Testare si stresare pentru procesor si memorii cu everest si super pi – tutorial video HD

In acest tutorial video va vom prezenta trei softuri dintre care doua sunt noi iar unul deja il stiti dintr-un tutorial anterior este vorba de Everest Ultimate despre care noi am facut un tutorial video.

Cele doua softuri noi sunt Super pi care ne ajuta sa stabilim performanta procesorului si Cpu Z care ne ofera detalii daspre voltaje,frecvente, procesor si memorii in timp real.

Aceste trei aplicatii le vom folosii pentru citirea datelor despre procesor si memorii (cpu z) ,testarea performantei procesorului inainte si dupa overclock (Super pi) si verificarea stabilitatii unui unui sistem overclock-at prin aplicarea unei incarcari pe procesor,placa de baza,hard disk si memorii (stress test) de 100% pentru o perioada mai lunga,in aceasta perioada vom monitoriza temperaturile componentelor si stabilitatea curentului care intre in ele pentru a ne da seama daca overclock-ul pe care l-am realizat este intradevar stabil.

Procesul-ui de overclock propriuzis nu i-am acordat atentie deoarece inainte de a va prezenta procesul in sine trebuie sa va familiarizati cu uneltele pe care o sa le folosim de fiecare data cind o sa facem overclock.

Dupa cum o sa vedeti performanta obtinuta nu este de neglijat (44%) si daca am fi platit pentru aceasta performanta pretul ar fi fost destul de mare.

Este mult mai rentabil sa platesti pentru un procesor mai ieftin dar cu potential de overclock decit sa cumperi din prima unul mai scump cu o frecventa ridicata.

Procesorul pe care il prezint eu in acest tutorial este un Intel Core 2 Duo E 8200 cu o frecventa de baza de 2660 Mhz , iar in urma overclock-ului am obtinut 3840 Mhz , pe piata nu exista nici un procesor de la Intel sau Amd cu o astfel de frecventa,in concluzie,prin overclock am obtinut o performanta care nu se poate cumpara cu bani.

Rezultatul inainte de overclock cu Super pi a fost de 18,5 pentru 1 mega iar dupa ridicarea frecventei prin overclock performanta a fost de 13,7 pentru 1 mega,am uitat sa va spun,la Super pi trebuie sa scoti un punctaj cit mai mic pentru ca nu este un punctaj propriuzis ci este timpul in care procesorul executa niste calcule aritmetice,cu cit mai repede cu atit mai bine.

Asta-i frumusetea la overclock,ca poti ajunge acolo unde nimeni nu a ajuns pe cale oficiala.

de Cismaru Cristian



Tutoriale similare


Comments

  1. bun tutorial insa eu as vrea sa faci un tutorial despre modul din nero 7 premium make a cd/dvd boot ce este asta si cum se face ca am vz ca are multe optiuni si mai este ceva make cd in sistem/format UDF (am inteles nu stiu daca bine ca daca faci un cd/dvd in acest format poate sa citeasca orice player acest format asa este? sau nu am inteles eu bn sau ma-m informat incorect) tot cu nero si aceasta ce este o imagine gen ISO ? ce este ? poate poti sa imi raspunzi in 3-4 randuri sau sa faci un tutorial despre asa ceva poate mai este interesat si altcineva despre aceste moduri
    o seara buna

  2. revin despre acest tutorial interesant dar procesorul tau nu mai tr overclock-at eu la al meu AMD semprom +3400 de 2ghz e overclock-at din fabrica adica 2000 MHz (10 x 200) 3400+ adica nu am ce sa ii mai faca dar o sa-i fac peste cateva luni sper o sa inlocuiesc pc cu altu mai bun ca nu am ce sa schimb la el placa de baza nu suporta decat socket 754 deci alt proc mai bun nu pot sa ii pun e un socket vechi
    o seara buna

  3. acum am vz proc meu merge la bus 200mhzx10 as putea sa maresc bus ? care inmultit cu multiplu 10 sa maresc frecventa procesorului apropo de teste
    cu super pi am abtinut 1m 40secunde :))
    cu winrar 411 🙂
    ma fac de ras asta este

  4. @MCD: avem un tutorial despre nero,il poti gasi scriind sus la search in casuta aca din dreapta sus a siteului nostru,nero si dai enter o sa gasesti tutoriale despre nero…

  5. Eu unul nu sunt de acord cu overclock-ul,adik,nu am nimic impotriva,cine vrea sa-l faca nu are decat,eu stiu atat ca overclock,inseamna sa suprasoliciti componentele si atunci obligatoriu asta duce la scurtarea perioadei de viata a acestora! La fel cum daca biciuesti un om sa munceasca mai mult il vei distruge mai repede la fel vei pati si cu componentele overclockate! Eu prefer lucrurile simple clasice,asa cum sunt,nu-mi plce sa risc o componenta asa de amoru artei ca sa vad cat duce ea…prefer sa dau un ban in plus pt performanta chiar daca piesa aceea imi e vanduta overclockata,dar macar a fost overclockata de cineva care chiar se pricepe,care pote a ridicat limitele maxim si a stricat piese sa vada cat poate sa o ridice,de ce sa risc ca sa obtin ce? Am facut si eu un test cu Super PI rezultatul in 1M = + 00h 02m 38,812s asta la un procesor: Intel Celeron CPU 1.80GHz pe soket 478 mPGA…

  6. sunt sigur ca multi care au vazut tutorialul se intreaba bine bine le-ai stresat,dar cum ai facut overclock-ul? unde ai umblat,de unde ai ridicat frecventele,cred ca asta era mai important decat sa ne arati rezultatele!

  7. Adrian
    am vz tutorialul despre nero , stiam de el dar acolo nu se discuta despre formatul UDF
    cat despre overclock-ul eu sunt de acord cu acesta (este adevarat ce zici si tu) in masura in care tr facut nu trbuie sa maresti mhz la maxim ca iti “prajesti” pc de aceia se fac testele de stres daca vezi ca dupa ce ai facut overclock-ul temperaturile sau tensiunile cresc sau ti se restarteaza pc din cauza sursei sau mai stiu eu de ce modifici din nou mhz ii micsorezi. Cat despre intrebare ta “unde ai umblat?” cred ca este o intrebare retorica sti u unde a umblat in BIOS
    pacat ca pc meu nu merge overclock-at ca as fi incercat si eu
    o zi buna

  8. @MCD: eu stiu unde a umblat Cristi…eu vorbeam in numele altora care sunt sigur ca asta se intreaba”de unde o fi facut omu asta overclock?” iata drept dovada ce intrebare am primit astazi pe mess de la un vizitator al siteului citez: ” am vazut tutorialul ala cu overclock pt procesor si ram dar acolo nu a zis cum a facut overclockul a zis ca da restart di dupa restart avea calc overclockat cum a facut overcklocul? ” Nu toti sunt cunoscatori!!

  9. Cristi stiu ca ne-am contrazis in ultimul timp pe la acel tutorial cu linux…eu te rog sa nu tii suparare pe mine! Chiar nu ai de ce,e bine sa ne spunem ideile,nelamuririle,nu vreau sa ma intelegi gresit sau sa crezi k am ceva cu tine…m-am gandit ca poate astfel ii voi incita si pe restu vizitatorilor la discutie…stii tu ce vreau sa zic.Inca odata mii de scuze daca ai prins suparare pe mine,dar chiar nu ai motiv!! STII FOARTE BINE CA TE RESPECT MULT SI ESTI IDOLU MEU :p :p :p !!!

  10. @MCD: La acest tutorial te-ai uitat? = “Cum se desface si cum se manipuleaza formatul uif cu magic iso maker-tutorial video” scrie asa la search sus in dreapta exact ce e intre ghilimele sau scrii doar UIF si dai enter si o sa gasesti tutorialul! Nu ti-am dat link-ul direct ca sa vezi mai repede comentariul meu si sa nu mai fie nevoie sa astepte moderare(asa se intampla cand bagi o adresa in comentariu,nu se va poasta pana nu va fi verificat de un admin)

  11. Foarte tare tutorialul ma fascinat am stat 38 minute cu nasu in monitor fara intrerupere.Imi place foarte mult overcklockul si sunt nerabdator sa particip la acel concurs.Felicitari cristi pt acest tutorial esti idolul meu:P si la fel ca adrian te respect foarte mult:D

  12. @ Adrian ai putea sa imi dai adresa ta de mail pe [email protected]?

  13. @DaneZu: Adresa mea am dat-o de mai multe ori atat la comentariile de sub tutoriale cat si la rubrica de comentarii rapide…nu o mai dau…daca o gasesti bine daca nu…asta e…deja am facut prostia ca am pus-o pe site si primesc prea multe mailuri…spune problema ta aici si daca pot te ajut…te rog sa nu te superi,dar nici bine nu intru pe mess sau google talk ca sare 20 pe mine…nu ca nu vreau sa ajut,dar sunt sufocat pur si simplu…si pe invizibil nu vreau sa stau…va rog sa intelegeti!

