Cum se instaleaza Ubuntu Linux cu Wubi fara sa renuntam la Windows si cum se seteaza conexiunea pppoe de la RDS – tutorial video

Ce este Wubi?

Este un installer pentru Windows care va poate duce in lumea Linuxului cu un singur click. Wubi va da posibilitatea sa instalati sau sa dezinstalati Ubuntu ca pe oricare aplicatie ce ruleaza pe Windows intr-un mod usor si simplu.
Folosind Wubi nu va fi nevoie sa faceti nici o modificare hardului dumeanoastra, sa schimbati tipul de partitie sau sa formatati vreo partitie, nu va instala nici un driver in Windows-ul dumneavoastra ca el sa poata functiona.

Ce este Ubuntu?

Un sistem de operare complet gratuit si Open Sources ceea ce inseamna ca puteti folosi acest sistem de operare oriunde doriti, pe orice calculator, sa il dati oricui, deasemenea puteti modifica sistemul dupa bunul vostru plac, nu va va cere nimeni sa introduceti nici o cheie sau serial la instalarea acestui sistem de operare. Toate softurile pe care le veti instala vor fi la fel de gratuite ca si sistemul, softurile nu au adware (banere publicitare, sau toolbar-uri) Ubuntu nu va va impune nici o restrictie in utilizare.
Ubuntu este un sistem de operare dezvoltat si realizat de o intreaga comunitate globala de experti. Imediat dupa ce ati instalat Ubuntu veti putea folosi un navigator de internet, mesageria instant pentru a comunica cu cei dragi, playere pentru a va asculta si viziona fisierele media, client de mail cu care va puteti gestiona simplu si usor adresele de mail, Suita de birou Oppen Office (OpenOffice.org) o alternativa gratuita pentru Microsoft Office.

Acest tutorial face parte din seria tutorialelor ce promitem sa le dedicam Linux-ului in viitor in special lui Ubuntu. De ce lui Ubuntu? Pentru ca este cea mai flexibila distributie de Linux, cel mai usor de folosit, de inteles si tot ce veti face veti face dintr-o interfata grafica ajungand sa atingeti terminalul doar in cazuri exceptionale. Ei bine Ubuntu Linux nu mai este de mult timp un baubau cu terminal de care toata lumea fugea. Acum totul este mai simplu de folosit si de inteles si pe timp ce trece, comunitatea Ubuntu aduce imbunatatiri si face modul de utilizare al acestuia tot mai usor printr-o interfata grafica, renuntandu-se usor usor la “balaurul cu sapte capete” (terminal). Impreuna vom invata sa folosim acest sistem de operare minunat si gratuit fara sa mai piratam sau sa mai avem nevoie de licenta, crack-uri, sau seriale.

Va invit sa urmarim impreuna acest tutorial video

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !

Vizionare placuta !

de Adrian Burlugeanu……..landpc.wordpress.com
 


Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. Super! Multumim !

  2. Folosesc Ubuntu de mai bine de un an si pot sa zic ca nici numi mai trebuie windows…il am pus ca singurul OS si merge super are toti ce iti trebuie inafara de jocuri adica daca sunteti pasionati de jocuri va spun sa nu renuntati la windows…dar daca sunteti programator,user obisnuit(web,muzica,filme s.a.m.d) Linuxul e pe primu loc.Ca sa numai zic ca daca in Romania sar folosi in instituti linuxul sar economisi multi bani…Cat despre tutorial foarte bun:D

  3. in sfarsitt si un tutorial despre linux,si ma mir cum de adrian agreaza ubuntu(linux):)

    • Paul: in sfarsitt si un tutorial despre linux,si ma mir cum de adrian agreaza ubuntu(linux):)  

      Recunosc ca acum 1 an huleam linuxul pentru ca nu ii descoperisem adevarata putere, chiar aici pe site sunt niste comentarii urate la adresa linuxului pe la tutorialele facute de cristi legate de linux. Dar uite ca mentalitatea se schimba in timp, oamenii ajung sa se maturizeze, descopera lucruri noi. Am gresit si recunosc asta, si ca sa nu se supere linuxul pe mine o sa-i dedic multe tutoriale de acum in colo pentru ca chiar merita.

      Dorinta mea ar fi ca institutiile si firmele sa accepte linuxul, va dati seama cati bani sar scuti?? Ar fi ideal ca in scoli profesorii de informatica sa incurajeze folosirea lui. Stiu ca vina profesorilor de info nu este a lor ca se preda doar Windows, asa e programa scolara si ei preda ce zice programa, dar…cine stie…poate cineva de la MEC (ministerul educatiei si culturii) va vedea acest tutorial si urmatoarele si daca nu va impune invatarea linuxului in scoli macar sa-l adopte optional. Toata lumea e doxata de Windows cand sunt atat de multe alternative gratuite ce nu iti ingradesc libertatea, pentru ca pana la urma asta vrem toti LIBERTATE si linuxul daca pot spune asa “militeaza” pentru LIBERTATE.

      Nu mai spun ca intr-o zi sunasem la RDS relatii cu clientii si cand au auzit de Linux m-au “expediat” foarte repede pe motiv ca ei nu ofera suport pentru Linux si nu au specializare pentru asa ceva. Nu este corect si nici frumos ca o ditamai firma sa nu aiba oameni capabili in Linux.

      Oricat ar incerca unii sa-l ignore Linux este un competitor in lumea sistemelor de operare si daca inainte il mai puteai ignora, acum nu se mai poate, ar fi urat din partea noastra sa ignoram un sistem pentru care lucreaza o intreaga comunitate, un sistem gratuit.

  4. Bun videotutorialul.O intrebare: se poate instala MAC pe o masina virtuala de gen VirtualBox?

  5. Mersi mult! Foarte bunt tutorialu!
    Da merge sa instalezi MAC pe virtualbox

  6. Multumim frumos si cat mai multe videotutoriale cu LINUX deoarece are calitati deosebite in comparatie cu Windowz, nu le mai enumar sunt foarte multe. Cristi!, din pacate eu nu am putut sa vizionez tot tutorialul deoarece la minutul 13,35′ se intrerupe videotutorialul si o ia de la cap! O sa incerc mai tarziu, poate oa sa mearga. Multa sanatate si un respect deosebit pentru ceea ce faceti>

  7. forte tare .m-am indragostit de ubuntu ,pacat ca nu stiu cum sa-l folosesc si cum sa-l instalez dar cred ca cu ajutorul vostru voi invata cate ceva .chiar este fain ubuntu pacat ca nu se misca la capacitatile lui reale ,se misca pe virtual .ady cand mai ai timp mai fa niste tutoriale cu ubuntu .merci

    • daniyl: dar cred ca cu ajutorul vostru voi invata cate ceva

      Cite ceva o sa inveti, dar nu te sfatui sa astepti pina iti va da cineva mura-n gura. Instaleaza-ti Ubuntu, seteaza-ti conexiunea de net, si restu e in miinele tale. Gasesti informatie de tot felul, logheaza-te pe Ubuntu.ro (poti citi postarile de pe forum si fara inregistrare), daca mai cunosti cit-decit o limba straina e un avantaj, eu de exemplu foarte multa informatie am gasit in limba rusa, ceea ce din pacate nu pot spune despre limba romana.Caut articole si in limba engleza, daca m-am descurcat eu in aceasta limba, is sigur ca o sa puteti si voi s-o faceti.
      Nu-i chiar asa de simplu la instalarea programelor, dupa cum spune Adrian in tutorial. Sint unele programe, pe care poti sa le instalezi doar din terminal, adugind o noua sursa de download, facind udate la pachetele de instalara, s-apoi tapind niste comenzi poti sa ai acel soft in comp.
      Adiran, ca in tot deauna a facut un tutorial demential, dar de data asta cam tirziu 😛 , oricum asteptam cu nerabdare celelate articole dedicate Ubuntu-lui.
      Eu am folosit acest Wubi (tot din recomandarile lui Adrian), acuma mi-am instalat Ubuntu 9.10 pe un alt HDD si la mine conexiunea de net si-a facuto sigurel, nu am setat absolut nimic. Si toate driver-ele si le-a gasit singur, eu n-am cautat nimic pe net. Asa ca fa recomand cu multa caldura acest SO.

  8. LiviuFlorin a zis

    As vrea sa intreb,la momentul setarii conexiunii la internet (dupa ce am instalat Ubuntu),are vre-un efect contradictoriu reintroducerea numelui de pe contract si a parolei atunci cind avem un router interconectat intre calc. si net,unde la setarea routerului am introdus si acolo numele si parola de pe contract…?

