Ubuntu – introducere in terminal partea 1 – tutorial video

Salut prieteni, in acest videotutorial o sa invatam cateva comenzi de baza in CLI (comand line interface) sau Terminal, pe sistemul de operare Ubuntu Linux. Daca va intrebati de ce am utiliza linia de comanda sau Terminalul in locul interfetei grafice, raspunsul este cat se poate de simplu. Sunt unele lucruri mai avansate care nu se pot face momentan dintr-o interfata grafica iar un alt avantaj in folosirea terminalului este ca nu ne folosim de o interfata grafica si datorita acestui lucru, ceea ce dorim sa facem se va petrece mult mai rapid sistemul ne mai avand grija sa afiseze o interfata grafica. De multe ori folosirea terminalului ne poate ajuta in diagnosticarea unor probleme ce vor aparea la lansarea unor aplicatii sau a unor module ale sistemului. Linuxul din pacate nu sta prea bine la capitolul “pop-up warning” pentru aplicatii. Ce vreau sa spun este ca de multe ori o sa dati peste aplicatii care nu ofera nici un fel de pop-up atunci cand lipseste ceva ca aplicatia sa ruleze corect, sau cand aceasta intra in conflict cu unele module, servicii ale sistemului sau alte aplicatii. Astfel nu veti fi capabili sa determinati cauza problemei decat daca veti rula aplicatia respectiva din terminal si urmarind output-ul. Astfel de cazuri se intalnesc foarte rar dar e bine sa fim pregatiti si pentru folosirea terminalului in cazul in care este nevoie sa il folosim.
De ce majoritatea explicatiilor si a tutorialelor intalnite pe internet folosesc instructiuni legate de Terminal?
Pentru simplu motiv ca o simpla comanda ca: “cp test.txt Public” data in Terminal scuteste lunga explicatie a acesteia in interfata grafica. Explicand comanda de mai sus in cuvinte, ar fi trebuit sa sune cam asa:
“Click dreapta pe fisier alegi din meniul contextual Copy apoi te duci in panoul de sus, dai click pe Places si apoi pe folderul Public, apoi in folderul Public dai click dreapta si alegi din meniul contextual functia Paste”
Acum concluzia o trageti voi referitor la cat timp consumam sa explicam o simpla comanda de copy/paste a unui fisier folosind interfata grafica si cat timp consumam indrumand pe cineva sa scrie: “Deschizi Terminalul si dai: cp test.txt Public”
Acesta este motivul pentru care veti intalni foarte des indrumarile spre Terminal atat din partea comunitatii de pe forumul Ubuntu.ro cat si din partea site-urilor sau blogurilor ce abordeaza acest gen de articole si tutoriale. Folosind terminalul facem lucrurile mult mai rapid, ramanem intr-o singura fereastra, nu alergam ca nebunii cu mouse-ul pe Desktop, comanda odata executata se va petrece foarte rapid datorita lipsei interfetei grafice, scutim foarte mult timp, putem diagnostica mult mai bine eventualele probleme, avem o putere mai mare asupra a ceea ce dorim sa facem, practic Terminalul are puteri nelimitate daca stim sa il utilizam ! Spre final va invit sa urmarim impreuna acest tutorial video si sa invatam in prima parte a seriei dedicate Terminalului cateva comenzi de baza in folosirea acestuia.
Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Vizionare placuta !

de Adrian Burlugeanu……..linux.videotutorial.ro
 



Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. foarte tare … sincer nu am apucat sa il vizionez dar promit ca o voi face … sunteti geniali … asi dori la cat mai mult tutoriale despre ubuntu in special … daca bine inteles se pote

    • ice: foarte tare … sincer nu am apucat sa il vizionez dar promit ca o voi face … sunteti geniali … asi dori la cat mai mult tutoriale despre ubuntu in special … daca bine inteles se pote  

      Vor urma foarte multe tutoriale despre Linux mai ales despre Ubuntu, te ivit sa vizitezi si site-ul nostru cu stiri despre linux la adresa: linux.videotutorial.ro

