii linux ext3 de max 238 gb. cand ai un hdd nou e bine ca il recunoaste imediat , il partitioneaza si formateaza in ext3 dar cand ai un hdd folosit nu merge deloc. nu recunoaste hdd-ul sau il formateaza la infinit( cred eu dupa 24h)
    am incercat sa partitionez in linux cu cateva utilitare si desi parea identic dvr-ul nu recunostea formatul. ce pot face sau ce nu stiu ?

  39. salut eu as avea o intrebare si anume daca vreau sa instalez ubuntu in dual boot cu windows7 cel de al doilea hard poate sa fie un hard extern usb binenteles un hard care se preteaza la af incarcat cu sistem de operare.Am vazut tutorialul cu cum alegem hardul extern.Eu am o unitate centrala de tipul asta mai nou adica un format mic si nu e unde de instalat inca un hard.E un acer aspire cumperat cu OS preinstalat.Si as mai vea o intrebare,daca vreau sa instalez ubuntu pe curat adica fara windows procedura e aceasi cu pertitionarea si daca de exemplu ma razgandesc pot reinstala windowsul inapoi fara sa intampin vreao problema.Va multumesc

    • salut eu as avea o intrebare si anume daca vreau sa instalez ubuntu in dual boot cu windows7 cel de al doilea hard poate sa fie un hard extern usb binenteles un hard care se preteaza la af incarcat cu sistem de operare.Am vazut tutorialul cu cum alegem hardul extern.Eu am o unitate centrala de tipul asta mai nou adica un format mic si nu e unde de instalat inca un hard.E un acer aspire cumperat cu OS preinstalat.Si as mai vea o intrebare,daca vreau sa instalez ubuntu pe curat adica fara windows procedura e aceasi cu pertitionarea si daca de exemplu ma razgandesc pot reinstala windowsul inapoi fara sa intampin vreao problema.Va multumesc  

      Da chiar daca instalezi doar Linux metoda de partitionare e aceeasi, daca te razgandesti poti oricand sa faci partitiile iarasi NTFS si poti repune Windowsul oricand. Am specificat toate astea si in tutorial, priveste-l pana la capat fara sa derulezi !!

      • Da chiar daca instalezi doar Linux metoda de partitionare e aceeasi, daca te razgandesti poti oricand sa faci partitiile iarasi NTFS si poti repune Windowsul oricand. Am specificat toate astea si in tutorial, priveste-l pana la capat fara sa derulezi !!  

        Multumesc mult de raspuns dar ai omis sa raspunzi la ce ma interezseaza mai mult si anume daca pot folosi un hard extern (racordat prin usb)

  40. Salut ,

    Am si eu o intrebare…de fapt mai multe 🙂 dar pana la intrebari , cateva detalii. Am luat ubuntu 10..am renuntat la win7..pe un hdd extern mi-am salvat niste stuff. Acum problema e ca am instalat ubuntu pe tot hdd-ul laptopului. Adica 250gb..de linux 🙂
    Intrebare : pot sa fac partitii acum (asa cum merge la win)? Sau trebuie sa formatez si sa o iau de la capat si sa fac partitiile de la bun inceput?

    Multumesc frumos.

    PS..iubesc site-ul asta si keep up the good work:)

    • Salut ,Am si eu o intrebare…de fapt mai multe dar pana la intrebari , cateva detalii. Am luat ubuntu 10..am renuntat la win7..pe un hdd extern mi-am salvat niste stuff. Acum problema e ca am instalat ubuntu pe tot hdd-ul laptopului. Adica 250gb..de linux
      Intrebare : pot sa fac partitii acum (asa cum merge la win)? Sau trebuie sa formatez si sa o iau de la capat si sa fac partitiile de la bun inceput?
      Multumesc frumos.PS..iubesc site-ul asta si keep up the good work:)  

      Nu este necesar sa formatezi ca sa faci noi partitii sau sa modifici partitii, iti instalezi GParted din “Ubuntu Software Center” sau din “Synaptic Package Manager”

  41. Am 2 sisteme vechi si as dori sa stiu ce linux s-ar potrivi.
    sistem 1
    procesor intel pentium II 349 mhz, 256 sdram, 10 giga hdd

    sistem 2
    procesor intel pentium II 434 mhz, 160 sdram, 8 giga hdd.
    Va multumesc anticipat.
    Nu stiu mai multe amanunte, scuze.