    • LiviuFlorin: As vrea sa intreb,la momentul setarii conexiunii la internet (dupa ce am instalat Ubuntu),are vre-un efect contradictoriu reintroducerea numelui de pe contract si a parolei atunci cind avem un router interconectat intre calc. si net,unde la setarea routerului am introdus si acolo numele si parola de pe contract…?  

      Daca ai un rooter si ai facut user pass in el nu mai este nevoie sa le faci si pe PC pe PC bagi doar cablul si va trebui sa ai net, ca sa-l primesti se ocupa rooterul de asta. Eu am spus in tutorial ca aceste setari cu user pass se fac doar daca esti pe direct adik daca nu ai un rooter in fata sau un modem. Dar daca setarile sunt facute in rooter pur si simplu bagi cablu in PC si ai net.

    • Nu.

  9. Foarte buna ideea de a face videotutoriale despre Linux, este adevarat ca toti se feresc de Linux dar odata ce vor vedea videotutorialele si vor intelege ca este usor si mai ales ca este si gratuit atunci probabil ca se vor indrepta catre Linux mai multe persoane

  10. Daca s-ar scoate windows-ul din institutii,ar cadea softurile pentru care se platesc ogroaza de bani.Cunosc un caz,nu dau numele institutiei care a fost obligata sa cumpere un soft facute de firma unui fiu a carui tata este un om cu influiente politice.Softul este cat se poate de ingreunat datorita interfetei si datorita pasilor pe care trbuie sa-i faci,pasi care uneori nu isi au rostul iar costul acestui soft a fost mult ridicat decat a altora care erau mult mai bune.

    Aici intervine si faptul ca iarasi cei ce cumpara licentele de SO-uri,antivirus etc nu ar mai avea de unde sa-si bage niste bani in buzunar.

    Pana se va face dreptate in aceasta tara …va mai trece mult timp.

    Pentru server-ing linuxul este cea mai buna afacere dar nu numai pentru servering ci si pentru cei ce nu folosesc jocuri avansate de windows.Te-ai scapat de virusi,erorile inzecite de windows,consumul de resurse mare, asta cu toate ca linuxul are niste efecte grafice foarte interesante,efecte pe care si vista le are dar iti mananca angro din resurse.Cei ce sunt gameri sa ramana pe linux,cu toate ca se pot folosi emulatoare de win pentru linux dar…haideti sa nu amestecam ciorbita cu felul doi de mancare.

    Bafta la “a invata linux” si felicitari echipei videotutorial

    • Catalin: Te-ai scapat de virusi,erorile inzecite de windows

      De cind folosesc Ubuntu, mi-am capatat si o liniste sufleteasca, nu ma mai bitie nici un firewall, nici un antivir nu-ti cere update. Sint si virusi pentru Linux, dar pina cind is foarte putini.

  11. foarte bun tutorialul, dar am si eu o problem am instalat Ubuntu la fel ca in acest videotutorial dar nu reusesc sa fac conexiunea la internet, am clicknet cu modem SpeedTouch 330 prin USB. thx

  12. INTREBARE:
    Daca vreau sa renunt la ubuntu si raman numai cu Windows (ca la inceput) care ar fi pasii de urmat.

    Mersi

  13. interesant tutorialul,astept si un tutorial cu instalarea ubuntu pe curat.mresi ptr ceea ce faceti.

  14. LiviuFlorin a zis

    Multumesc Adrian pentru raspuns.
    As mai intreba, daca nu e cu suparare, daca si versiunile de Ubuntu 9.04 pentru netbook_remix de pe acelasi XServer sunt asemanatoare cu versiunea de Desktop (cea prezentata), ma refer la instalare, ca metoda.
    Intentionez sa instalez Ubuntu_netbook_remix pe un netbook Acer AspireOne D250 pe care acum rulez Windows 7, si string toate informatiile inainte de a trece la instalare.

    • sorin: interesant tutorialul,astept si un tutorial cu instalarea ubuntu pe curat.mresi ptr ceea ce faceti.  

      Am mentionat in tutorial cum se face daca vrei sa dezinstalezi Ubuntu. uitate la tutorial pana la capat, fara sa derulezi, spre inceputul tutorialului am spus cum scapati de el daca nu va mai place.

      LiviuFlorin: Multumesc Adrian pentru raspuns.
      As mai intreba, daca nu e cu suparare, daca si versiunile de Ubuntu 9.04 pentru netbook_remix de pe acelasi XServer sunt asemanatoare cu versiunea de Desktop (cea prezentata), ma refer la instalare, ca metoda.
      Intentionez sa instalez Ubuntu_netbook_remix pe un netbook Acer AspireOne D250 pe care acum rulez Windows 7, si string toate informatiile inainte de a trece la instalare.  

      Ubuntu notebock nu are nimic in plus sau minus fata de Ubuntu desktop, diferenta intre cele 2 consta doar in interfata grafica

  15. sailorriver a zis

    Excelent!

  16. singurul lucru pentru care cred eu ca lumea foloseste “windoze” este acela de a se juca…ca in rest linux bate windowsul relaxat cam la orice,numai vorbesc de efecte grafice/3D pt desktop cate sunt pe linux cu ajutorul lui Compiz,daca vrei de ex Aero ca in vista iti poti pune Emerald si ai transparenta mult mai buna ca in vista/w7 ca sa numai zic de consumul foarte redus de resurse,mie de ex imi foloseste numai 230mb ram cu muzica,pidgin,firefox si office deschise deci…miar parea bine sa mai vad pe aicea fani ai linux-ului.Bafta si la mai multe tutoriale.

  17. cu riscul de a ma repeta apreciez foatre tare munca facuta de voi si cu acesta ocazie va multumesc!! Asteptam de mult seria tutorialelor despre linux,insa am si eu o nedumerire,cred ca sunt din ce in ce mai multi utilizatori de linux si dat fiind faptul ca linux-ul este un sistem open source(practic fara secrete) cred ca este foarte usor de facut virusi pentru el si totusi am inteles ca nu prea sunt. De aici nu se poate trage decat o singura concluziie, zic eu ca lumea linux este populata in deosebi profesionistu IT si este o batalie inutila pt hackeri.

  18. bun tutorial si chear am instalat ubuntu sa vad cit de bun e, am si eu o intrebare merge sa instalezi si alte programe pe ubuntu adica sa descarci un kit de player (exemplu) si sal instalezi?

    • Bogdan: bun tutorial si chear am instalat ubuntu sa vad cit de bun e, am si eu o intrebare merge sa instalezi si alte programe pe ubuntu adica sa descarci un kit de player (exemplu) si sal instalezi?  

      Poi da merge numai cu conditia sa fie program de linux ex in format .deb,taz,taz.gz etc.

  19. Ca o alta metoda de instalare a lui ubuntu, mai poate fi precizata si instalarea pe un stick (8 GB) – instalare totala (nu start-up recovery disc). Instalarea este una absolut normala ca pe orice hard obisnuit. Nu uitati sa deconectati provizoriu hard disk-ul de windows.
    Dezavantaje :
    -Citirea si scrierea datelor dureaza mai mult decat pe un hdd obisnuit
    -Timp de raspuns mai mare
    -Durata de viata a stickului poate fi micsorata

  20. aha. Uite ca am terminat de instalat si am conectat RDS-ul, merge bine si neasteptat de lin dar mea venit in cap ceva: NU TREBUIE ANITVIRUS? va rog un raspuns cit mai rapid ca am nevoie

    • Bogdan: aha. Uite ca am terminat de instalat si am conectat RDS-ul, merge bine si neasteptat de lin dar mea venit in cap ceva: NU TREBUIE ANITVIRUS? va rog un raspuns cit mai rapid ca am nevoie  

      Bogdan!, nu trebuie antivirus, dar ai grija ca este “molipsitor”, odata invatat renunti la Windowz!

  21. Pe ubuntu functioneaza toate jocurile care functioneaz si pe windows?

  22. si programe? fiinca vreau sa bag un antivirus.

  23. si cu acest program pot instala mai multe distibuti de linux si sa am si windows,se poate acest lucru…?

    • Paul: si cu acest program pot instala mai multe distibuti de linux si sa am si windows,se poate acest lucru…?  

      Da Paul, dar LINUX nu inseamna numai Ubuntu, LINUX inseamna sute (da ai auzit bine) de distributii care mai de care mai prietenoasa si mai atractiva!, de exemplu si un conational de-al nostru (Roman) a facut o distributie LINUX intitulata: NIMBLEX, ce sa-ti spun este SUPER are doar 200 MB si o groaza de programe, nu mai vorbesc ca se misca excelent de rapid, Cristi sau Adrian ar trebuii sa faca cat mai multe videotutoriale pe aceasta tema, dar si cum se pot folosi programele respective din linux.