  14. Salut.Ma intreb de unde a facut cristi overcklockul puteti sa imi spuneti?

  15. DaneZu
    din BIOS a facut overcklockul dar ai grija ca daca umbli acolo si modifi prea mult frecventele poti sa iti “prajesti” pc
    ca sa te apuci de overcklock tr sa sti ce sa faci, sa te documentezi bine inainte ai grija

  16. Ms MCD o sa incerc si o sa iti ascult sfatul o sa ma documentez serios:D

  17. @DaneZu:
    Cristi a facut overclockul din bios pentru ca doar de acolo se poate face un overclock de calitate.

  18. Ma impresionat overclockul si imi palce foarte mult as vrea daca se poate un tutorial in care sa ne aratati cum se face overclockul din bios.multumesc

  19. bv baieti …tot asa

  20. @DaneZu:
    Sa stiti ca nu am vrut sa insist pe overclock in sine ci pe acele programe pe care le-am folosit pentru testare si citire de parametri,pentru ca in momentul in care ne apucam de tutoriale cu overclock din bios sa cunoasteti deja acele programe si sa nu mai pierdem timpul atunci cu ele.
    A fost un tutorial de prezentare pentru o parte din uneltele pe care o sa le folosim.
    Pentru Adrian si pentru cine nu intelege overclock-ul.
    Sa stii ca atunci cind cumperi un procesor mai scump este tot overclock-at de Intel sau AMD si nu isi pierde nimic in acest proces atita timp cit il racesti cum trebuie.
    Diferenta intre overclock-ul facut de utilizatori si companii este doar de denumire,overclock-ul de fabrica sa numeste “Tractare” dar esenta este aceeasi,ridicarea frecventei sau deblocarea multiplicatorului.
    Intel are un singur procesor pentru seria Core 2 Duo E8… pe,acest procesor este prezentat in diferite variante si la diferite frecvente,pretul incepe de pe la 400 lei pina la 1500 lei,pentru acelasi procesor mai overclock-at sau mai putin overclock-at.
    Overclock-ul nu l-au inventat utilizatorii,este o practica oficiala pentru a oferii utilizatorilor o gama mai flexibila de produse,dar defapt ei prezinta acelasi produs in diferite faze de overclock-are.
    Daca componentele au o putere ascunsa de ce sa nu profitam de ea,de ce sa primim de la INTEL sau AMD performanta cu lingurita ?

  21. @admin_cristi: Imi cer scuze daca nu am inteles overclockul,dar eu nu sunt de acord cu el…e doar parerea mea!

  22. @Adrian:
    De ce nu esti de acord,ca nu crezi ca-i bun sau nu esti de acord asa din oficiu ?
    Ai ceva argumente impotriva acestei practici ?
    Sau doar nu esti tu de acord ?
    Daca nu intelegi ceva asta nu inseamna ca-i vrajitorie.
    Cind afirmi ceva vin-o cu argumente solide,nu ca se strica procesorul,sau ca ti se pare tie ca se poate strica !
    Eu am overclock-at o gramada de procesoare si nu s-a stricat nici unul.
    Dar poate ca ai facut tu un overclock prea extrem si ai scurtat foarte mult viata unui procesor.
    Poate ne impartasesti si noua din experienta ta cu componentele hardware !

  23. interesanta chestie dar io am inca calculatorul in garntie si cam cum se face overclocul ala si inca ceva nu se poate strica io am intel centrino 2 cu 3.4 ghzda nu mi se poate arde in timp ce fac operatiunea

  24. hmz interesant

  25. @ admin_cristi:
    Am o problema cu overclockul la placa video( nVidia ).Am luat ultimul driver l-am instalat,ii fac overclock,dau apply si ies.Apoi sa zicem ca dau restart la PC sau il opresc si il pornesc iara nu imi ramane CORE BUS si MEMORY BUS cum le-am lasat eu(overclockate).Dc?

  26. pentru ca nu l-ai facut bine asa cred da io nu fac nimic inca pana nu ma lamuresc de la cineva cum ar fi doamnul cristi scuze de aceasta exprimare ca mi frica sa nu mi se strice

  27. @DaneZu:
    E normal ca dupa restart sa-si piarda setarile
    Varianta pe care a prezentato Cristi e una mai putin agresiva
    Probabil in urmatoarele tutoriale video o sa va prezentam si un overclock definitiv la placa video

  28. @alex:
    Ce nu a facut bine Cristi in acest tutorial video ca nu inteleg?
    Si de ce ti-e frica?

  29. Eu asta mi-as dori un overclock definitiv la placa video pentru ca eu cel putin acuma joc un shooter care cere foarte mult si nu stau mereu sa fac overclock la placa video.

  30. @DaneZu:
    Atunci nu-i mai face daca nu vrei sa stai toata ziua
    Cat timp dureaza 15 secunde daca sti setarile
    Daca ti se pare prea mult 15 secunde sa-ti cresti performanta placii video cu 15-40 %
    Ti-am spus ca o sa va prezentam intr-un tutorial viitor si un oveclock definitiv la placa video
    Cand faci un overclock definitiv la placa video trebuie sa sti ceea ce faci pentru ca poate fi destul de periculos

  31. sa nu ia cunva foc este posibil asa ceva sau cand fac testul ala pe everest si modific ceva de acolo nu se poate intampla nimic pun intrebarile astea stupide ptruca niciodata nu am facut chestia asta

  32. @boby_admin:
    Deci sa zice ca am overclocakt placa pana la core bus:390 memorybus:570.Dau restart la PC apoi cand introduc aceste setari de cele mai multe ori imi zice test failed!.Si de aceea.

  33. @admin_cristi: As avea si eu o rugaminte la voi dragi admini! Nu mai indrumati lumea la overclock! intelegeti ca lumea e saraca si nimeni nu are in PC procesoare de 5000.000 lei ca voi!,acest site e vizitat de pusti de la 11 pana la 13…ce sa mai…de toate varstele,si cum copii sunt copii si nu prea iau in calcul pericolele,se iau frumos dupa ce aratati voi si uite asa prajeste calculatorul,si-l snopeste masa cu bataia! Va rog eu,macar pune-ti un baner ceva un scris mare cu rosu, in care sa scrieti ca fiecare isi face overclock-ul pe propriul risc,si nu va asumati raspunderea pt stricaciunile provocate,si ca acesta este periculos…Da voua poate vi se pare simplu,floare la ureche stiti ce e aia o frecventa,un BUS,FSB…dar altii nici copy paste nu stiu…nu e chiar asa de logic si de usor sa faci un overclock asa cum spune-ti voi,sunt piese cu defecte din fabrica care sunt facute pt overclock si surpriza au cedat si sau prajit la un micut overclock! Nu aveti de unde sa stiti ce piese au oamenii care ne viziteaza! Va rog eu e destul de periculos ce prezentati voi! Acordati mai multa atentie si nu mai spuneti asa cu usurinta ca a face overclock e ok! Nu toata lumea stie ce inseamna o sursa buna,stabila,poate omu are procesor bun,si sursa slaba,una ieftina si atunci,procesoru lui poate sa fie super overclockabil daca sursa e un parci degeaba face el overclock.Vorba voastra ce atat overclock? ne grabim undeva?pierdem vreun tren? chiar nu va inteleg,cu ce va incalzeste ca ridicati niste vrecvente? pt 1 secunda de rapiditate? chiar credeti ca se merita? se merita ca cineva sa se ia dupa voi sa-si prajeasca sistemul pt 2 secunde de performanta? Nu va suparati dar daca cineva o sa va injure ca din cauza voastra si-a prajit sistemu…cum o sa va vina?

  34. Ganditiva cati au habar despre compatibilitate intre componente,cati au habar de frecvente? Cati cunosc si cati stiu sa faca diferenta intre 2 tipuri de procesoare? Cati au sisteme configurate cu grija atentie si cu o compatibilitate buna?Cati stiu sa isi ia un PC “boboc” bun…sa mearga bine? Nu cumva mai toata lumea are niste sisteme luate din altex sau de la SH cu un procesor cu care le scoate ochii,o placa de baza varza si o sursa de 2 lei? Fiti mai mult pt oamneii simpli dragilor! caci cei care vor sa fie profesionisti stati voi linistiti ca nu tre sa-i invatati voi! daca chiar vor sa invete despre frecvente si overclock isi vor cauta carti,se vor documenta,nu vor fi specialisti doar uitandu-se la un tutorial video! Au ei de unde sa invete! Fiti pt omu simplu care nu stie ce-i aia,luatii incet…nu stiu…vam spus ce e grav ca copii de 11 ani viziteaza siteul si daca se ia dupa voi va garantez ca va praji sistemul,pt ca copii nu inteleg…de ce-i spui unui copil sa nu umble sau ca e periculos sa umble acolo,el mai tare din contra acolo se va duce,e curios sa vada,chiar ia foc piesele?