  2. astept cu nerabdare urmatoarele tutoriale … gg ady

  3. fff tare frate va multumesc si cat mai multe tutoriale din linux este cel mai bun os existent

  4. Felicitari foarte frumos si util pentru cei care vor sa imteleaga SO Linux.

  5. Salut,
    Scuze in primul rand pentru ca nu cred ca ar fi trebuit sa postez aici aceasta intrebare (dar nu stiu la ce tutorial).Am fost la cinva care avea linuxul instalat si a vrut sa renunte la linux si sa instaleze xp-ul.Aici este problema cu MBR-ul ca trebuie creeat din nou.Cea mai rapida solutie gasita a fost sa ia hdd-ul cu linux si sa il formateze pe alt calc.Stiu ca exista si solutii software.Varianta cu “repair” bootand dupa cd-ul cu windows si apoi…fixmbr/fixboot nu functiona pentru ca boota dupa cd-uri bootabile (ex.:ultimate boot cd) dar nu si dupa cd-ul cu windows.M-a puteti ajuta cu un raspuns?Va multumesc si felicitari pt tutoriale.

  6. Foarte tare!Abia astept sa vad si urmatoarele tutoriale.Succes!

  7. Foarte bun acest tutorial asteptam de mult un tutorila despre terminal caci pt unu ca mine mai nou an linux e cam greu fara aceste comenzi.Multumesc si astept(sper)sa mai faceti si alte tutoriale de acest gen pt linux.Chiar a anceput sa ami placa mult ubuntu.

  8. Interesant,astea le ştiam deja,sper că în celelalte părţi să fie şi ceva mai complicat.

  9. Misto. Dar as vrea si pentru windows la comenzile din cmd un tutorial de genu asta daca se poate ?

  10. Argentin ,omule iarasi vrei sa faci confuzie intre linux si windows ? …alege naibii o alta tema pe descktop pentru ca multi copii o sa creada ca linuxul se haleste la fel precum windows-ul …nu sunt un mare specialist totusi este evident ca termenul Linux se refera si la nucleul Linux …in rest spor la tutoriale ,faci o treaba minunata insa fii mai temperamental uneori

    • Vasile: Argentin ,omule iarasi vrei sa faci confuzie intre linux si windows ? …alege naibii o alta tema pe descktop pentru ca multi copii o sa creada ca linuxul se haleste la fel precum windows-ul …nu sunt un mare specialist totusi este evident ca termenul Linux se refera si la nucleul Linux …in rest spor la tutoriale ,faci o treaba minunata insa fii mai temperamental uneori

      Nu stiu ce ai vrut sa zici cu “Argentin”…insa nu vad de unde pornirile astea…in titlul tutorialului scrie clar ca e vorba de Linux si in tutorial la fel am spus ca e vorba de Linux, trebuie sa fii cel putin inapt (ca sa nu folosesc alt termen greu) sa nu intelegi sau sa nu-ti dai seama ca e vorba de Linux si nu de Windows. Tocmai de aceea am ales sa folosesc tema aceea, ca lumea sa inteleaga ca si Linuxul poate fi frumos, ca poate vine default u niste teme plicticoase si uratele insa poate fi transformat in ceea ce doresti. Sunt liber sa folosesc absolut ce tema vreau eu, asta inseamna Linux, libertatea de a folosi ce vrei tu, de a face ce vrei tu. Nu ca in Windows, unde esti nevoit si trebuie sa bagi nu stiu cate patch-uri sa iti poti instala o amarata de tema. Daca nu iti plac tutorialele realizate de mine, te invit sa nu le mai privesti. O tema nu influenteaza cu nimic adevarata identitate a linuxului si am eu grija prin alte metode sa fac oamenii sa inteleaga ca Linux nu e Windows, lucru spus cu caractere mari in comentariile de la celelalte tutoriale despre Linux pe care le-am mai realizat. Lamuriri despre “cu ce se haleste Linuxul” am dat in tutorialul despre “3 metode de instalare a softurilor pe Linux”, pe care il vei gasi scriind sus in casuta de cautare din dreapta de pe margina neagra titlul tutorialului si dand enter. La fel am mai explicat “cu ce se haleste Linuxul” in ACEST articol (click pe cuvantul ACEST ca sa ajungi direct la articol) Bucurate de tutorial si nu-ti face tu probleme in legatura cu ce fac eu, cum lamuresc, daca lamuresc…stiu foarte bine ce am de facut, mai bine ca tine oricum!