  24. tu ai ubuntu pe PC? sau ai windows si ubuntu cum am eu.Pai daca nu trebuie antivirus cum se protejeaja acest sistem de operare?

    • Bogdan: tu ai ubuntu pe PC? sau ai windows si ubuntu cum am eu.Pai daca nu trebuie antivirus cum se protejeaja acest sistem de operare?  

      Am ubuntu si NIMBLEX, am renuntat la windowz din cauza virusilor dar si a costurilor mari , fisierele in windowz sunt NFTS, iar in LINUX FAT, virusii pe linux sunt foarte rari si sunt niste POCURI! deocamdata

  25. Multumesc Adrian.Merge bine.Aveam experienta in Ubuntu si alte linuxuri dar imi lipsea varianta asta.Felicitari pentru munca voastra.Incearca si altii sa faca videotutoriale dar voi sunteti nr.1.
    Ubuntu mie unu mi se pare cea mai prietenoasa si poate cea mai stabila distributie de linux.

  26. aha, vreau si eu raspunsul la antivirus: cum se protejeaja de virusi ubuntu?

  27. Ar fi bine ,dar eu nu cred

  28. aaa am uitat cva importat si ca la marea majoritate a saiturilor cer plugiui si nici ca nu [pot instala, imi zice ca e instalat

    • Bogdan: aaa am uitat cva importat si ca la marea majoritate a saiturilor cer plugiui si nici ca nu [pot instala, imi zice ca e instalat  

      Pai daca spune ca este instalat inseaman ca asa este!, vezi ca instalarea programelor se face de sus in partea dreapta unde scrie : aplicatii, cobori pana jos si dai click o sa-ti ceara parola de logare, dupa care alegi programul, il instalezi sau il dezinstalezi dupa nevoie!

  29. stiu ca sunt o gramada dar am o nelamurire LINUX si MAC sunt aceasi lucru ca si LINUX si UBUNTU?

    • Bogdan: stiu ca sunt o gramada dar am o nelamurire LINUX si MAC sunt aceasi lucru ca si LINUX si UBUNTU?  

      NU, sunt sisteme de operare diferite

    • Bogdan: stiu ca sunt o gramada dar am o nelamurire LINUX si MAC sunt aceasi lucru ca si LINUX si UBUNTU?  

      LINUX, este denumirea generala, sub aceasta cupola de linux sunt sute de distributii, printre-care si Ubuntu este una dintre aceste sute, Ubuntu este pe baza de Debian (dupa cate tin eu minte)

  30. Am si eu o intrebare..am descarcat aceea versiune..am incercat s-o instalez pe alta partitie decat C-ul..nu m-a lasat..mi-a dat o eroare..apoi l-am instalat in C..am dat restart..si..degeaba..tot in windows porneste..nici nu ma intreaba de ubuntu…stie cineva care ar fi problema?

    • mitza_sebi: Am si eu o intrebare..am descarcat aceea versiune..am incercat s-o instalez pe alta partitie decat C-ul..nu m-a lasat..mi-a dat o eroare..apoi l-am instalat in C..am dat restart..si..degeaba..tot in windows porneste..nici nu ma intreaba de ubuntu…stie cineva care ar fi problema?   Pai pentru tine daca esti incepatoare in linux, ideal ar fi sa ai un HDD liber si sa instalezi pe el Ubuntu, asa nu mai duci grija ca poti strica ceva.

      • Mircea:
          

        sunt baiat si da..sunt incepator in linux..nu m-ai lamurit cu nimic..as vrea sa-mi fac dual-boot ca in tutorial..sa merg deocamdata in paralel si cu windows si cu linux pana invat cat de cat sa ma descurc in linux

        • mitza_sebi:
          sunt baiat si da..sunt incepator in linux..nu m-ai lamurit cu nimic..as vrea sa-mi fac dual-boot ca in tutorial..sa merg deocamdata in paralel si cu windows si cu linux pana invat cat de cat sa ma descurc in linux  

          atunci cel mai simplu pentru tine este sa rulezi Ubuntu CD live cateva zile sau saptamani pana te acomodezi cu el, in momentul cand crezi tu de cuvinta ca stii cat de cat il poti pune pe HDD (asa am invatat si eu), singurul incovenient este ca nu poti descarca fisiere, in rest pe net esti la patinaj viteza si fara frica de virusi + ca Windowzul nu este afectat deloc!

          • o sa incerc si asa..am reusit sa-l bag pe alta partitie (trebuia sa fie goala cred)..si m-am restartat..dar tot degeaba…mi-a rulat windowsul..nu m-a intrebat de pe ce sa buteze

            Mircea: atunci cel mai simplu pentru tine este sa rulezi Ubuntu CD live cateva zile sau saptamani pana te acomodezi cu el, in momentul cand crezi tu de cuvinta ca stii cat de cat il poti pune pe HDD (asa am invatat si eu), singurul incovenient este ca nu poti descarca fisiere, in rest pe net esti la patinaj viteza si fara frica de virusi + ca Windowzul nu este afectat deloc!  

          • Si cum instaleaza el Programe

  31. Deci scurt si la obiect,nu se pot juca jocuri pe ubuntu,si ce vreau s a mai intreb,cum pot schimba initiala unei partitii,c,d,e,etc,daca in loc de ,d, vreu sa fie ,c, sau asa mai departe?

    • angel: Deci scurtsila obiect,nuse pot juca jocuri pe ubuntu,sicevreau s a mai intreb,cum potschimba initiala unei partitii,c,d,e,etc,daca in loc de ,d, vreu sa fie ,c, sau asa maideparte?  

      Nu cred ca este bine sa modifici litera partitiei C (sa ma corecteze cineva daca gresesc) . Pentu orice alta partitie (daca ai xp) panou de control—instrumente de administrare—gestionare computer—disk management—clic dreapta pe partitia ce vrei sa ii schimbi litera si change drive letters and paths. De aici te descurci

  32. crystache2001 a zis

    de se opreste dupa 1.50 minute.se incarca tot filmul dar se opreste?

  33. deci nu pot vedea de nici un fel tutorialu’ 🙂 pur si simplu nu se incarca…

    • crystache2001: de se opreste dupa 1.50 minute.se incarca tot filmul dar se opreste?  

      gashu: deci nu pot vedea de nici un fel tutorialu’ :)pur si simplu nu se incarca…  

      Retelele voastre sunt incarcate, incarcarea netului de pe serverul nostru este sub 40%, in general la ora sata de seara toate retelele sint supraincarcate.
      Nu avem cu ce sa va ajutam nici daca am vrea, incercati si voi mai tirziu sau dimineata si la prinz, seara se incarca retelele foarte mult.
      Repet, nu este vina noastra, avem incarcare sub 40% pe netul nostru.
      Ca sa va dati seama, rugati un prieten sa intre pe videotutorial.ro insa acesta sa locuiasca intr-o zona de periferie sau la tara unde retelele nu sint incarcate.

      • cristi-admin: Retelele voastre sunt incarcate, incarcarea netului de pe serverul nostru este sub 40%, in general la ora sata de seara toate retelele sint supraincarcate.
        Nu avem cu ce sa va ajutam nici daca am vrea, incercati si voi mai tirziu sau dimineata si la prinz, seara se incarca retelele foarte mult.
        Repet, nu este vina noastra, avem incarcare sub 40% pe netul nostru.
        Ca sa va dati seama, rugati un prieten sa intre pe videotutorial.ro insa acesta sa locuiasca intr-o zona de periferie sau la tara unde retelele nu sint incarcate.
          

        Intr-un sfarsit a mers, nu de alta dar stiu ca de obicei merge ff bine situ’.

        Acum imi instalez si eu dar mai intai cu virtual box, e a 3a oara cand imi bag ubuntu si de fiecare data ramaneam fara net. Astept si celelalte tutoriale despre ubuntu.