  35. Apropo de sursa ieftina acuma 2-3 luni aveam o problema cu sursa nu prea mai pornea PC am fost cu unitatea la un magazin si mi-au dat o suras de 50 lei:(.Pe atunci nu stiam eu de sursa buna:(.Ce pacat.Cred ca e o suras foarte foarte foarte slaba.

    Si inca ceva la EVEREST sunt cateva date acolo la care scrie TRIAL VERSION si anume la: CPU Clock(original [TRIAL VERSION] MHz).
    L1 data cache [trial version]..Comand RATE(CR) [trial version]..G[U C;pcl (original [TRIAL VERSION]Mhz).Imi pot expira la un timp anume sau care este treaba cu ele?

  36. Ati vazut ? acest baiat…desi si in tutorialul despre overclock la placa video si la acesta cu procu…sa spus ca tre sa ai o sursa ft buna…el stia ca are una slaba si totusi la facut la placa video!!! Despre asta e vorba stimatii mei!! lumea nu baga la cap detaliile,lumea derluleaza,nu citeste comentarii,indicatii,cati citesc textul de deasupra videotutorialului? nu era mai bine sa nu stie cum se face overclock-ul?sau e mai bine sa stie cum se face,sa nu aiba cu ce sa-l faca dar totusi sa se apuce si sa-si prajeasca piesele? Cum e mai bine?Lumea e pe fuga,desi butoanele de download,comentariile cu raspunsul la problema lor e chiar sub ochii lor ei tot intreaba,tot intreaba de unde sa ia yahoo messenger,desi si in tutorial sa spus programul il puteti downloada exact de deasupra videotutorialului,ei tot au intrebat…nu e minunat?

  37. @DaneZu:
    Inseamna ca inca nu ai gasit o setare stabila pentru placa ta video
    Pana ii gasesti o setare pe care poti sa te bazezi pe ea o sa dureze ceva timp
    Daca a trecut primul test asta nu inseamna ca e si stabila
    Overclock-ul se face cu rabdare ,grija si timp alocat

  38. Salut.Imi puteti recomada si mie o sursa buna si stabila ca de cand am schimbat sursa originala a PC-ului pe una de 50 lei mi se blocheaza PC mai ales in jocuri si ma intrebam dc :

  39. @ Adrian:
    Sa sti ca nu ai dreptate eu pe vremea acea nu stiam ce sursa sa aleg,sa fie buna stabila,m-am dus la magazin le-am zis care e problema mi-au schimbat sursa.In gandu meu gata frate nu o sa mai am probleme.Abea in acest tutorial mi-am dat seama ca,,,,cauza din care mi se blocheaaza PC este sursa si de aceea am facut postrul de mai sus:D.

  40. as avea si eu o antrebare daca putesti sa faceti un tutorial despre o afacere online ca nu stiu cum sa fac miam facut un blog dar nustiu cum sa al pun pep google sau pe alt motor de cautare nu stiu nici cum sa ami fac un card virtuoal sa ami transfere bani an el daca puteti sa ma ajutati si pe mine va rog mult

  41. Apropo Cristi ziceai k ai folosit un progam pt scaderea rotatiilor procesorului si k dernj sunetul lui,te rog poti sa-mi rasp si sa-mi spui care ar fi acel program sau sa faci un tutorial despre program…te rog mult,cu stima si respect Dany

  42. @Dany:
    Nu am spus ca am folosit un program,am spus ca am folosit o chestie,chestia aceea este o rezistenta ce face ca curentul care ajunge la ventilatorul de pe procesor sa fie redus.
    Acea rezistenta o am de la alt ventilator Noctua pe 92,la toatele ventilatoarele Noctua iti da in pachet trei rezistente cu care poti controla turatia ventilatorului astfel incit sa nu te deranjeze dar nici sa mearga prea incet.
    Noctua astea sunt putin mai scumpe decit celelalte ventilatoare,dar merita pentru ca ofera un volum de aer foarte mare la viteze mici si bineinteles zgomot mai mic.
    Chestiile astea ti le iei in timp nu este bine sa le cumperi pe toate odata pentru ca te ustura buzunarul.
    Azi una miine alta pina iti faci un sistem pe gustul tau .

  43. Msii multt dar Cristi nu ar exista un program pt asa ceva pt diminuarea rotatiilor procesorului pt al meu e la 4400 RPM si are un sunet deranjant nu ar fi cv care sa diminueze nu pe baza de altcv hardware ci soft..te rog ma poti ajuta ?
    iti multumesc pt rasp de dinainte cu respect Dany

  44. @Dany:
    Program nu exista dar poti sa intri in bios sa vezi daca ai optiuni pentru asta.
    Vezi ca avem noi un tutorial cu prezentrea bios-ului,vezi ca trebuie sa ai o rubrica de power management si acolo poate ai vre-o optiune,depinde cit de isteata este placa ta de baza.

  45. msii Cristi am cautat unde mi-ai zis dar nu am gsit nik in Bios,nu stii cum as putea rezolva probl asta pe cale de soft…msii multt mult respect tie si site-ului,interesant site un site super tare prin cae poti inv multe,msii inca o data,sunteti cei mia tari…Dany

  46. vreau sa te intre ceva. ce tema folosesti la calculator. si eu as dori una la fel

  47. @geoker: scrie in google “Theme Royal” sau “Royal Theme” fara ghilimele si o sa gasesti tema folosita de Cristi…e gratuita…daca nu o gasesti da-mi un mail la [email protected] si ti-o trimit eu…Dar e imposibil sa nu o gasesti pe google!

  48. hmz o mica intrbare ar merge sa overclokez si eu un p4 la 3.0ghz??:D

  49. aaaaaa de mentionat k placa de baza e un msi si nemodificat biosu din 2006:D si nus :Dce sa zic sa nam probleme:D

  50. Sal eu sunt foarte multumit de tutorialele pe care le faceti voi, am un procesor intel p4 prescot o placa de baza asrok 775-xstreme-vsta un 512 ram single core da in curand o sa imi iau un ram de 2 gb pe dual chenel 667 mhz, am intrat si eu in bios si mam uitat pana la cat pot sa maresc frecventa la procesor [ ea este normal pe 200mhZ si pot sa al dau maxim pana la 300 de MhZ] cand se deschide pcu ati da informatii despre pc frcventa actuala, spidu care a venit din fabrica adica cum al am eu de 3ghz, si viteza tot de 3ghz, daca ai maresc pana la pana la 300 de mhz poate as fi incantat de el dar mai astept sa al mai inbunatatesc pcu cu niste rami, placa video si 2 “ventilatoare” si sa mai culeg informati despre pc tot ce se poate si dupa aceee sa imi fac un sistem stabil pana atunci al mai tin asa cu mici ” smecheri” din win, ati fcut si voi un tutorial despre asta cine vrea sa se uite o face cu mare drag si chiar al ajuta pe mine ma ajuata fuarte mult, multumesc ca faceti asemena tutoriale astept incontinuare noi tutorial despre pc eu sunt un fan al vostru sal mutumesc ca existati 🙂 😉

  51. sunt sigur ca multi care au vazut tutorialul se intreaba bine bine le-ai stresat,dar cum ai facut overclock-ul? unde ai umblat,de unde ai ridicat frecventele,cred ca asta era mai important decat sa ne arati rezultatele!…..multa dreptate are baiatu asta!pe cand un overclock in adevaratu sens al cuvantului?

  52. @adelin: sa raspuns deja la aceasta intrebare…daca citeai toate comentariile vedeai raspunsul…acest tutorial a fost ca sa va pregateasca sa stiti ca sa umblati cu softurile care vor monitoriza stabilitatea si ce urmeaza dupa overclock…O sa fie si tutorialul despre overclockul in sine.RABDARE!

  53. hmz deci sa inteleg k mai bine se face un overck la un dual core sau core2duo decat la un pentium 4…??

  54. CINE VREA SA INVETE CATE CEVA DESPRE FRECVENTE, FSB , CACHE PRECUM SI MULTE ALTELE CE TIN DESPRE PC ,CE INSEAMNA SI CE ESTE UN PROCESOR SAU MAI BINE ZIS CE INSEAMNA UN CALCULATOR CAP COADA ROG SA VIZITEZE SI SA CITEASCA AICI De aici a fost……. scos un url pentru ca facea trimitere spre un site comercial……. (ROG ADMINII DACA CONSIDERA CA SITEUL NU E DE INCREDERE SA NU DEA LINKUL CATRE ACEST SITE,EU AM INTRAT SI E CURAT)

  55. Salut este prima oara cand intru pe acest site si sunt uluit. Caut de mult timp un asemenea site in care te poti documenta si tin sa precizez ca am luat si eu febra OC-ului de aproape o luna si am inceput cu un sempron 2400+ ca asta am deocamdata .Acest procesor ruleaza acum la 2100mhz de la 1600mhz si asta datorita faptului ca este asa cum a explicat Cristi, adica un procesor turat sau limitat din fabrica . Intradevar eu am inceput cu ce era mai greu adica am inceput sa tai cu bisturiul anumite trasee si lipind alte trasee de pe procesor. Rezultatul este foarte bun si tin sa precizez ca niciodata nu o sa reusim sa facem un OC daca nu experimentam .Cine vrea isi asuma riscul. Tin sa va multumesc pentru tutoriale ff bune .Din partea mea aveti mult respect.