  11. Multumesc Adrian pentru acest videotutorial si pentru munca care o faci!astep cu rabdare si continuarea.imi amintesc comentariile tale acide asupra linuxului la debutul tau la videotutorial.ro……….felicitari!

    • gmih: Multumesc Adrian pentru acest videotutorial si pentru munca care o faci!astep cu rabdare si continuarea.imi amintesc comentariile tale acide asupra linuxuluila debutul tau la videotutorial.ro……….felicitari!

      Dap, stiu, drpt dovada ca oamenii se pot schimba, oamenii intre timp se mai maturizeaza, si asta e o dovada ca Linux este foarte puternic daca a reusit sa ma onverteasca dintr-un windowsist inrait intr-un sustinator foarte entuziasmat al Linuxului inseamna ca si altii ar putea trece la acest sistem de operare, trebuie doar sa vrei si sa ai putina rabdare sa inveti lucrurile de baza, apoi pe restul le prinzi usor, te mai lovesti e una, de alta si uite asa ajungi sa inveti.

  12. Adrian ce ubuntu e acesta din tutorial, e Ubuntu Maverick Meerkat ? Ce tema e de seamăna cu Windows

    • MCD: Adrian ce ubuntu e acesta din tutorial, e Ubuntu Maverick Meerkat ? Ce tema e de seamăna cu Windows

      E o versiune mai veche Karmic Koala 9.10, tema este instalata de mine, nu vine odata cu sistemul de operare.

  13. nu stiu cum sa instalez sistemul,poate veniti cu un tutorial,brevo pentru tutoriale

  14. Tineti-o tot asa !! 🙂

  15. ms Adrian pt tutorial…te astept cu partile urmatoare 😀

  16. Cum se poate face o conecsiune wierless?Pe windows puteam sa ma conectez la unii vecini dar an linux nu reusesc.Multumesc

    • costel08_78: Cum se poate face o conecsiune wierless?Pe windows puteam sa ma conectez la unii vecini dar an linux nu reusesc.Multumesc  

      poate si au codat vecinii reteaua.:D la router ul tau wireless t e poti conecta?

  17. DE c nu facesti si pe windows la cmd ?

    • Srj: DE c nu facesti si pe windows la cmd ?  
      Srj !!! dute cu mouse-ul pe butonul START dupa care te duci pe Run …in caseta Run scrii cmd si dai Enter…dupa ce sa deschis panoul Command Prompt scrie in el help si apesi tasta Enter … ai sa vezi o gramada de comenzi Dos si explicatie pentru fiecare in parte …Click Aici…aici gasesti explicatii cum sa folosesti o comanda Dos

  18. nu vreau sa fiu grosolan dar windovzul tocmai aici bate linuxul LA GUI !!!cine mai apeleazA RUN din win ?foarte rar. eu inteleg ca e gratis si e frumos dar cand incepi sa-ti bati capu cu ceva crede -ma ca-ti trece si revii la la ce-i mai simplu!!

  19. dragonuroshu a zis

    As avea o mica propunere legata de tutorialele despre linux. Daca tot exista linux.videotutorial.ro care e dedicat acestui sistem de operare , tutorialele linux sa fie postate acolo, iar aici sa fie tutoriale windows.

    • dragonuroshu: As avea o mica propunere legata de tutorialele despre linux. Daca tot exista linux.videotutorial.ro care e dedicat acestui sistem de operare , tutorialele linux sa fie postate acolo, iar aici sa fie tutoriale windows.  