  34. Salut Adrian felicitari! un alt tutorial util si clar explicat..ubuntu si linux-ul in general sunt alternative reale la versiunile de windows microsoft..eu am utilizat ubuntu si kiwi linux dar si puppy linux numai pe virtual si am fost foarte multumit doar ca anumite lucruri sunt mai dficil de obisnuit cu ele ca sa zic asa..am sa incerc si varianta aceasta cu Wubi de dual-boot.Mi-se pare foarte inteligent cum promoveaza cei de la linux gratuitatea acestui sistem de operare..dar va rog nu ma credeti pe cuvant intrati si voi pe http://www.ubuntu.ro/ si acolo veti afla mai multe detali despre ceea ce vorbesc.Exista chiar posibilitatea de a primi acasa gratuit un cd original cu ultima varianta de ubuntu ceea ce mi-se pare super tare sa poti completa un formular si sa primesti acasa un cd sau mai multe pe care le poti oferi si altora GRATUIT :)..eu fac deja parte din comunitatea celor de la ubuntu romania sper ca si voi dupa ce veti urmari tutorialele viitoare realizate de acesti minuati oameni care fac un lucru rar intalnit in ziua de azi ofera cunostinte importante despre folosirea calculatorului in mod absolut GRATUIT..bineinteles si noi cei ce ne uitam si vizitam acest site trebuie sa ne ajutam si singuri si sa continuam sa cautam si singuri raspunsuri la anumite intrebari fiindca doar asa o sa invatam..eu acum 3 ani pot spune ca nu stiam mai nimic despre ce e ala un pc confundam monitorul cu unitatea dar cu putin efort si cu ajutorul videotutorial.ro acum pot spune ca sunt altii care apeleaza la mine pentru diferite informatii legate de una sau alta.
    Multumesc mult echipei videotutorial.ro pentru ajutorul oferit.
    Sper ca nu am plictisit pe nimeni..mult succes si astept si celalate tutoriale despre linux(ubuntu)si nu numai.

  35. Toti ce au postat intrebari aici va rugam sa aveti rabdare!!!!

    Nu putem ori cat am vrea sa explicam totul intr-un tutorial, aveti rabdare si o sa invatam Linux usor usor, nici windowsul nu lati invatat din prima nu??? Voi vreti sa stiti deodata. In tutorialele ce vor urma se vor explica pasii, cum se instaleaza un soft in linux, daca este sau nu nevoie de antivirus in linux.

    Chiar daca as fi stat sa explic tot linux intr-un tutorial nu ar fi stat nimeni sa-l urmareasca pentru ca ar fi tinut tutorialul cativa zeci de ani.

    • Adrian: Toti ce au postat intrebari aici va rugam sa aveti rabdare!!!!Nu putem ori cat am vrea sa explicam totul intr-un tutorial, aveti rabdare si o sa invatam Linux usor usor, nici windowsul nu lati invatat din prima nu??? Voi vreti sa stiti deodata. In tutorialele ce vor urma se vor explica pasii, cum se instaleaza un soft in linux, daca este sau nu nevoie de antivirus in linux.Chiar daca as fi stat sa explic tot linux intr-un tutorial nu ar fi stat nimeni sa-l urmareasca pentru ca ar fi tinut tutorialul cativa zeci de ani.  

      Adrian, Cristi!, la treaba linuxul nu asteapta, am mai spus:Linuxul din 1991 vine ca un TAVALUG pentru el (linux) lucreaza gratuit mii de programatori din intreaga lume!, sigur “unchiul bil” vorbeste singur in somn! Pe cai.

  36. ce nu am facut bine?…ma poate lamuri cineva?
    am downloadat versiunea corecta, am instalat-o pe o partitie separata de 30GB, restart si boot pe ubuntu, il incarca si cand sa intre in sistem…pauza….culori portocaliu-rosu-alb-blablabla pe verticala ce se misca continuu
    ma gandeam ca incarca in fundal ceva…dar nimik….doar butonul de restart mi-a ramas prieten…..alta incercare…aceeasi poveste…..alta instalare….nu e greu de ghicit….la fel

    daca se poate niste sfaturi pertinente, nu comentarii ironice…please

    PS….sistemul de bastina e Windows 7…iar eu sunt varza in linux

    multumesc mult…sanatate

    • Asa am patit si eu pe android.
      Am instalat android si atunci cand s-a schimbat rezolutia imi apareau tot felu de cuori i dreapta in stanga si cand miscam mousul se misca o linie pe display.
      Incearca sa iti schimbi placa video. :))

  37. Adriane pana la urma vei face din noi veritabili programatori, felicitari pentru acest tutorial deosebit de interesant.

    • Adina: Adriane pana la urma vei face din noi veritabili programatori, felicitari pentru acest tutorial deosebit de interesant.  

      Iti multumesc frumos Adina, ma bucur ca ti-a placut. Ce ma bucura si mai mult este faptul ca o femeie (tu) sau cine stie cate altele pe langa tine (dar care nu au “curajul” sa lase comentarii) sunt interesate de IT nu doar de cosmetica si modeling. 🙂

  38. Doresc sa va intreb daca acet Ubuntu se poate instala si pe un sistem pe care a fost instalat un Windows Xp in format Matrice Sata/Raid
    Multumesc mult ! Gigel / Curtea de Arges

    • Gigel: Doresc sa va intreb daca acet Ubuntu se poate instala si pe un sistem pe care a fost instalat un Windows Xp in format Matrice Sata/Raid
      Multumesc mult ! Gigel / Curtea de Arges  

      Nu stiu daca merge pentru ca nu am o matrice RAID, nu am avut cum sa testez asta, nici daca vreau sa fac o matrice RAID nu am cum pentru ca nu am decat un HDD de 500 si unul de 20. Eu cred ca merge, nu stiu ce sa zic,nu ar avea de ce sa nu mearga pentru ca nu e de sine statator instalandul prin metoda asta,este emulat, virtualizat pe windows

  39. Marcel Sandru a zis

    Toata stima si respectul pentru ceea ce faceti.Desi sunt nou in comunitate,sunt incantat de ceea ce am gasit aici.Am mare nevoie de PC in afacerea pe care o am.Pana nu demult nu stiam nici sa-l deschid.Dar nevoia te ivata.Iar aici am gasit mult ajutor si foarte multe lucruri utile care m-au ajutat mult,motiv pt care va multumesc inca o data.
    Cu deosebita stima,Marcel Sandru,Tg-Mures

  40. Si eu sunt utilizator linux (Ubuntu) de mai mult timp.
    Imi plac tutoriale voastre (chiar sunt abonat la ele) si as vrea sa vad
    mai multe (tutoriale) despre linux.

  41. ms 😉

  42. Multumim pentru tutorial.
    Asteptam tutoriale cu linux.
    Daca cineva vrea sa intaleze ubuntu 9.10 conexiunea la internet pe rds o poate face din teminal cu comanda sudo ppoeconf.
    un tutorial “Configurarea unei conexiuni pentru Internet pentru protocolul PPPoE” gasiti pe pagina ubuntu.ro.

    • gmihaela: Multumim pentru tutorial.
      Asteptam tutoriale cu linux.
      Daca cineva vrea sa intaleze ubuntu 9.10 conexiunea la internet pe rds o poate face din teminal cu comanda sudo ppoeconf.
      un tutorial “Configurarea unei conexiuni pentru Internet pentru protocolul PPPoE” gasiti pe pagina ubuntu.ro.  

      Aicea sa sti ca ai gresit comanda nu e “ppoeconf” ci pppoeconf cu sudo in fata.Zic asta ca sa stiti sa nu fiti dusi in erroare.

      • Iulian62:
        Aicea sa sti ca ai gresit comanda nu e “ppoeconf” ci pppoeconf cu sudo in fata.Zic asta ca sa stiti sa nu fiti dusi in erroare.  

        Nu functioneaza comanda “sudo pppoeconf” la toata lumea, la mine de exemplu, mergea si dupa restart nu se mai conecta automat trebuia sa dai mereu din 5 in 5 minute in terminal ceva cu “pon -dsl” cadea la fiecare 5 minute. La unii se mentine, sistemul tine minte la altii nu, cum a fost la mine, desi am totpus sitemul de mai multe ori pe curat, nu tine minte. sta conectat si dupa primul restart papa, si sa stai mereu de fiecare data cand deschizi pc-ul sa dai in terminal “sudo pppoeconf” sau “pon -dsl” nu e cel mai comod lucru!

  43. ADRIAN TE ROG SA FACI VIDEOTUTORIALUL ALA CU CONTINUAREA CA MAM PLICTISIT ASTEPTIND.AM INSTALAT IMI PLACE DAR FA MAI REPEDE CONTINUAREA CA SA POT TRECE LA UBUNTU DEFINITIV!

    • Bogdan: ADRIAN TE ROG SA FACI VIDEOTUTORIALUL ALA CU CONTINUAREA CA MAM PLICTISIT ASTEPTIND.AM INSTALAT IMI PLACE DAR FA MAI REPEDE CONTINUAREA CA SA POT TRECE LA UBUNTU DEFINITIV!  