  56. SCUZE CA REVIN DAR AM UITAT SA PRECIZEZ CA PE ACEST SITE NU SE UITA NUMAI COPII INTRE 11 SI 13 ANI, MAI SUNT SI OAMENI IN TOATA FIREA. EU DE EXEMPLU AM 33 DE ANI . SCUZE DACA AM DERANJAT PE CINEVA DAR ASTA ESTE ADEVARUL .

  57. @Adrian: Multumim pt cuvintele frumoase,totusi daca mai cititi atent comentariul meu o sa vedeti ca am spus “acest site il viziteaza SI copii de 11 ani” nu am spus ca doar copii de 11 ani,va rog sa nu-mi mai pune-ti in gura cuvinte pe care nu le-am spus,ca stiu ft bine ca la mine va-ti referit,totusi ma bucura ca ati citit si comentariile de mai sus ceea ce rar intalnesc la un vizitator…isi spun problema si pleaca,dar defapt raspunsul la problema lor era cu 1 sau 2 comentarii mai sus.

  58. Mi-am facut si eu overclock la procesor….am un pentium dual core 5200…la 2.5….si mi-am dus procesoru la 3.2 prin overclock…si am facut aceleashi chestii pe care le-a facut si cel care a facut acest tutorial….si nu mi s-a intamplat nimica(colleru de pe procesor e cel din fabrica…….)dc ias schimba colleru las putea duce si la 3.8…..dar nu am bani momentan de racire prin freon…ori apa…..:)..oricum is tari oameni astia cu tutorialele….:)….

  59. salut,cum se face un site wap? va rog sa imi spuneti si mie. videotutorialele sunt super ,le multumesc baietilor pentru videotutoriale imi sunt de mare ajutor.

  60. In primul rand vreau sa salut pe toata lumea, dar intr-un mod mai special pe Cristi, care zic eu a pus mult osul la munca pentru crearea acestor tutoriale. Sunt un fan al tutorialelor de overclock dar am o rugaminte pe care o adresez lui Cristi si anume ca as vrea sa ii trimit ceva prin email sau prin orice metoda agreata de el, acel ceva fiind niste screen-uri cu testele facute de mine in urma unui overclock si totodata vreau parerea lui daca mai pot ridica performantele sau trebuie sa ma multumesc asa cum e acum.
    Sper sa primesc un raspuns !!! Multumesc inca o data echipei “videotutorial”

  61. eu am dus procesoru (am un e 5200 la 2.5)….la 3.4….cu colleru din fabrica…..si nu sare de 55 de grade……..fan overclock pana la moarte:X

  62. EU CRED CA ACEST TUTORIAL A FOST FARA SENS SA-U ADRIAN NU VREA SA NE IMPARTE SECRETELE

  63. @JuK: Nu inteleg la ce te referi!!! Ce legatura are tutorialul cu mine sau eu cu el? in afara de faptul ca am spus ca nu sunt de acord cu overclock-ul?

  64. salut, incep prin a va spune ca faceti o treaba extraordinara , nu am mai intalnit pina acum un site in romana asemanator. acum un mic ajutor daca se poate , am urmarit si eu tutorialele despre EVEREST si dupa acea am facut si eu un test de stres . la un moment dat dupa vreo 10 minute ferestrele in care ruleaza testul se fac rosii si tesrul se opreste si mi se raporteaza ca este o eroare de hardware (Harduare failure detected!test stopped) neindicand si componenta vinovata de aceasta eroare. mentionez ca din statistica nu imi reiese nici o temperatura mai iesita din comun ,voltaj sau alceva care sa ma indrume spre componenta vinovata, intrebarea e daca exista vreo functie in EVEREST care sa ma indrume spre problema am uitat sa mentionez ca am focut testul fara sa fi ovarclochez in vreun fel calc . multam anticipat pt un eventual raspuns

  65. boby_admin a zis

    @dan:
    Parerea mea la prima vedere cred ca e sursa
    Te rog sa te uiti atent daca sunt fluctuatii mari de curent
    Nu stiu ce configuratie ai !
    Daca nu a rezistat la un stres de 10 min si nici macar nu a fost overclock-at . nu-i a buna……
    Spune-mi ce configuratie ai

  66. carcasa anteck,sursa sirteck 450W placa de baza abit ab9, video gainward G force 7900 , cpu intel dual core 6400 racit cu un culer imens achizitionat separat. am incercat o apdatare de bios caci e vechi din 2006 dar biosul de la abit nu are nici de al dracu functia f 8 pe care ati aratato voi in tutorialul pt apdate de bios multtam pt raspuns

  67. @dan: La fel si eu nu am optiunea de flash in BIOS in acest caz ai nevoie de o discheta formatata in MS-DOS pe care pui programul flash si biosul downloadat de siteul producatorului placii tale de baza!

  68. complicat , cred ca ma las pagubas oricum nu cred ca din bios e problema mea

  69. Alexandru a zis

    Cred ca am o problema cu ventilatorul de la procesor face mult zgomot , lam curatat de multe oti si e tot asa 4000 rpm cred ca e foarte mult daca leas puta scadea zicetimi cum ms

  70. Cu funcool, parca asa se numea programul, dar nu e indicat sa te joci cu asta. Coolerul face asa mult zgomot pt. ca a rulat prea mult cu palele incarcate cu praf si acum a facut praf rotorul. Schimba-l e 300 de mii unul nou si scapi si de caldura din procesor.

  71. LaurentiuS a zis

    daca mai citeste cineva,va rog sa-mi dati si mie un sfat:de ceva vreme mi se opreste calculatorul dintr-o data,ca si cum as scoate cablul de alimentare,fara sa ma anunte sau sa imi prezinte vreo explicatie,doar beculetul verde se mai aprinde cu intermitenta:2sec aprins,trei sec stins si dupa restart trebuie sa reintroduc cablul de la boxele audio pentru a reveni sunetul;joc ultimile jocuri si nu se intampla nimic,randez filme,iarasi nimic,se inchide aparent atunci cand nu-l folosesc mai la nimic,doar un player sau altceva ce utilizeaza resurse putine;doar,de o luna, la fiecare bootare de system se aude un declic(chiar atunci cand imi arata datele din dos,inainte sa intre windows-ul).
    am facut un ”test stability” cu Everest la toate componentele din unitate,cu setarile asa cum am vazut ca a facut admin-cristi si temperaturile au fost joase,cel mai mult a urcat un core procesor-53 grade celsius.ce nu am putut vedea,sunt cooling fans,doar CPU usage. toate bune,pana cand,dupa o ora si jumatate de testare,placa de baza a inceput sa tiuie ca o sirena si temperatura (placii de baza) a scazut de la 40 maximum cat arata pana atunci ,la 1 grad Celsius,apoi s-a stabilizat la 5 grade;dupa 5 minute,de frica am oprit testul si am restartat calculatorul deoarece nu se mai oprea tiuitul.dupa restart,imi arata temperatura motherboard la 35 grade.am placa baza:MSI Ms 7250;procesor AMD X2 64 6000Mhz;memorii 2X2Ghz Kingston DDR2 800;placa video ATI 3870 Assus,HDD ATA 250Gb,o sursa noua Raidmax:RX-520BK de 520W.imi puteti indica vreun program de testare mai amanuntita a placii de baza,oare aceasta sa fie de vina pentru opririle bruste ale calculatorului?
    multumesc anticipat pentru orice sfat!!!

  72. ionutGman a zis

    Explicatimi si mie cum se face practic overclok la procesor,se schimba cooleru sau se face din windows si cum se face.

  73. de ce nu-mi apare turatia ventilatorului de la coolerul de la gpu(placa video) la everest? nu merge senzorul?

  74. miranda: de ce nu-mi apare turatia ventilatorului de la coolerul de la gpu(placa video) la everest? nu merge senzorul?

    tot ce e posibil…ori nu ai ventilator pe placa video si ai o racire pasiva,ori e stricat senzorul,ori e stricat ventilatorul,desfa si tu capacul la pc si uitate sa vezi daca se invarte…daca da…inseamna ca e stricat senzorul sau poate nici nu are senzor

  75. miranda: de ce nu-mi apare turatia ventilatorului de la coolerul de la gpu(placa video) la everest? nu merge senzorul?