      Acest site se cheama videotutorial.ro. Adica sunt postate videotutoriale, nu avem specificat nicaieri ca acestea sunt exclusiv despre Windows, android, linux sau mac. Si ca atare sa ales postarea lor aici. Tutoriale Linux au fost postate si in primele luni in care sa lansat acest site, deci nu e un site dedicat windowsului sau liuxului.

  20. Good job!

  21. super sper si partile 2 si 3 de va fii sa contine marea majoritate a comenzilor date in terminal si tot mai multe tutoriale despre ubuntu si nu numai de ubuntu si de altele precum debian fedora etc

  22. Argentin ,probabil esti coleric ca si mine totusi esti un copil care vrea sa invete alti copii …dealtfel ti-am mai zis ca linuxul este BACKTRAK

    • Vasile: Argentin ,probabil esti coleric ca si mine totusi esti un copil care vrea sa invete alti copii …dealtfel ti-am mai zis ca linuxul este BACKTRAK  

      de ce tocmai BACKTRAK??ce are special?crack wpa,wpa2 si wep?hai mai fii sarios.sau vrei sa pari mai inteligent aducand in discutie o distributie de penetrare? ce minunatii ai facut tu personal cu backtrak??probabil nici nu stii despre ce vorbesti si nici nu stii sa apreciezi munca altora. tipic romanesc!!

  23. dragonuroshu a zis

    In regula. Era doar o propunere.

  24. Un tutorial despre conexiune bluetooth pe ubuntu ? :d

    • Ionut: Un tutorial despre conexiune bluetooth pe ubuntu ? :d  

      Rabdare, vor fi si tutoriale pe acest subiect insa momentan trebuie sa terminam cu notiunile introductive ca sa nu va scarpinati la ceafa cand voi vorbi de ppa-uri, repository, surse, key-uri de autentificare etc….

      • Adrian:
        Rabdare, vor fi si tutoriale pe acest subiect insa momentan trebuie sa terminam cu notiunile introductive ca sa nu va scarpinati la ceafa cand voi vorbi de ppa-uri, repository, surse, key-uri de autentificare etc….

        N-am urmarit tutorialul, poate ai spus acolo, dar pe linga avantajele CLI enumerate de tine, mai trebuie spus ca linuxul in general are doua mari parti, sau moduri.Modul text, care e suficient pt servere si SERVICE, si modul grafic, adica serverul X care ruleaza peste modul text.Ideea e ca modul text e oarecum independent de serverul grafic, motiv pentru care in momentul in care se intimpla ceva cu serverul X si nu mai poti accesa programele in mod grafic, cum ar fi acel synaptic..treci in mod text, CTRL+ALT+F5 si poti incerca sa rezolvi problema..sa inchizi si sa repornesti serverul grafic, sa instalezi/dezinstalezi programe, fara sa fii obligat sa restartezi sistemul.Bun, dar ca sa poti face asta trebuie sa cunosti un minim de comenzi din consola..Poate ar fi interesant de spus ca exista si un browser de internet din linia de comanda fara interfata grafica, lynx, util cind cauti pe net informatii despre anumite probleme..
        Desi Windows pare sa aiba tot doua parti,sunt mult mai legate in momentul in care ti-a inghetat desktopul alta solutie decit restart nu mai este…

  25. Nu ma lasa sa intru in partea a2a a tutorialului. Imi apare acest mesaj: “Accesul la videotutorial.ro este restrictionat pentru dumneavoastra, aceasta decizie a fost luata cel mai probabil pentru nerespectarea regulilor !”. Eu nefacand nimic. Nici macar nu am mai postat vreun comentariu de ceva timp. Ce se intampla?