      Tutorialele pe videotutorial.ro nu se fac la comanda, ai rabdare, cind va fi postat va fi postat, daca nu poti sa astepti te invit sa cauti in alte parti tutoriale video cu linux ubuntu.
      Noi nu facem tutoriale pentru oameni plictisiti, noi facem tutoriale pentru oameni cu bun simt care vor sa invete, nu postam la norma, pe videotutorial.ro conteaza calitatea nu cantitatea, in spatele fiecarui tutorial sant ore intregi de munca uneori chiar zile.

  44. La mine nu merge instalat ubuntu ,imi da o eroare,zice sa vad nu stiu ce jurnal ubi.

  45. imi scuze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! dar maia placut asa mult tutorialul asta incit nu ami am rabdare pina vine continuarea, eu vreau mai de mult sa trec la linux dar nu eram sigur de reusita. si am o intrebare : bara de sus poate fi pusa jos, adica asemanator cala windows, ar fi mai familiara

    • Bogdan: imi scuze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! dar maia placut asa mult tutorialul asta incit nu ami am rabdare pina vine continuarea, eu vreau mai de mult sa trec la linux dar nu eram sigur de reusita. si am o intrebare : bara de sus poate fi pusa jos, adica asemanator cala windows, ar fi mai familiara  

      Se poate pune unde vrei tu, e mai personalizabila decat taskbarul din windows de 100 de ori in linux nu se mai numeste taskbar ci panel.

      Un sfat: daca vrei sa treci definitiv pe Linux, scoateti windowsul din cap, pentru ca vei fi dezamagit. LINUX NU E WINDOWS!!!

      Pe Linux lucrurile stau cu totul altfel!

  46. Pentru a face o reclamație la OPC ca nu sunt mulțumit de serviciile de internet, cum pot dovedi ca în data x nu am a avut internet? Se poate dovedi?

    • doru: Pentru a face o reclamație la OPC ca nu sunt mulțumit de serviciile de internet, cum pot dovedi ca în data x nu am a avut internet? Se poate dovedi?  

      stai cuminte…te lupti cu morile de vant, nu-ti convine, reziliezi si cu asta basta…ce crezi ca vei obtine?

  47. Adrian pe linux nu sint virusi de loc? si daca da ubuntu cum se fereste de ei?

    • Bogdan: Adrian pe linux nu sint virusi de loc? si daca da ubuntu cum se fereste de ei?  

      Pe Linux din cate stiu eu nu sunt virusi, sunt scripturi care iti sterg anumite fisiere sau provoaca stricaciuni. nu sunt virusi pentru ca e un sistem Gratuit si nu exista nici un interes sa se faca virusi pentru el, nu ai ce sa furi, nu tre sa faci crack-uri pentru softuri pentru ca totul este gratuit. Unde mai pui ca in Lnux by default nu ai drepturi administrative! Ci un cont “guest” (gazda) si orice schimbare majora si importanta vrei sa faci trebuie sa introduci parola usernameului tau, daca cineva intra sa zicem prin absurd, la tine in pc nu are ce sa modifice pentru ca nu stie parola. am spus sa aveti rabdare pentru ca vom vorbi si de securitate in tutorialele viitoare, lucrurile astea nu se pot lamuri intr-un comentariu!!

  48. Adrian si daca vei face la ubuntu o continuare te rog e frumos sa ne arati cum sa facem ca : Applications, Places, System si Fierfoxul sa le punem in bara de jos, finca ma enerveaza bara aea cocotata in pod!!!!!!!!

  49. Am instalat ubuntu ca in tutorial , si -lam dezinstalat cu revo uninstaller , problema e ca atunci cand pornesc pc inca imi apare ce sistem de opreare sa selectez si nu stiu cum sa-l repar sa porneasca direct xp .

  50. Ce inseamna ”mscorsvw.exe” am ZoneAlarm pe pc si ma tot intreaba daca sa l lase sau nu?

    • angel: mscorsvw.exe

      Este un proces al lui .Net Frameworck, daca scriai in google “mscorsvw.exe” si dadeai enter gaseai singur ce este ce e cu el si ce face.

      Author:

      Microsoft

      Part of:

      Microsoft .NET Framework

      Common Path(s):

      %system%\Microsoft.NET\Framework\\mscorsvw.exe

  51. faceti si un tutorial despre mac OS ?

  52. deaconuandrei a zis

    Adrian nu te-am inteles la partea aia cu backup pentru orice

    • deaconuandrei: Adrian nu te-am inteles la partea aia cu backup pentru orice  

      Intotdeauna trebuie sa facem mai multe copii de siguranta a fisierelor importante pe care le avem pe hard.Acestea se salveaza pe cd-uri,dvd-uri,usb-stick-uri,etc.De ce este foarte important acest lucru?In situatia in care hard-disk-ul se defecteaza , informatiile de pe acesta de cele mai multe ori nu mai pot fi recuperate.Noi avand copiile de siguranta putem transfera informatiile pe un calculator functional.

    • deaconuandrei: Adrian nu te-am inteles la partea aia cu backup pentru orice  

      Daca nu stii ce e ala back-up sau cum se face, noi avem tutorial. Scrie sus in casuta “cauta pe videotutorial.ro…” de sus din dreapta: Acronis True Image sau cum se face un backup sau doar backup dai enter si vei gasi tutorialul. Privestele cu atentie

      • deaconuandrei a zis

        Adrian:
        Daca nu stii ce e ala back-up sau cum se face, noi avem tutorial. Scrie sus in casuta “cauta pe videotutorial.ro…” de sus din dreapta: Acronis True Image sau cum se face un backup sau doar backup dai enter si vei gasi tutorialul. Privestele cu atentie  

        Stiu ce e Backup-ul dar nu intelegeam acolo unde ai zis ca trebuie sa avem backup la “ABSOLUT” orice fisier

        • deaconuandrei:
          Stiu ce e Backup-ul dar nu intelegeam acolo unde ai zis ca trebuie sa avem backup la “ABSOLUT” orice fisier  

          LOL pai intr-un back-up al partitiei C nu intra tot ce se afla pe C??? mam mai referit si la faptul ca trebuie facut back-up la absolut orice nu doar la partitia C, ca nu numai acolo avem fisiere!!! doar la C e valabil si folositor sa ai backup doar in caz ca nu mai poti intra in Windows, insa daca hardu se strica ce te faci? daca hardu se strica nu mai ai acces la nici una din partitii!!! Asa ca backupul trebuie facut la toate fisierele la toate partitiile sau doar la cele mai importante fisiere, nu stiu…poze cu sotia, un film mai rar intalnit…un soft pretios. Chiar daca nu ai un HDD extern sau un stick de capacitate mare unde sa stochezi backup-ul dar macar faceti backup la fisierele, folderele cele mai importante pentru voi, de un DVD de 4G cred ca are toata lumea bani, nu costa o avere!!!

  53. Salut,

    din nou jos palaria.Daca ar fi toti ca voi am avansa in 10 ani cit in 1000 de ani .Pe viitor daca se poate sa-l folosim in jocuri.Ar fi foarte interesant.

  54. a vrut sa zica(asta e ce am inteles eu, si cred ca am inteles corect) sa ai backup la tot sistemul adica facind backap la C si daca vreu D optional E daca ai partitia, ai inteles e vorba sa ai backup la tot sistemul si faci la toate partitile si esti sigur ca daca pierzi ceva le ai !!ATENTIE TREBUIE PUSE PU UN : CD, DVD SAU STIK USB !! una din astea, daca nu ai inteles mai intreaba pe cineva care se pricepe pe mess sau chear in fata, dar cred ca ai inteles tu

  55. As vrea sa faceti un tutorial care e de folos la multi dintre noi: cum sa postezi videoclipuri pe YUTUBE. Daca sunteti deacord lasati un comentariu va rog mult ca sa vad cit de util ar fi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Bogdan: As vrea sa faceti un tutorial care e de folos la multi dintre noi: cum sa postezi videoclipuri pe YUTUBE. Daca sunteti deacord lasati un comentariu va rog mult ca sa vad cit de util ar fi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  

      Aici gasesti tutorialul solicitat.

  56. de ce nu pot vedea tot tutorialul dupa 1 minut se opeste

    • cristian: de ce nu pot vedea tot tutorialul dupa 1 minut se opeste  

      Probabil o fi din cauza providerului tau de internet, sau stiu si eu…site-ul prea incarcat. Sterge cookie-urile, cache-ul (se poate face foarte usor cu c-cleaner) dupa care reincearca, sunt sanse mari sa se incarce tot tutorialul.