    Exista doua motive pentru care nu se afisaza temperatura in everest sau in alte programe de testare sau monitorizare.
    1. Ventilatorul nu are turatie variabila, asta se face pentru ca producatorii sa poata reduce din costurile de productie si astfel sa ne poata oferii produse la preturi bune.
    2. Ventilatorul are turatie variabila dar senzorul de temperatura nu a fost implementat tot pentru reducerea costurilor.
    Ar mai fi posibilitatea sa fie stricat, asta este putin probabil, de obicei daca este stricat arata eronat dar tot arata ceva.

  76. LaurentiuS:
    daca mai citeste cineva,va rog sa-mi dati si mie un sfat:de ceva vreme mi se opreste calculatorul dintr-o data,ca si cum as scoate cablul de alimentare,fara sa ma anunte sau sa imi prezinte vreo explicatie,doar beculetul verde se mai aprinde cu intermitenta:2sec aprins,trei sec stins si dupa restart trebuie sa reintroduc cablul de la boxele audio pentru a reveni sunetul;joc ultimile jocuri si nu se intampla nimic,randez filme,iarasi nimic,se inchide aparent atunci cand nu-l folosesc mai la nimic,doar un player sau altceva ce utilizeaza resurse putine;doar,de o luna, la fiecare bootare de system se aude un declic(chiar atunci cand imi arata datele din dos,inainte sa intre windows-ul).
    am facut un ”test stability” cu Everest la toate componentele din unitate,cu setarile asa cum am vazut ca a facut admin-cristi si temperaturile au fost joase,cel mai mult a urcat un core procesor-53 grade celsius.ce nu am putut vedea,sunt cooling fans,doar CPU usage. toate bune,pana cand,dupa o ora si jumatate de testare,placa de baza a inceput sa tiuie ca o sirena si temperatura (placii de baza) a scazut de la 40 maximum cat arata pana atunci ,la 1 grad Celsius,apoi s-a stabilizat la 5 grade;dupa 5 minute,de frica am oprit testul si am restartat calculatorul deoarece nu se mai oprea tiuitul.dupa restart,imi arata temperatura motherboard la 35 grade.am placa baza:MSI Ms 7250;procesor AMD X2 64 6000Mhz;memorii 2X2Ghz Kingston DDR2 800;placa video ATI 3870 Assus,HDD ATA 250Gb,o sursa noua Raidmax:RX-520BK de 520W.imi puteti indica vreun program de testare mai amanuntita a placii de baza,oare aceasta sa fie de vina pentru opririle bruste ale calculatorului?
    multumesc anticipat pentru orice sfat!!!

    Salut Laurentiu.
    Dupa problema pe care o spui s-ar putea sa fie din 5 motive:
    1: placa ta de baza are probleme.Este posibil ca-n timpul functionarii vre-o componenta de pe placa ta de baza sa-si schimbe parametrii electrici si astfel iti da rateuri.Sau placa ta de baza nu se impaca cu memoriile RAM.DAca poti si ai posibilitatea schimbale barem temporar.;
    2: Ramii tai sunt defecti.Posibil unul dintre modulele RAM sa fie defect si din cauza asta sa provoace restart-ul PC-ului.Scoate un modul, foloseste un timp pc-ul cu el si dup-aia vezi daca ti se mai restarteaza.DAca nu se mai restarteaza pune-l singur si pe celalalt modul.
    3: Sursa ta desii noua, are defecte si provoaca resetarea pc-ului cand este putin mai solicitata;
    4: Ai probleme cu temperatura la microprocesor, sau placa de baza, verifica daca este setata in BIOS optiunea de a se restarta pc-ul cand cele doua atinge o anumita temperatura.Nu te lua dupa tot felul de programe de afiare a temperaturii pentru ca nu odata am patit sa-mi arate eronat.
    5: ai un virus pe calculator.

  77. buligadanny a zis

    tare tutorialu da am o singura problema …nu ne-ai aratat cum ridicam frecventa la procesor si celelalte

  78. buligadanny: tare tutorialu da am o singura problema …nu ne-ai aratat cum ridicam frecventa la procesor si celelalte

    O sa urmeze tutoriale si pe tema aceasta,va rugam sa aveti rabdare,momentan in plan sunt alte tutoriale,cu siguranta ne vom intoarce asupra overclock-ului si se vor face si despre overclock!!

  79. am si io 2 intrebari:
    -ai tot zis ca ce ai facut tu o fost un overclock mai slabut.cum fac unu ca lumea???
    -si imi spui te rog ce inseamna cache???

  80. buligadanny a zis

    am intrat in bios si am ridicat frecventa la procesor de la 200 mhz la 220,apoi am aprins pc-ul si imi arata k am intel core 2 duo 2.4 ghz in loc de 2.2 dar performanta era foarte slaba,se bloca,am intrat in joc si mergea sacadat.trebuiesc m-ai multe schmbate prin bios?????

  81. salut baieti…am si eu o problema dak ma puteti sfatui ce as putea sa fac…de cate ori doresc sa sting pc sau sa dau restart…apas START-TURN OF si dureaza cam 20 de min pana imi apare sa-l opresc…mc mult…

  82. Cum se face Overclock , am vazut ca doar ca este overclockat…….??????

  83. Poate vei face un tutorial in care sa postezi toti pasi penru a face un oc la procesor ar fi super pentru cei care nu stiu

  84. LA LAPTOP SE FACE OVERCLOCK ?

  85. fratilor cum se face overclok

  86. salut… la mn sa facut rosu …graficu .. sau ce o fi ala:? e bine
    aaa si m-a avertzat sa opresc overklocarea..
    warning.. stopet test.. ceva de genu
    (e de rau)?
    ( am scos pc din priza si am fugit prin curte ca nebunu)
    :)) pls spunetimi daca e bine.. sau daca e rau..?
    ce trebuie sa fac..?

  87. :)) frate:)) io am intel celeron 2000 mhz:)) de baza:))
    dupa ce facui overkolu:)) am 2000.01 mhz:)) sunt tare nu:))
    asta cu ce ma ajuta …! 0.1:)):)) :))
    =))=))
    si tinui testu cam 30 de minute… se incinsa procesoru la 70 grade… etc:))
    deci degeaba :)) dupaa bagai procesoru .. in frigider.:)) (congelator)…
    dupa ce il bagai in pc :)) aveam frecventza:)) 2300.04 mhz:)) asta da
    overklok:))
    sfatu meu … sa va congelati procesoarele:))

  88. apropo .. Cristi.. ziceai .. ca pe grafic …(graficul de 12 v (volti )…
    nu iti stetea.. sus… pana nu ai loat o alta surs…!
    io am o sursa de 400w(watts) si imi sta sus !
    deci nu sursa e de vina..
    depnde..
    poate… sursa.. erea . prea… (bosita) atunci:))
    si na… soarta…..
    marfa tutorialu .. mersi mult.. esti cel mai tare.. bafta in continuare

  89. Saluat
    E tare de tot tutorialul….!! nu mai ca nu neai aratat cum ridicam fregventele la procesor 😐
    Pe viitor daca ai putea sa ne areti si asta ar fii foarte bine

  90. Am si io acest processor ca a lui cristi tot Intel core 2 duo E8200 la 2666ghz pe o placa ASUS P5Q-PRO-TURBO pe P45 si voltage la procesor am cand sta in standby am decat 1.000V si cand lucrez pe el are 1.072V, si la cristi are prea mult 1.240V de ce are asa de mult,si mar interesa sal overclockez la 2.8 ghz si nu stiu cum sal fac cat fsb cat? Va rog astept o parere???

  91. ce ziceti de procesorul intel celeron inside 3,20 Ghz?

  92. ok. dupa toate tutorialele despre overclock imi puteti spune cum fac efectiv overclock la procesor?
    va rog mult

  93. am inteles,dak puteti,spuneti-,i cum sa-mi un overclocked am AMD Semprom 2600+ cu 1.6 Ghz(syiu nu prea e bun dar nu ai ce face)si as vrea sa mi-l maresc putin..un sfat,un ghid….

  94. as vrea sa incerc un overclock la procesorul meu pe Socket A este un lga de 462…. este un AMD Duron….. stiti vreun program care sa faca overclock ???? fara sa intruu in bios??

  95. cristiboss70 a zis

    un tutorial cum se face overclock la procesor….e vreo sansa sa vedem?