  26. S-a rezolvat intre timp. Imi cer scuze!

  27. Am o rugaminte daca puteti sa ami spuneti ce anseamna asta:
    costel@costel-pc:~$ w
    14:54:44 up 2:54, 2 users, load average: 1.03, 1.17, 1.08
    USER TTY FROM LOGIN@ IDLE JCPU PCPU WHAT
    costel tty7 :0 12:00 2:54m 25:00 0.46s gnome-session
    costel pts/0 :0.0 14:16 0.00s 0.77s 0.01s w
    Mai e cineva conectat la pc meu???Am dat comanda w si mi-a aparut ca ar fi 2 useri.Multumesc

    • costel08_78: Am o rugaminte daca puteti sa ami spuneti ce anseamna asta:
      costel@costel-pc:~$ w14:54:44 up2:54,2 users,load average: 1.03, 1.17, 1.08
      USER TTYFROMLOGIN@ IDLE JCPU PCPU WHAT
      costel tty7 :0 12:002:54m 25:00 0.46s gnome-session
      costel pts/0:0.0 14:160.00s0.77s0.01s w
      Mai e cineva conectat la pc meu???Am dat comanda w si mi-a aparut ca ar fi 2 useri.Multumesc  

      Nu trebuie sa-ti faci griji, e normal sa scrie asa, la fel apare si la mine, acolo ti se spune de cand e pc-ul tau pornit si sunt 2 useri tu si root-ul.

  28. Mersi mult pe taspuns

  29. SALUT ..sunteti tari daca faceti si unul despre root cum scanam si cum putem optine asa ceva sunteti cei mai tarii

  30. Buna ziua. In primul rand doresc sa multumesc colectivului videotutorial pentru ca am invatat foarte multe lucruri noi si interesante despre calculator.
    Am instalat pe un hardisk portabil ubuntu 10.10 si vreau sa ma invatati cum sa imi fac propriul background care sa schimbe pe desktop la un anumit interval de timp ce poze vreau eu (ex: cum e in windows 7 sau pe ubuntu 10.10 “cosmos”).
    Va multumesc si va doresc toate cele bune.

  31. sa nu incercati comanda rm -rf / cu sudo sau chiar si fara ca o sa fiti nevoiti sa reinstalati sistemul. sau puteti urma pasii de aici pentru restaurare http://www.ee.ryerson.ca/~elf/hack/recovery.html 🙂

    • doru: sa nu incercati comanda rm -rf / cu sudo sau chiar si fara ca o sa fiti nevoiti sa reinstalati sistemul. sau puteti urma pasii de aici pentru restaurare http://www.ee.ryerson.ca/~elf/hack/recovery.html   

      greseala asta nu cred ca a r putea s o fac nici un incepator. cand cineva incepe sa dea rm-rf in terminal stie ce face si ce sterge si rm -rf / fara sudo nu are niciun efect

      • liviu:
        greseala asta nu cred ca a r putea s o fac nici un incepator. cand cineva incepe sa dea rm-rf in terminal stie ce face si ce sterge si rm -rf / fara sudo nu are niciun efect  

        Ai incercat fara sudo? eu nu am avut curaj. Ia uite aici http://www.youtube.com/watch?v=8lFIqaDx_oU se pare ca sterge suficiente chestii.
        Ca dau sau nu incepatorii comanda asta nu stiu, eu am zis ca-i bun de pus la warning.

  32. Am vazut ca nu a sters tot, dar dupa restart am vazut ca nu mai pornea cum trebuie, oricum ai dreptate, am dat si eu comanda la mine si intradevar zice ca nu poate fi sters…
    Nu stiu daca ai citit metoda de restore de mai sus, mie mi-a placut tare si am zis ca e o metoda haioasa sa o prezint. Sa faci program in ansamblare si diverse artificii sa recuperezi sistemul, ehe… oricum sunt frumoase caile linuxului. Bafta

    • doru: Am vazut ca nu a sters tot, dar dupa restart am vazut ca nu mai pornea cum trebuie, oricum ai dreptate, am dat si eu comanda la mine si intradevar zice ca nu poate fi sters…
      Nu stiu daca ai citit metoda de restore de mai sus, mie mi-a placut tare si am zis ca e o metoda haioasa sa o prezint. Sa faci program in ansamblare si diverse artificii sa recuperezi sistemul, ehe… oricum sunt frumoase caile linuxului. Bafta  

      nu stiu ce a facut respectivul dar si cu sudo e aceeasi chestie cannot remove /directory. oricum nu trebuie sa n e jucam cu sudo