  57. mie nu imi da voie sa vad mai mult de 6 sec din acest tutorial

  58. dar am scris la motorul de cautare de sus yutube nu a gasit am scris postare pe yutube si tot nu a gasit nimic, cum sa scriu?

    • Bogdan: dar am scris la motorul de cautare de sus yutube nu a gasit am scris postare pe yutube si tot nu a gasit nimic, cum sa scriu?

      Nu ai gasit tutorialul pentru ca nici macar nu stii sa scrii Youtube, daca si cand ai cautat sus la search ai scris “yutube” ca in comentariu de mai sus cred si eu ca nu ti-a gasit nimic. se scrie youtube nu “yutube” (cum ai scris tu). Scrie Youtube si ultimul rezultat e tutorialul care il cauti!!

      • Adrian:
        Nu ai gasit tutorialul pentru ca nici macar nu stii sa scrii Youtube, daca si cand ai cautat sus la search ai scris “yutube” ca in comentariu de mai sus cred si eu ca nu ti-a gasit nimic. se scrie youtube nu “yutube” (cum ai scris tu). Scrie Youtube si ultimul rezultat e tutorialul care il cauti!!  
        am gresit si eu, scriam cu becu inchis, deobicei nu ma mai uit daca am scris corect sau nu fiinca asas obijnuit!!!

        • Bogdan:
            
          am gresit si eu, scriam cu becu inchis, deobicei nu ma mai uit daca am scris corect sau nu fiinca asas obijnuit!!!

          A gresi este omeneste insa a avea o obisnuinta in a scrie fara sa analizezi cu atentie ce ai scris este o problema.Iti recomand sa citesti de mai multe ori ceea ce postezi pe internet.Un mesaj scris corect gramatical este o forma de respect fata de cei carora te adresezi.Sa inteleg ca nu ne respecti?

  59. :)) bogdan ai invatat engleza la scoala?

  60. Invat ca un scolar dupa videotutoriale dv. (si nu numai, imi cumpar diverse reviste cu si despre PC) Stiu acum, de exemplu sa instalez un nou sistem cu ajutorul “Sun VirtualBox. Dar nu stiu cum sa aduc in noul sistem anumite foldare ca sa pot instala programe.Aveti timp sa-mi dati unele indicatii? Multumesc anticipat cu stina Mihai Ionescu(pensionar)

    • misuion: Invat ca un scolar dupa videotutoriale dv. (si nu numai, imi cumpar diverse reviste cu si despre PC) Stiu acum, de exemplu sa instalez un nou sistem cu ajutorul “Sun VirtualBox. Dar nu stiu cum sa aduc in noul sistem anumite foldare ca sa pot instala programe.Aveti timp sa-mi dati unele indicatii? Multumesc anticipat cu stina Mihai Ionescu(pensionar)  
      D-nu Ionescu, ne bucuram sa stim ca toata lumea e in pas cu nouatile din domeniul it indiferent de varsta pe care o are…in ceea ce priveste doleanta dvs, exista doua variante: 1-puteti instala in sistemul de operare pe care l-ati pus in virtual, guest addition pe care-l puteti gasi in my computer, acesta va va da posibilitatea sa copiati din sistemul gazda si sa pastati in sistemul musafir( adica in virtual) tot ce credeti de cuviinta; 2-puteti sa vizionati tutorialul de aici de pe site ”ninite”care va da posibilitatea sa instalati simplu si usor programele dorite printr-un singur executabil online, deci tastati pe site la search cuvantul ninite si va va duce direct la tutorial…bafta si va mai asteptam!

  61. va resepect pe toti!:)

  62. am reusit sa instalez ubuntu,este ceva foarte fain, felicitari echipei “videotutorial”, astept cu nerabdare sa apara si alte tutoriale cu ubuntu.Inca odata felicitari!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  63. Am incercat de mai multe ori sa vad videotutorialul cu instalarea Ubuntu Linux……, din care ma intereseaza de fapt ultima parte, dar nu reusesc sa ajung acolo. Dupa numai cateva minute de vizionare se intrerupe si trebuie sa o iau de la inceput, dupa care se opreste din nou cam la aceeasi secventa. Am incercat sa accesez adresa si cu alt browser, dar e la fel. Va rog sa-mi spuna cineva daca este problema din calculatorul meu sau se pierde legatura cu serverul!

    • Daniel, este din vina retelei de net, este aglomerata.

      Daniel: Am incercat de mai multe ori sa vad videotutorialul cu instalarea Ubuntu Linux……, din care ma intereseaza de fapt ultima parte, dar nu reusesc sa ajung acolo. Dupa numai cateva minute de vizionare se intrerupe si trebuie sa o iau de la inceput, dupa care se opreste din nou cam la aceeasi secventa. Am incercat sa accesez adresa si cu alt browser, dar e la fel. Va rog sa-mi spuna cineva daca este problema din calculatorul meu sau se pierde legatura cu serverul!  

      • Mircea:
          

        Daca ai net de la RDS e clar…la fel patesc si eu, reteaua RDS este foarte aglomerata si desi ei nu au o infrastructura buna tot baga zilnic sute de clienti si normal ca la un moment dat serverele si retelele lor o iau razna, se pierd pachete pe drum, timpu de raspuns este foarte mare. Incep sa se prosteasca rau de tot RDS-ul asta, si culmea iau cumparat pe toti si la alt provider nu ai unde sa te duci, ce au mai ramas asa este UPC (insa e praf) si clicknet (Romtelecom…alt “viteaz”). In bucuresti e si mai varza reteaua multi au reziliat, daca la noi merge cat de cat binisor in bucuresti viteza era zdrobitor de “mare” 120K =)). Nu este vina siteului si nici a ta, ci a providerului tau (RDS)

  64. Am si eu o ptoblema cu un server pt gta san andreas(mta) e vb de severul valhalla,mi am facut cont si nu pot intra pe sever,pe celelalte severe pot sa intru,si nu mi dau seama ce poat e fi,ma poate ajut a careva,va rog frumos,puteti sa intrati pe id :infernus_007

    Va astept si va multumesc.

  65. Am si eu o ptoblema cu un server pt

    gta san andreas(mta) e vb de severul valhalla,

    mi am facut cont si nu pot intra pe sever,

    pe celelalte severe pot sa intru,si nu mi dau

    seama ce poat e fi,ma poate ajut a careva,

    va rog frumos,puteti sa intrati pe id

    :infernus_007

  66. ce nu am facut bine?…ma poate lamuri cineva?
    am downloadat versiunea corecta, am instalat-o pe o partitie separata de 30GB, restart si boot pe ubuntu, il incarca si cand sa intre in sistem…pauza….culori portocaliu-rosu-alb-blablabla pe verticala ce se misca continuu
    ma gandeam ca incarca in fundal ceva…dar nimik….doar butonul de restart mi-a ramas prieten…..alta incercare…aceeasi poveste…..alta instalare….nu e greu de ghicit….la feldaca se poate niste sfaturi pertinente, nu comentarii ironice…pleasePS….sistemul de bastina e Windows 7…iar eu sunt varza in linuxmultumesc mult…

    • maxim: ce nu am facut bine?…ma poate lamuri cineva?
      am downloadat versiunea corecta, am instalat-o pe o partitie separata de 30GB, restart si boot pe ubuntu, il incarca si cand sa intre in sistem…pauza….culori portocaliu-rosu-alb-blablabla pe verticala ce se misca continuu
      ma gandeam ca incarca in fundal ceva…dar nimik….doar butonul de restart mi-a ramas prieten…..alta incercare…aceeasi poveste…..alta instalare….nu e greu de ghicit….la feldaca se poate niste sfaturi pertinente, nu comentarii ironice…pleasePS….sistemul de bastina e Windows 7…iar eu sunt varza in linuxmultumesc mult…  

      Mai mult ca sigur ai o placa video mai “exotica” mai veche sau prea noua (in cazul asta, nu prea ai ce sa faci)…incearca si cu alte distributii, Kiwi Linux, sau Xubuntu, sau Kubuntu sau Linux Mint, toate au modalitatea asta de instalare, le montezi ca in tutorial, pasii sunt aceeasi…

      • Adrian:
        Mai mult ca sigur ai o placa video mai “exotica” mai veche sau prea noua (in cazul asta, nu prea ai ce sa faci)…incearca si cu alte distributii, Kiwi Linux, sau Xubuntu, sau Kubuntu sau Linux Mint, toate au modalitatea asta de instalare, le montezi ca in tutorial, pasii sunt aceeasi…  

        GeForce 7600 GT 256MB 128-bit

        • maxim:
          GeForce 7600 GT 256MB 128-bit  

          Mda nu stiu ce sa zic…probabil nu-i convine chipsetu placii de baza, chiar nu am idee, fa si tu un install de windows si incearca iar. Un ajutor mai bun primesti intrand pe forumul ubuntu romania dand click AICI iti faci un cont daca vrei sa postezi o intrebare insa inainte sa postezi da “Cautare” dupa problema ta ca altfel o sa fii “tras de urechi” de catre cei de acolo!!!