  96. mai intai vreau sa salut echipa videotutorial si sa o felicit pt treaba care o face aici,apoi vreau sa ma iau un pic de restul lumii:bai fratilor parca ati intrat in priza.care cum intra gata:”da` un tutorial cu overcloc propriu zis cand faci” “cand ne arati…”sunteti de jale va spune omu` de 20 de ori sa aveti rabdare si nici nu vreti sa intelegeti,sau nu stiti sa cititi?eu am vazut tutorialul asta in noiembrie-decembrie 2009 si de atunci periodic dau un ochi pe aici da` nu stau ciocan pe capul omului.daca nici nu vizionati tutorialul complet si nici nu cititi macar un pic din posturi nu mai deranjati lumea degeaba.el e unul,noi suntem o mie,mai are si altele pe cap multe alte tutoriale mult mai interesante si poate si mai folositoare.bafta si multumiri echipei,sunteti grozavi

  97. Salut. Imi puteti spune va rog frumos daca temperatura de 65 grade C in full load si 35-40 in idle este buna? Am facut overclock la un dual core e2200 ce l-am dus la 2.6 ghz. Toate testele mi-au iesit bune,sistemul este stabil. Temperaturile sunt cele care ma pun pe ganduri. Va rog mult sa-mi raspundeti. Va multumesc.

  98. Salut bati am si eu o intrebare dc nu pot face overclock din bios am placa de baza ” ECS 945GCT-M2 ” si Procesor ”INTEL CORE 2 DUO E6420 ”

  99. salutare la toata lumea.am increcat si eu sa fac un overclock la un procesor AMD sempron LE-1200 si l-am adus de la 2100 la 2440 MHz.ca sa fac acest lucru a fost suficienta activarea unei obtiuni pe care am gasit-o la cpu configuration (in bios),se cheama AM2 BOOST.rezultatul este o imbunatatire al vitezei de calcul (testat cu super pi mod)50.031sec. inainte de overclock la 42.047sec.destul de bine pentru o “munca” de 3 sec. 😀 dar eu bineinteles ca nu ma multumesc cu atat 😛 si aici apar problemele : placa de baza este ASRock ALiveNF7G-FullHD,bios AMI versiunea P1.10,4gb ram,windows 7 ultimate 64 bit.
    am incercat si altfel de setari dar nu pot sa obtin un rezultat mai bun de atat,nu am acces la toate setarile si nici nu stiu cum sa-l obtin, am cautat pe internet cate ceva legat de aceasta placa de baza si OC-ul dar nu am gasit nimic concret ,de aceea ma adresez profesorilor :D.sistemul se pastreaza stabil (monitorat cu everest) cat despre racire am un cooler mare si frumos :),un ventilator la procesor,unul la sursa,unul la placa video si inca unul pe carcasa (destul de mare cu beculete :D)daca cineva stie sa ma ajute in aceasta problema as fi recunoscator.multumesc anticipat

  100. hi-hi sursa
    corectie activa a factorului de putere
    vrei stres maxim pe procesor si overclock la 3200 de Mhz si ai sursa de 50 RON
    dar cine stie de asa ceva ????
    sa explice cineva ce inseamna asta!!!

  101. cristi-admin cum se face un overclock ? cu ce program si cum trebie sa-l facem, pentru ca ai aratat doar cum se streseaza …..

  102. salut mie pe placa de baza nu-mi merge alta placa video pe slot pcie sursa scoate in loc de 12 v scoate intre 11,13v- 11,43v sa fie asta problema? sa nu primeasca destul voltaj placa video ?

  103. cum fac si eu un ova clocks la procesor

  104. scuze am uitat sa zic ce procesor am este intel core 2 duo e8400 3000hzsi vreau sa sti daca se poate face oveclocks pe el si cum se face

  105. pt un porcesor amd sempron 1.6 Ghz stock 1gb ddr2 si o placa de baza Asrock N68C-S UCC pot sa ii fac ceva am inteles k la un sempron de 2.7Ghz cu UCC = Unlock CPU Core il faci un athlon x2.10x

  106. salut daca stiti sa faceti overclock explicati inafara de ridicare la procesor ce trebui sa mai faci si cum se face ar fi bine un videotutorial cum se face overclock asa invatam si noi eu am un procesor Tipul procesorului DualCore Intel Core 2 Duo E8400, 3000 MHz (9 x 333) si vreu sa stiu daca merge sal fac mss

  107. Salut! spune-mi te rog frumos si mie daca pot face o ridicare la procesorul Intel® Celeron® M Processor 440 (1M Cache, 1.86 GHz, 533 MHz FSB)

  108. overclock se face din bios de la advance acolo dar trebe schimbat si voltajul eu atata stiu stiu doar ca mai trebe schimbat si FSB dar ala nustiu cum se face ar prinde bine un tutorial.

  109. cand organizati concursul?

  110. Nu stiam de existenta acestor tutoriale.Daca aflam mai devreme,probabil ca-mi configuram altfel calculatorul.Asa insa…,trebuie sa ma folosesc de ce am acum,si anume:pe Windows 7 64 bit,
    1.ASUSTeK Model:PSQL Pro
    2.CPU Type:QuadCore Intel Core 2,2666 MHz{8×333}
    3.Memory:DDR2 Total:4095 MB{4×1 1000MB}Kingmax
    4.NVIDIA GeForce GTX 460
    Am urmarit cu mare atentie acest tutorial dedicat overclockin-ului,de care am auzit{overclock}adesea,si trebuie sa recunosc ca autorul,Cristi,reuseste sa fie convingator atit prin discurs cit si prin exemplu pe care il ilustreaza.Dar…cu toate ca am urmarit de doua ori acest tuturial,si urmind pas cu pas etapele de overclocking propuse,din pacate parametrii pe care mi-i indica utilitarele recomandate{CPU-Z,Super PI mod,Everest}nu s-au schimbat in urma repornirii calculatorului,asa cum ne spune el.Adica,la CPU speed am aceasi valoare de 1997.9 MHz,cum de altfel sint si ceilalti parametrii{Bus Speed,Rated FBS,etc}ca la inceput.Acelasi lucru s-a intimplat{adica nu s-a intimplat nimic}si la Memoria DRAM Frq.care este tot aceasi:399.6 MHz!
    De asemenea cu Super PI mod nu s-a schimbat nimic la valoarea de calcul de 1M,cea recomandata,minima,care este de 21.252s!!!
    Acum ma/va intreb,ce mi-a scapat in procesul de overclocking la componentele mele{procesor,memorii,etc}incit sa nu se schimbe nimic din parametrii initiali?
    E bine sa precizez ca nu am inteles unde/cind a schimbat Cristi parametrii in utiliarele folosite?Doar simpla repornire a calculatorului dupa ce ne-a explicat ce inseamna fiecare rubrica din aceste utilitare,in cazul meu nu a dus la nicio modificare dupa overclocking.Nu l-am vazut sa fii schimbat date din utilitar CPU-Z incit dupa repornire sa se schimbe ceva!
    Poate ma ajuta el sau altcineva unde mai trebuie sa intervin incit sa pot inbunatati sistemul meu prezentat mai sus,care dupa parerea mea,e adevarat de nespecialist,parca ar permite un overclocking?
    cu multumiri.

    • Costel:
      Nu stiam de existenta acestor tutoriale.Daca aflam mai devreme,probabil ca-mi configuram altfel calculatorul.Asa insa…,trebuie sa ma folosesc de ce am acum,si anume:pe Windows 7 64 bit,
      1.ASUSTeK Model:PSQL Pro
      2.CPU Type:QuadCore Intel Core 2,2666 MHz{8×333}
      3.Memory:DDR2 Total:4095 MB{4×1 1000MB}Kingmax
      4.NVIDIA GeForce GTX 460
      Am urmarit cu mare atentie acest tutorial dedicat overclockin-ului,de care am auzit{overclock}adesea,si trebuie sa recunosc ca autorul,Cristi,reuseste sa fie convingator atit prin discurs cit si prin exemplu pe care il ilustreaza.Dar…cu toate ca am urmarit de doua ori acest tuturial,si urmind pas cu pas etapele de overclocking propuse,din pacate parametrii pe care mi-i indica utilitarele recomandate{CPU-Z,Super PI mod,Everest}nu s-au schimbat in urma repornirii calculatorului,asa cum ne spune el.Adica,la CPU speed am aceasi valoare de 1997.9 MHz,cum de altfel sint si ceilalti parametrii{Bus Speed,Rated FBS,etc}ca la inceput.Acelasi lucru s-a intimplat{adica nu s-a intimplat nimic}si la Memoria DRAM Frq.care este tot aceasi:399.6 MHz!
      De asemenea cu Super PI mod nu s-a schimbat nimic la valoarea de calcul de 1M,cea recomandata,minima,care este de 21.252s!!!
      Acum ma/va intreb,ce mi-a scapat in procesul de overclocking la componentele mele{procesor,memorii,etc}incit sa nu se schimbe nimic din parametrii initiali?
      E bine sa precizez ca nu am inteles unde/cind a schimbat Cristi parametrii in utiliarele folosite?Doar simpla repornire a calculatorului dupa ce ne-a explicat ce inseamna fiecare rubrica din aceste utilitare,in cazul meu nu a dus la nicio modificare dupa overclocking.Nu l-am vazut sa fii schimbat date din utilitar CPU-Z incit dupa repornire sa se schimbe ceva!
      Poate ma ajuta el sau altcineva unde mai trebuie sa intervin incit sa pot inbunatati sistemul meu prezentat mai sus,care dupa parerea mea,e adevarat de nespecialist,parca ar permite un overclocking?
      cu multumiri.