  42. salut am o intrebare eu am linux si de fiecare data cant deschin pc-ul apare un benar carscrie pragant8 not found apoi sta vreo 10 minuta pina pot sa misc cursorur ma ajutati va rog

  43. mie imi apare o fereastra de la monitor sau placa video cu eroarea input signal out of range

  44. Salutari la toata lumea!Am instalat ubuntu 10.10 de vreo saptamana,si azi l-am instalat unui prieten dupa ce il laudasem bine(sistemul de operare).La mine merge bine nu am nici o problema,toate bune si frumoase.La el imi booteaza,se instaleaza si pe urma,dupa restart,ma primeste cu un calduros OUT OF RANGE.Bun,iau si reinstalez windows-ul,merge bine,instalez ubuntu in virtual box,merge si acolo.Sterg windowsul,bag ubuntu= OUT OF RANGE .Am citit mai sus si am vaz k mai au unele persoane problema asta.Acum,vreau sa precizez ca,prietenul meu a luat pc-ul de la o firma specializata in vanzare de masini de spalat si bocanci la borcan.Are un procesor single core pentium 4 de 2,8 Ghz placa de baza nu stiu ce model sau ce firma e,dar nu are slot pt placa video,deci are video integrat,si 2 g de ram.Apreciez orice sugestii si propuneri,chiar vreau sa ii rezolv problema pentru ca tipului chiar ii place sistemul de operare si vreau sa il fac un mandru utilizator de ubuntu.Merci anticipat si sper sa nu deranjez,prea mult.

    • AdrianGudus a zis

      mihai: Salutari la toata lumea!Am instalat ubuntu 10.10 de vreo saptamana,si azi l-am instalat unui prieten dupa ce il laudasem bine(sistemul de operare).La mine merge bine nu am nici o problema,toate bune si frumoase.La el imi booteaza,se instaleaza si pe urma,dupa restart,ma primeste cu un calduros OUT OF RANGE.Bun,iau si reinstalez windows-ul,merge bine,instalez ubuntu in virtual box,merge si acolo.Sterg windowsul,bag ubuntu= OUT OF RANGE .Am citit mai sus si am vaz k mai au unele persoane problema asta.Acum,vreau sa precizez ca,prietenul meu a luat pc-ul de la o firma specializata in vanzare de masini de spalat si bocanci la borcan.Are un procesor single core pentium 4 de 2,8 Ghz placa de baza nu stiu ce model sau ce firma e,dar nu are slot pt placa video,deci are video integrat,si 2 g de ram.Apreciez orice sugestii si propuneri,chiar vreau sa ii rezolv problema pentru ca tipului chiar ii place sistemul de operare si vreau sa il fac un mandru utilizator de ubuntu.Merci anticipat si sper sa nu deranjez,prea mult.  

      E din cauza monitorului, cel mai probabil e o vechitura CRT, te sfatiesc sa iei unitatea la tine acasa si sa ii instalezi Ubuntu cu monitorul tau cuplat sau daca are el un alt monitor, dupa instalare, totul va fi OK, il va accepta si se va afisa cum trebuie chiar si cu monitorul lui. Doar pt instalare iti trebuie un alt monitor…un brand mai cunoscut sau foloseste cd-ul de instalare: alternate CD, instalarea va fi in mod text (sper ca te descurci) insa dpa instalare va fi un ubuntu normal.

      • AdrianGudus:
        E din cauza monitorului, cel mai probabil e o vechitura CRT, te sfatiesc sa iei unitatea la tine acasa si sa ii instalezi Ubuntu cu monitorul tau cuplat sau daca are el un alt monitor, dupa instalare, totul va fi OK, il va accepta si se va afisa cum trebuie chiar si cu monitorul lui. Doar pt instalare iti trebuie un alt monitor…un brand mai cunoscut sau foloseste cd-ul de instalare: alternate CD, instalarea va fi in mod text (sper ca te descurci) insa dpa instalare va fi un ubuntu normal.  

        Din pacate nu e de la monitor(23” PHILIPS TFT 231T1SB/00)El a dat practic pe unitate vreo 400-450 lei din 1600 cat l`a costat pc-ul.se poate sa fie de la placa video?
        * Procesor Intel sau AMD la 1200 Mhz
        * 512 RAM
        * Spațiu pe disc 8GB
        * O placă video cu accelerare 3D
        Cerinte optime de pe site.Am sa incerc si varianta propusa,cu alte monitoare,nu stiu dak ma descurc cu o instalare in mod text,dar nu cred k o sa explodeze ceva dak incerc.Revin mai tarziu sau maine cu detalii.Mc frumos.

  45. AdrianGudus a zis

    Alternate CD-ul il gasesti AICI (click pe cuvantul AICI scris cu rosu)

  46. Imi cer scuze monitorul nu e exact ala.E un model asemanator dar nu are tv tuner si e de 20-21 inch maxim.

  47. Am rezolvat problema…in mod barbar.Am gasit o placa de baza,am schimbat-o pe sistemul lui,am mai cumparat si un junghi de placa video la 35 lei si ,gata,merge.Nu am aflat de ce nu voia pe placa lui,dar nu mai conteaza acum,pentru mine.Probabil nu va ajuta pe nimeni raspunsul meu,dar voiam sa stiti k am rezolvat.Va multumesc frumos pentru ajutor.