    • maxim: restart si boot pe ubuntu, il incarca si cand sa intre in sistem…pauza….culori portocaliu-rosu-alb-blablabla pe verticala ce se misca continuu

      Asa ceva am patit si eu cind am instalat ubuntu pe un HDD separat de cel cu Windows (adica nu prin wubi). Eu am mai formatat inca o data partitia cu Ubuntu si parca merge, acum scriu din Ubuntu… 😉

  67. Oops!
    Am o problema.
    Am urmat pasii si totul a mers snur pina la reboot.
    Dupa reboot…surpriza! Incepe instalarea cu checking file system dupa care se opreste si imi apare mesajul “No root file system is defined. Please correct this from partitioning menu”. De aici ramine intepenit si nu merge mai departe singura optiune raminind sa inchid calculatorul si sa bootez din nou din windows.
    Mentionez ca am vrut sa pun ubuntu cu wubi pe un laptop HP Compaq 6720s cu Win Vista Home Premium pe el avind 3 partitii C, D, E(recovery).
    Am vrut sa pun Ubuntu pe D:.
    Unde gresesc?

    • misu183: Oops!
      Am o problema.
      Am urmat pasii si totul a mers snur pina la reboot.
      Dupa reboot…surpriza! Incepe instalarea cu checking file system dupa care se opreste si imi apare mesajul “No root file system is defined. Please correct this from partitioning menu”. De aici ramine intepenit si nu merge mai departe singura optiune raminind sa inchid calculatorul si sa bootez din nou din windows.
      Mentionez ca am vrut sa pun ubuntu cu wubi pe un laptop HP Compaq 6720s cu Win Vista Home Premium pe el avind 3 partitii C, D, E(recovery).
      Am vrut sa pun Ubuntu pe D:.
      Unde gresesc?

      Daca ai laptop descarca versiunea pt laptop Netbook Remix il poti gasi dand click AICI

  68. Eu nu inteleg un lucru!, daca va place asa de mult linux dece nu folositi pentru inceput un CD live, asta pana invatati cat de cat linux, asa cu masina virtuala va complicati mai mult si folositi si mai multe resurse ale Pc-ului. folosind un CD live nu afecteaza cu NIMIC windowz-ul, singurul inconvenient este ca nu poti descarca fisiere, in rest se poate naviga foarte bine. iar in momentul cand sunteti convinsi ca ati invatat Linux, il “aruncati” pe un HDD si din acel moment “zboara”!A mai spus si Adrian si cred ca si Cristi, Linux Nu este windowz, Linux este un program de operare stabil si din ce in ce mai prietenos, este GRATUIT, pentru el lucreaza mii de programatori din intreaga lume (tot gratuit)o fac din placere cei mai multi. Ce sa va mai spun?Eu am fugit de la windowz din cauza virusilor si a costurilor (nu ma da banii afara din casa, ba din potriva)asa ca dece sa platesc pentru un program, cand am altul la dispozitie Gratuit, stabil si cred eu mult ma performant decat cel de la “unchiul bil!, ar fi multe de discutatdar….spun doar atat: Ce face windowz-ul face si Linuxul, dar ce face Linuxul…..Windowzul nici-o-data! Cu un deosebit respect echipei Videotutorial pentru ceea ce face.

    • Mircea: Eu nu inteleg un lucru!, daca va place asa de mult linux dece nu folositi pentru inceput un CD live, asta pana invatati cat de cat linux, asa cu masina virtuala va complicati mai mult si folositi si mai multe resurse ale Pc-ului. folosind un CD live nu afecteaza cu NIMIC windowz-ul, singurul inconvenient este ca nu poti descarca fisiere, in rest se poate naviga foarte bine. iar in momentul cand sunteti convinsi ca ati invatat Linux, il “aruncati” pe un HDD si din acel moment “zboara”!A mai spus si Adrian si cred ca si Cristi, Linux Nu este windowz, Linux este un program de operare stabil si din ce in ce mai prietenos, este GRATUIT, pentru el lucreaza mii de programatori din intreaga lume (tot gratuit)o fac din placere cei mai multi. Ce sa va mai spun?Eu am fugit de la windowz din cauza virusilor si a costurilor (nu ma da banii afara din casa, ba din potriva)asa ca dece sa platesc pentru un program, cand am altul la dispozitie Gratuit, stabil si cred eu mult ma performant decat cel de la “unchiul bil!, ar fi multe de discutatdar….spun doar atat: Ce face windowz-ul face si Linuxul, dar ce face Linuxul…..Windowzul nici-o-data! Cu un deosebit respect echipei Videotutorial pentru ceea ce face.  

      Foarte bine punctat si iti multumim pentru completare, insa as mai adauga ca daca vrei sa “te apuci de Linux” iti trebuie FOARTE MULTA RABDARE.

      Multi o sa va dati batuti pentru ca sunteti deja obisnuiti, “indoctrinati” de windows, sunteti obisnuiti sa faceti lucrurile intr-un anumit fel, vati obisnuit cu modu de instalare a softurilor din windows si o sa va vina putintel greu la inceput pana va obisnuiti DAR va garantez ca odata ce vati obisnuit nitel cu el o sa va indragostiti la propriu de el, o sal indragiti foarte mult.

      Va vorbesc din propria experienta, la inceput eram un windowsist convins si huiduiam linuxul. Pana intr-o zi cand lam instalat…am stat ceva timp pe el (5 minute =)) ) am vazut ca nu stiu cum se instaleaza flash player am dat dezinstal imediat, mam enervat, ma ofticasem ca nu il intelegeam (nici acum nu sunt un expert dar din putinul care il stiu eu doresc sa va impartasesc si voua!) apoi a 2 zi…parca ceva ma atragea sa-l bag iarasi…sa caut rezolvarea…sa vad cum se face pana la urma instalarea flash playerului…si uite asa usor usor de atunci nu am mai stat fara el

      Repet: LINUX NU ESTE WINDOWS, DACA VRETI SA STATI PE LINUX SI SA IL INVATATI, UITATI DE WINDOWS, LUCRURILE STAU CU TOTUL ALTFEL.

      O sa invatam impreuna sa facem lucruri interesante in Linux!!!

      Chiar daca ceva nu va iese, nu va dati batuti, incercati si alte distributii!!!

  69. mama cat costa sistemul ala de la flamingo aia is nebuni mai bn imi iau o masina decat sa dau atatia bani pe un PC.

    • Alex: mama cat costa sistemul ala de la flamingo aia is nebuni mai bn imi iau o masina decat sa dau atatia bani pe un PC.  

      De vina nu este cel care cere, ci ce care da!

  70. LA MULTI ANI TUTUROR ROMANILOR!, Astazi este ziua noastra.

  71. daca rulez un cd live cu ubuntu (sau oricare alta distributie) ma pot conecta la internet? (prin metoda expusa in videotutorialul in cauza)

    merci mult

    • maxim: daca rulez un cd live cu ubuntu (sau oricare alta distributie) ma pot conecta la internet? (prin metoda expusa in videotutorialul in cauza)merci mult  

      Da, conectarea la internet se face exact ca in tutorial, Live CD-urile astea imaginativa ca sunt harduri… Hardu stim bine care are niste discuri pe care se scrie si se citeste, ei bine in cazul cd-urilor live, rol de hard joaca cd-ul insa diferenta este ca nu se poate scrie pe ele decat citi de pe ele, si atunci cand este nevoie sa se scrie se va scrie in memoria ram a pc-ului (asta temporar…cat te joci cu linuxul…dupa ce dai restart si intri pe sistemul real, ce este in memoria ram din lucrul cu live cd-ul se va sterge) E ca si cum ai folosi un hard pe care este deja instalat Linuxul si tu doar bootezi de pe el, repet diferenta fiind ca nu se pot scrie fisiere. O sa vedeti ca in modul live cd va rula ceva mai greu pentru ca timpul de raspuns al unui CD este mult mai mica fata de cel al unui hard disk.