      Prietene,Cristi nu a prezentat cum se face un overclock,ci modul in care se verifica performantele procesorului si memoriilor,inainte si dupa overclock.
      Overclockul l-a facut atunci cand a dat restart,nu inainte si nici dupa.
      Pentru a face overclock intri in bios si schimbi niste voltaje si alte valori,si crede-ma daca nu stii despre ce e vorba mai bine nu faci overclock.Sistemul tau e destul de bun si nu merita sa ii faci overclock.Trebuie sa stii ca daca il faci scazi durata de viata a procesorului semificativ de mult si daca nu folosesti acea crestere de performanta nu are nici un rost.Sanatate si numai bine.

  111. @Mihai.m,
    Multumesc pentru precizari si proptitudine.Eram pe cale sa fac ceva modificari la procesor si memorii,fireste citind si alte tutoriale pe aceasi tema.Din pacate nu prea se insista,aproape la niciun tutorial,daca merita{tu ai fost o exceptie!}si in ce conditii se face overclocking?Bine ca m-am oprit la timp!!!
    Si totusi,nu m-am putut abtine sa nu fac un overclocking la placa video GeForce 460,urmarind si facind ce ne spune Cristi la sectiunea respectiva.Si daca nu te plictisesc si dorind sa aflu de la tine daca dupa aceasta operatie am obtinut ceva performanta de la placa mea de video?Si iata cum arata valorile inainte de overclocking asa cum imi indica Ntune:GPU clocksetting:Core bus:+405 Mhz;Memory bus:+1800 Mhz si GPU{3D}—-+73.33%/36 C.Cu Furmark testul imi arata astfel:Score:5104 points{60000 ms}.Temp Max GPU:57 C la o rezolutie de 1274×996.Dupa ce am schimbat valorile atit la GPU +505 Mhz cit si la Memory bus de la 1800 Mhz la +1808,dupa overclocking Scorul este:3243 points{60000ms}Temp.Max GPU:52 C la o rezolutie de 1280×1024.Am lasat mult timp.cam 15 minute sub stress{cu Furmark}placa video si nu s-a intimplat nimic,iar temperatura s-a mentinut la 59 C!
    M-am gindit sa intind mai mult “coarda”,dar m-am oprit la ultimul scor{3243}din benchmark.
    Nu stiu in ce masura acest scor este bun sau nu,si daca e posibil si de dorit sa incerc mai mult cu placa video?Poate cu bunavointa ta,voi stii daca e cazul sa ma opresc aci sau sa incerc sa ma intind la mai mult?
    Apreciez faptul ca exista acest site cu tutoriale pentru cele mai importante operatiuni pe care un utilizator de pc,de cele mai multe ori ignorant in materie,cum sint si eu,le poate urmari si invata pasii si procedurile prin care punem in evidenta atit partea de hardware cit si software ale sistemului ce-l detine.Pacat ca nu se face o mica publicitate pentru multi{majoritatea} utilizatori ce nu stiu cu “ce se maninca calculatorul”!
    Inca odata multumiri.

    • AdrianGudus a zis

      Costel:
      @Mihai.m,
      Multumesc pentru precizari si proptitudine.Eram pe cale sa fac ceva modificari la procesor si memorii,fireste citind si alte tutoriale pe aceasi tema.Din pacate nu prea se insista,aproape la niciun tutorial,daca merita{tu ai fost o exceptie!}si in ce conditii se face overclocking?Bine ca m-am oprit la timp!!!
      Si totusi,nu m-am putut abtine sa nu fac un overclocking la placa video GeForce 460,urmarind si facind ce ne spune Cristi la sectiunea respectiva.Si daca nu te plictisesc si dorind sa aflu de la tine daca dupa aceasta operatieam obtinut ceva performanta de la placa mea de video?Si iata cum arata valorile inainte de overclocking asa cum imi indica Ntune:GPU clocksetting:Core bus:+405 Mhz;Memory bus:+1800 Mhz si GPU{3D}—-+73.33%/36 C.Cu Furmark testul imi arata astfel:Score:5104 points{60000 ms}.Temp Max GPU:57 C la o rezolutie de 1274×996.Dupa ce am schimbat valorile atit la GPU +505 Mhz cit si la Memory bus de la 1800 Mhz la +1808,dupa overclocking Scorul este:3243 points{60000ms}Temp.Max GPU:52 C la o rezolutie de 1280×1024.Am lasat mult timp.cam 15 minute sub stress{cu Furmark}placa video si nu s-a intimplat nimic,iar temperatura s-a mentinut la 59 C!
      M-am gindit sa intind mai mult “coarda”,dar m-am oprit la ultimul scor{3243}din benchmark.
      Nu stiu in ce masura acest scor este bun sau nu,si daca e posibil si de dorit sa incerc mai mult cu placa video?Poate cu bunavointa ta,voi stii daca e cazul sa ma opresc aci sau sa incerc sa ma intind la mai mult?
      Apreciez faptul ca exista acest site cu tutoriale pentru cele mai importante operatiuni pe care un utilizator de pc,de cele mai multe ori ignorant in materie,cum sint si eu,le poate urmari si invata pasii si procedurile prin care punem in evidenta atit partea de hardware cit si software ale sistemului ce-l detine.Pacat ca nu se face o mica publicitate pentru multi{majoritatea} utilizatori ce nu stiu cu “ce se maninca calculatorul”!
      Inca odata multumiri.

      Nu o sa gasesti pe nicaieri date concrete sau lectii de overclock pentru ca acesta depinde foarte mult de componentele folosite, de placa de baza, mai pe scurt, de foarte multi factori. Overclock-ul nu se invata ci se simte, trebuie sa-ti cunosti foarte bine PC-ul si sa il simti cand nu mai poate, cand e prea mult sau cand mai poate. Overclock-ul stabil se face in timp lung urcand treptat cate putin si cu foarte multa rabdare. Nu exista un standard ci mai degraba foarte multe variabile. Metodele aplicate la mine spre exemplu, si pasii cu care urc eu incrementele de frecventa nu se aplica pentru placa ta de baza,chipset-ul tau, memoriile tale, procesorul tau etc.

  112. @Adrian,
    Merci ca-mi raspunzi si sint de acord cu tine in principiu!Practic ar putea fi asa cum spui.Nu stiu ce sa spun.
    Dar de fapt eu altceva doream sa stiu cind mi-am pus valorile obtinute la placa video dupa overclocking,si anume daca cele obtinute de mine,puse in mesajul anterior,sint mai bune decit a fost anterior!Daca scorul initial la GPU de 5104 points,inainte de overclocking,asa cum mi-a dat ntunul,e mai bun decit scorul de 3243 points?Asta doream sa stiu si ceva in plus.Dar pentru ca mi-ai raspuns mai mult teoretic,m-as multumi doar sa-mi citesti cu ochii tai de specialist doar aceste doua valori:care este mai bun,primul-5104 points sau ultimul-3243 points?

    ps-Am intervenit cu o mic comentariu si intrebari pe topicul “Cum reparam dual boot-ul daca am instalat Windows XP dupa Windows 7 – tutorial video”,dar din pacate nu mi-a aparut la comenatarii pentru ca este, cum apare dupa, un “duplicat”.Nu numai ca nu este publicat interventia mea,ca atare nu este duplicat dar nici nu apare un text de al meu!?Unde se afla,atunci?

    • AdrianGudus a zis

      Costel:
      @Adrian,
      Merci ca-mi raspunzi si sint de acord cu tine in principiu!Practic ar putea fi asa cum spui.Nu stiu ce sa spun.
      Dar de fapt eu altceva doream sa stiu cind mi-am pus valorile obtinute la placa video dupa overclocking,si anume daca cele obtinute de mine,puse in mesajul anterior,sint mai bune decit a fost anterior!Daca scorul initial la GPU de 5104 points,inainte de overclocking,asa cum mi-a dat ntunul,e mai bun decit scorul de 3243 points?Asta doream sa stiu si ceva in plus.Dar pentru ca mi-ai raspuns mai mult teoretic,m-as multumi doar sa-mi citesti cu ochii tai de specialist doar aceste doua valori:care este mai bun,primul-5104 points sau ultimul-3243 points?

      ps-Am intervenit cu o mic comentariu si intrebari pe topicul “Cum reparam dual boot-ul daca am instalat Windows XP dupa Windows 7 – tutorial video”,dar din pacate nu mi-a aparut la comenatarii pentru ca este, cum apare dupa, un “duplicat”.Nu numai ca nu este publicat interventia mea,ca atare nu este duplicat dar nici nu apare un text de al meu!?Unde se afla,atunci?