  48. Salut, mi-am instalat si eu Linux Ubuntu 10.04 si am doua probleme, daca m-ati putea ajuta.

    1. Cand laptopul imi booteaza si imi apare optiunea de a selecta intre ubuntu si windows 7, la ubuntu imi apar si versiunile precedente, si eu as vrea sa-mi apara doar ultima versiune a sistemului de operare.
    2. La instalare, un prieten mi-a spus ca nu ar mai fi necesar sa-mi fac si partitie swap, avand in vedere ca 2 GB DDR3, 1066 mhz, si a spus ca swap-ul nu voi mai folosi swap-ul asa mult. Am procedat bine?

    Va rog frumos sa ma ajutati la punctul 1, acuma am doar 2 versiuni insa cred ca vor mai veni versiuni.

    Multumesc Anticipat,
    George

  49. Foarte bun tutorialul. Nota 10. Am instalat linux foarte usor cu ajutorul acestui tutorial. Felicitari pentru un tutorial de calitate. Bravo VideoTutorial!

  50. Salutare. Am instalat pe o masina virtuala linux mint versiunea 9, stiu ca exista ultima versiune de 11 dar, cum vad a doua partite facuta pe linux?. Sunt la inceput cu astfel de soft si nu ma prea pricep. Multumesc pentru intelegere.

  51. Are ceva daca am pus doua partitii /home ?

  52. cum instalez jocuri de pe torente nu gasesc tutorialul

  53. Am si eu o intrebare ,daca am acelasi acelasi hard , ce sistem trebuie sa instalez primul ? windows sau linux?

  54. salut.scuze daca nu postez unde nu trebuie.daca ai putea face un tutorial despre openpli in ubuntu,sau despre enigma2 in ubuntu,sau ceva asemanator,mersi mult

  55. Salutare. Va rog mult sa ma ajutati cu urmatoarea problema. Am incercat sa instalez Ubuntu pe langa windows 7 pe care il aveam deja. In timpul instalarii calculatorul s-a inchis si am luat-o de la capat cu instalarea. Dupa ce am reusit sa pornesc calculatoul am constatat ca din partitia D care era de vreo 80 gb mai am doar 70. Practic 10 gb din hdd au disparut. Nu I vad in windows, nici In Ubuntu. Am vrut sa formatez tot si sa reinstalez doar windowsul de la 0 si acolo in meniul vad partitia, dar nu o pot modifica, forma, nu ma pot atinge de ea. Ma puteti ajuta sa o recuperez ??? Multumesc

  56. Radu Dumitru a zis

    Extraordinar ceea ce faceti, am invatat multe de la tine Adriane si de la Cristi..
    Un singur lucru e deranjant – prezentati un pic mai repede tutorialele, ca cei care se pricep cat de cat la pc-uri se plictisesc sa asculte 1 ora.. Iar cei care nu se pricep deloc, pot sa dea pause-back-play de unde vor, ca sa reia daca au pierdut o idee..
    Multumesc, sunteti buni..

  57. Acum am inteles ca daca am windows 7 pe partitia c: si ubuntu pe partitia F nu trebuiesc doua hdd-uri,trebuie doar setate ,adica sa am o partitie eventual goala de exemplu pentru incepatori ,dar ma intreb unde isi face treaba aici Virtualbox poate crea el spatiu virtual fara sa ocupe alt spatiu in afara de folderul creat de virtualbox? Scuze am cam multe intrebari!

    • Virtual box nu poate virtualiza spatiu din cate stiu eu . Daca tu instalezi un SO pe virtual box iar la setare ii aloci lui virtualbox 40 GB el ii va folosi doar pe acestia daca tu il instalazi pe o partitie in care tu ai sa zicem 100 GB liberi si alegi acea setare cu spatiu dinamic sau cam asa ceva el va lua cat are nevoie iar pe masura ce tu umpli SO virtual cu programe spatiul din partitia cu virtualbox se va umple iar in final iti va spune ca nu mai ai spatiu. Repet virtualbox nu poate virtualiza spatiu. Programele din sistemul de operare virtual ocupa spatiu real. Cel putin asa stiu eu. Daca mai ai vre o nelamurire nu ezita sa intrebi si sa mai revii pe videotutorial.ro :))

  58. petruta tanase a zis

    Buna Adrian.
    Te rog mult daca ai timp vreau un videotutorial despre noul ubuntu 20.04.
    Multumesc

Trackbacks

  1. […] un boot loader denumit GRUB. In ce cazuri este necesara restaurara GRUB-ului? Atunci cand aveti un dual boot (2 sisteme de operare pe acelasi calculator) si din diverse motive, la pornirea calculatorului nu […]

  2. […] desi sistemul de operare Ubuntu nu mai exista. In trecut noi am mai facut cateva tutoriale despre partitionarea corecta si instalarea lui Ubuntu in dual boot cu windows precum si despre cum se restaureaza grubul daca ati procedat gresit instaland prima data Ubuntu si […]

Speak Your Mind

*