  33. Felicitari si mult succes in continuare! Multa lume invata lucruri noi si utile cu ajutorul vostru.

  34. salut!incep prin a va multumi pentru ajutorul dat ,cu aceste tutoriale,care pentru un incepator sint ca abecedarul pentru copii si as vrea sa ma ajutati cu un raspuns ce nu l-am gasit in alta parte:cum se poate opera ,daca se poate spune asa, un card micro sd,care are permisiune numai citire?mai exact e un card de telefon pe care vreau sa pun ceva muzica, si nu pot decit sa vad ce e pe el.si nici sa-l formatez nu pot.exista vreo cale sa-l pot folosi,sau trebuie alt card? multam inca o data si la cit mai multe tutoriale!

  35. AdrianGudus a zis

    mreuro: salut!incep prin a va multumi pentru ajutorul dat ,cu aceste tutoriale,care pentru un incepator sint ca abecedarul pentru copii si as vrea sa ma ajutati cu un raspuns ce nu l-am gasit in alta parte:cum se poate opera ,daca se poate spune asa, un cardmicro sd,care are permisiune numai citire?mai exact e un card de telefon pe care vreau sa pun ceva muzica, si nu pot decit sa vad ce e pe el.si nici sa-l formatez nu pot.exista vreo cale sa-l pot folosi,sau trebuie alt card? multam inca o data si la cit mai multe tutoriale!  

    Vezi ca undeva pe adaptorul pentru card, ai un butonas micut alb sau negru pe muchia laterala a acestuia (vezi ACEASTA poza – click pe cuvantul ACEASTA scris cu rosu)
    Dai de el in jos pentru a “debloca” si a permite scrierea pe card.

  36. “ls -al”
    stiam ca vine de la a= all, l= long (long format)

    fac aceasta remarca pentru ca intelegand de la ce vin aceste optiuni sunt mai usor de retinut.

    foarte utila mi se pare si optiunea -F care marcheaza fisierele cu simboluri in functie de tipul lor

  37. as vrea sa stiu cum ai creat acel fisier test.txt …. care avea deja text in el 🙂

  38. andreifybra a zis

    Super tare Adrian ,as vrea sa faceti si un tutorial despre Python in ubuntu, daca se poate …bravo voua faceti treaba buna cu tutorialele .

  39. Teletin Ionel a zis

    Sunt începător în Ubuntu. Interesant articolul dar nu spuneți, pas cu pas, cum se poate deschide „Linia de comandă”! De ce nu vă gândiți și la începători?

  40. Cristina a zis

    Foarte frumos tutorialul si este extrem de bine explicat. Am inteles perfect absolut tot. Sper sa mai apara si alte tutoriale ce tin de Ubuntu. Mult succes!

  41. Constantin a zis

    Salut
    Mi-am instalat Ubuntu Mate 16.04 si din cauza rezolutiei pe monitor nu am decat o iconita ,,acasa,,.Intrebarea este cum poate modifica rezolutia imaginii ,sau ce comanda se poate da in terminal in acest sens.

  42. buna ziua, eu nu stiu absolut nimic despre linux, am intrat acum sa vad cum deschid un terminal si nu m-am lamurit, nu stiu unde gasesc aplicatiile

  43. ce fel de setari sa fac Terminaluli ? ca sa-mi apara scriptul intreg atunci cand scriu primele doua litere si apas TAB ?

  44. Nu am inteles, de ce comanda cd fara parametrii “ma/te” intoarce in home/ady? Cum lucreaza, este vreo setare de facut?

Trackbacks

  1. […] mai bine cele prezentate aici va recomand sa vizionati celelalte 2 tutoriale respectiv “introducere in terminal partea 1” unde sa vorbit despre crearea, mutarea, modificarea, navigarea in foldere folosind […]

Speak Your Mind

*