      Documentatia softului ai citito? wikipedia si Google iti sunt cei mai buni prieteni! un scot cat mai mare, inseamna foarte bine, un scor mic inseamna performanta scazuta. Citeste documentatia softului AICI

  113. salut.spuneti-mi si mie ce program sau programe trebuie sa folosesc pentru overclockarea procesorului??MS:)

  114. Excelenta prezentare, va felicit. De super-pi (rusine mie!) nu stiam! Recomandare: poate faceti o prezentare la Prime 95 – daca programul asta nu streseaza CPU & mobo-ul ca la carte apoi alt program nu mai stiu. Plus ca (IMHO evident!) este cel mai fin parametru in caz de OC. Daca crapa cumva in unul din teste, atunci SIGUR ceva nu este “overclockat” corect.
    *OC=overclocking
    ———————————————————————-
    Pentru cei mancati in … sa “overclocheze”
    1. Consultati manualul placii de baza la sectiunea “Jumper setup”. Ex: pg. 22-23 din manualul placii de baza Asrock P45TS – folosita de inculpatul. In mod sigur o sa aveti ceva SIMILAR in manualele placilor voastre de baza. Daca intelegeti ce scrie acolo, puteti incepe, daca nu, lasati-va de meserie ca merge si asa.
    2. Inainte de a umbla prin BIOS dupa schimbari voltaje, SCHIMBATI COOLERUL de CPU, altfel riscati sa il PRAJITI. De preferat cooler cu “mult metal” (vezi tutorial), de preferat cu bare de cupru. Utilizarea unei paste termoconductoare BUNE este de asemeni FOARTE recomandata (obligatorie).
    3. Activati Boot Failure Guard din BIOS (daca aveti asa ceva, Asrock are de ex, daca nu, naspa, vezi unde este jumperul de reset BIOS), instalati CPU-Z, Prime95 si RealTemp pentru monitorizare OC.
    4. Din experienta proprie, recomandat este sa utilizati treptele standard de OC. Ex: pt Intel Core 2 Duo E7200 cu FSB 266 MHz (1066), treapta 1 = 333 MHz(1333), treapta 2 = 400 MHz(1600), cu jumperii schimbati evident. Daca faceti ceva intermediar, obtineti niste frecvente pe la RAM de va uitati crucis, basca o dati in bara cu timingul (RAM-ului).
    5. In general, prima treapta de OC este stabila fara a modifica voltajele CPU, NB, SB, VTT, DRAM. Merg pe auto, Prime 95 ruleaza de-i sar capacele, temperaturile sunt stabile pe la 64-65 *C (cu cooler bun evident).
    6. La a doua treapta de OC incepe DANSUL NORILOR. Rabdare, rabdare si iar rabdare. Este un MARE si IMBARLIGAT cumul de test de voltaje de CPU/NB/SB/VTT/DRAM/timing DRAM (la DRAM, personal am lasat pe auto, am umblat doar la timing)/ratio CMOS (citeste manual si vezi ce-i aia!), combinatii de 1,2,3,4,5 luate cate 1,2,3,4,5 (foarte multe!!!). Evident ca in aceasta perioada uiti de jocuri/amanta/gagica/consoarta/nevasta/mama-soacra/televizor/iesit la bere cu prietenii/igiena personala. IA-TI CONCEDIU.
    7. Utilizati Prime95 fara sa-l injurati. Daca crapa, nu-i din vina lui SIGUR. Este cel mai fin stressor de CPU/RAM. Citeste stress.txt si vezi cam ce-ar trebui sa ai in consideratie. Tine cont ca OC este ceva foarte SENSIBIL. Ex: la FSB 408 MHz, Prime95 dadea erori, la FSB 404 MHz nu; la ratio CMOS 9.5 crapa, la 9 nu, la CPU voltage 1.40000 crapa, la 1.40625 nu (diferente de 0.0625 V la CPU!). Go figure.
    8. Nu mergeti mai sus de a 2-a treapta. Am vazut zmei care se laudau ca au dus un Core 2 Duo E7200 (ca despre asta vorbeam) la FSB la 450-500 (aproape dublu!) da’ nu-i prea cred. Paint-ul face destule prin poze. Personal am incercat asta, am dus CPU Voltage pana pe la 1.55V si nici macar nu a bootat. Mai sus n-am impins, 1.6V era max.

    PS.Merci inca o data Cristi de super-pi. L-am testat pe OC 333(eu am 266 default) si OC 400 si am obtinut diferente de 5s la testul de 1M si 3 si ceva la testul de 512K. Mult zic eu. Imi cer scuze daca am palavragit prea mult.

  115. Ce voltaje stabile ai in tutorial, la mine au fluctuatii, nu se mentin liniile alea drepte deloc:(
    Deci sa inteleg ca sursa influenteaza toate voltajele.
    Eu am o sursa raidmax 500W

  116. Imi puteti spune de ce dupa un reinstal de windows procesorul lucreaza doar cu un nucleu?

    [URL=http://imageshack.us/photo/my-images/193/newpicture043m.png/][IMG]http://img193.imageshack.us/img193/7269/newpicture043m.png[/IMG][/URL]

    Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

  117. Ar trebui aratat exact ce trebuie modificat in bios pt. soket 775 ( caci despre acesta era vb. in tutorial),toti pasii altfel nu vad la ce ajuta testul pt. stres inainte si dupa overclock ((.., daca nu stim ce pasi trebuie urmati in bios ( pas cu pas ) pt. a nu modifica altceva care sa creeze un dezastru.. daca se poate un tutorial cu pasii din bios.

  118. Cred ca ar fi bun un tutorial cu toti pasii din bios ( macar pentru soket 775) cu tot ce trebuie modificat la o viteza redusa de lucru ) pt a intelege. procesoarele intel sunt cam slabe pt jocuri si au nevoie de cat de putina intarire (sau nu)?

  119. Daca nu deranjez, si poate cineva , sa-mi zica de ce overclockul la placa video dupa restart nu ramane si revine la setarile de fabrica ? mentionez ca am urmat toti pasii din tutorialul de overclock al placilor video !!

  120. Cristi spune-mi si mie te rog frumos daca si procesorul E2160 este overclockabil?

  121. Salut Cristi!
    Am un procesor E2220 cu frecventa standard de 2,4 GHz (x12) si as vrea sa il urc pana la 3 GHz(250×12).
    Imi este cam frica sa nu mi-l ard ca pe moment nu am bani de stricat pe procesoare noi. Voltajul actual(standard) pentru CPU este 1.3 si ceva in BIOS dar vad ca in EVEREST imi arata 1.152 V. Oricum daca fac overclock la 3 GHz cam ce voltaj mi-ar trebui si sa nu risc sa ard procesoru sau chiar placa de baza. Te rog explicami cat mai clar voltajele si tot ce trebuie sa sa faci un tutorial pentru oveclock ca sa priceapa tot neamu.
    Multumesc!

  122. Din pacate nu am inteles nimic defapt am inteles pana intr-un punct cand ai dat restart la pc ce ai setat acolo nimeni nu stie in bios as dori sa vad un video cu setarile respective

  123. Eu am procesor 4.2 ghz quad core i7 am dat 30 de milioane pe el 🙁 Dar nu am treaba merge bine
    16 GB RAM DDR4 placa video 4 GB titan HardDisk de 500 GB mere bine pe League of Legends am 120 FPS si joc tot la very high :X:D

  124. Salut
    Am o problema instalez utilitare gen everest,cpu-z,fan speed sau altele de acest gen si numi arata temperatura procesorului numi arata turatia ventilatoarelor decit temperaturile hard-discurilor pe care le am
    Imi puteti da un sfat ?
    Placa de baza pe care o am este aceasta :
    Manufacturer Dell Inc.
    Model 0C7195 (Microprocessor)
    Chipset Vendor Intel
    Chipset Model i915P/i915G
    Chipset Revision B1
    Southbridge Vendor Intel
    Southbridge Model 82801FB (ICH6)
    Southbridge Revision 03
    Procesorul acesta:
    Cores 1
    Threads 2
    Name Intel Pentium 4 550
    Code Name Prescott
    Package Socket 775 LGA
    Technology 90nm
    Specification Intel Pentium 4 CPU 3.40GHz
    Family F
    Extended Family F
    Model 4
    Extended Model 4
    Stepping 1
    Revision E0
    Instructions MMX, SSE, SSE2, SSE3, NX
    Virtualization Not supported
    Hyperthreading Supported, Enabled
    Bus Speed 199.5 MHz
    Rated Bus Speed 798.0 MHz
    Va multumesc !
    Stock Core Speed 3400 MHz
    Stock Bus Speed 200 MHz

Speak Your Mind

*