  72. Mai binefaceti un tutorial cu mac os x
    pls

  73. exact cum a spus ady…mai bine faceti un tutorial despre mac os x!!!!va rog

  74. Buna ziua. Vreau sa va spun ca faceti o treaba extraordinara, va urmaresc de foarte putin timp si deja au inceput sa-mi placa tutorialele dumneavoastra. Multa sanatate adminilor, Bobi, Cristi si Adrian. As vrea sa stiu si eu , sunt incepator in pc-uri ; vreau sa rulez Yahoo Messenger pe Ubuntu , e acelasi program ca pe Windows sau trebuie sa downloadez alt program ?

    • Marius: Buna ziua. Vreau sa va spun ca faceti o treaba extraordinara, va urmaresc de foarte putin timp si deja au inceput sa-mi placa tutorialele dumneavoastra. Multa sanatate adminilor, Bobi, Cristi si Adrian. As vrea sa stiu si eu , sunt incepator in pc-uri ; vreau sa rulez Yahoo Messenger pe Ubuntu , e acelasi program ca pe Windows sau trebuie sa downloadez alt program ?  

      In Ubuntu ai vestitul Pidgin sau Empathy. De la versiunea Ubuntu 9.04 Pidgin suporta apeluri voce si webcam. Pe Ubuntu 9.10 au scos Pidgin si au bagat default pentru instant messaging programul Empathy., dar poate fi instalat si Pidgin. daca nu stii ce e pidgin si vreu sa vezi un “review” noi avem un tutorial despre Pidgin, este open sources si cross platform adica poate fi instalat pe mai multe sisteme de operare, Linux, Windows sau Mac. Scrie sus in casuta “cauta pe videotutorial.ro…” de sus din dreapta: pidgin, da enter si vei gasi tutorialul. Aceleasi functii le ai si pe Ubuntu (insa vine gata instalat, nu trebuie sa il instalezi tu) te duci sus pe “Applications” apoi pe “Internet” si click pe “Pidgin Internet Messenger” repet daca nu stii sa il folosesti uitate la tutorialul despre pidgin pe care il avem, se foloseste la fel si pe Ubuntu doar ca vine gata instalat, nu tre sa mai stai sa il instalezi.

  75. salutare tuturor….am instalat wubi si imi apare o eroare cand il bootez,eroare este astfel” Try (hd0,0):NTFS5 :No wubildr “va rog ajutati-ma

  76. cristian VASILACHE a zis

    am si eu o problema am instalat ubuntu cu wubi. toate bune pana am incercat sa fac conexiunea la internet {rds] si nu reusesc imi da disconect mereu DE CE? SI DACA PUTETI SA FACETI CEVA CU TUTORIALUL DESPRE WUBI. CA NU pot vedea decat 1 minut incercati sa_l puneti la dowland. si despre faptul ca incercati sa faceti tutoriale despre ubuntu FOARTE BINE SI EU VREU SA TREC PE EL MAM SATURAT DE XP ASA CA FACETI CAT MAI MULTE DESPRE UBUNTU MERSI MULT SI MULT SUCCES

    • cristian VASILACHE: am si eu o problema am instalat ubuntu cu wubi. toate bune pana am incercat sa fac conexiunea la internet {rds] si nu reusesc imi da disconect mereu DE CE? SI DACA PUTETI SA FACETI CEVA CU TUTORIALUL DESPRE WUBI. CA NU pot vedea decat 1 minut incercati sa_l puneti la dowland. si despre faptul ca incercati safaceti tutoriale despre ubuntu FOARTE BINE SI EU VREU SA TREC PE EL MAM SATURAT DE XP ASA CA FACETI CAT MAI MULTE DESPRE UBUNTU MERSI MULT SI MULT SUCCES  

      Am specificat si in tutorial, foloseste Ubuntu 9.04 pentru ca versiunea 9.10 are momentan bug-uri (probleme) cu Network Managerul, in special cu tipul de conexiune PPPoE.

  77. cum pot realiz dualboot.(de ex. pt.win7 si xp)

  78. Nu stiu de ce, de fiecare data cand instalez ubuntu ( mi-am mai instalat si mai de mult de cateva ori ), raman fara internet, fara Local Area Connection.

    Am instalat ubuntu, am intrat in el si nu imi aparea nici un fel de Network Connection.
    Am dat restart sa intru un windows, intru si mi-a disparut local area connection si nici nu pot face una.
    In cele din urma opresc calculatorul, opresc sursa, pornesc din nou si a mers. Dar daca intru iara in ubuntu, iara raman fara internet!

    Ce pot face sa imi mearga internet-ul? am facut ca in tutorial dar fara nici un rezultat. Folosesc internet de la romtelecom: clicknet.

  79. Bravo Adrian !!!
    Un tutorial de Nota 20 😉 !!! Pacat ca nu l-ai facut putintel mai Lung 😛
    Dar Oricum JOS PALARIA !!! Ptr. VIDEOTUTORIAL.RO

  80. eu l-am bagat chiar acum si merge. nu a trebuit sa fac conexiunea la internet ,s-a facut automat ,in schimb driver-ele nu .as avea si o problema ,eu stau in italia si de fiecare data cind caut ceva nu imi da rezultatele care va da voua , de ex voua va da primul rezultat ei bine eu trebuie sa il caut si pe a doua pagina de multe ori ,chear daca folosesc acelas browser ca si voi.

  81. dc nu imi raspunde nimeni la intrebarea mea???va rog mult raspundeti!!

    am instalat wubi si imi apare o eroare cand il bootez,eroare este astfel” Try (hd0,0):NTFS5 :No wubildr “va rog ajutati-ma

  82. Adi.. de unde pot descarca thema de windows pe care o ai in tutorialul de mai sus.. ?!

    • Florin: Adi.. de unde pot descarca thema de windows pe care o ai in tutorialul de mai sus.. ?!  

      Cum sa descarci?!!!, in primul rand nu ai voie sa Donloadezi de pe videotutorial.ro, vizionezi tutorialul, il inveti si atat.

  83. am instalat wubi la fel cu e in tutuorial si cand apirnd calculatorul nu imi apare sa aleg intre windows si ubunu . va rog sa ma ajutati si pe mn multumes mult

    • razvan: am instalat wubi la fel cu e in tutuorial si cand apirnd calculatorul nu imi apare sa aleg intre windows si ubunu . va rog sa ma ajutati si pe mnmultumes mult  

      Dezinstaleazal si mai instaleazal odata…

  84. Buna ,la toata lumea

    -inainte de toate,nota 10 pentru videotutorial.ro,un site foarte bun.Am instalat ubuntu prin wubi,dar am alocat putin spatiu,in partitia “D”(4GB),as pute sa maresc spatiul?si cum?.Multumesc

    • costi: Buna ,la toata lumea-inainte de toate,nota 10 pentru videotutorial.ro,un site foarte bun.Am instalat ubuntu prin wubi,dar am alocat putin spatiu,in partitia “D”(4GB),as pute sa maresc spatiul?si cum?.Multumesc  

      Nu, nu il mai poti mari, poti doar sa-l dezinstalezi si sa il instalezi iarasi urmand de data asta sa ii aloci mai mult

  85. eusuntombun a zis

    Felicitari pentru tutoriale. Mai aflu si eu cate ceva.
    Am si eu o intrebare: am pus pe calc windows xp dual cu windows 7. daca folosesc wubi, va fi totul ok? se adauga ubuntu la actuala lista de bootare (boot manager) din windows 7?

  86. Mihai Ionescu a zis

    am incerct sa instlez”ubuntu 9.04, dar dupa putin timp(cum incepe a se instleze)
    apre urmtorul mesj: A intervenit o eroare
    writelines()argument must be a sequence of strings
    pentru mi multe informtii,vedeti fisierul jurnl:c\docume~1\admini~1\locls~1\temp\wubi-9.04-rev128.log

    Am juns l el, si m-m uitat ca vitelul la poarta nou.
    m ppoate juta cineva? multumesc nticipt

    • Mihai Ionescu a zis

      Mihai Ionescu: am incerct sa instlez”ubuntu 9.04, dar dupa putin timp(cum incepe sa se instaleze)
      apre urmtorul mesj: A intervenit o eroare
      writelines()argument must be a sequence of strings
      pentru mai multe informtii,vedeti fisierul jurnl: c\docume~1\admini~1\locls~1\temp\wubi-9.04-rev128.log Am juns la el, si m-am uitat ca vitelul la poarta nou.
      m ppoate juta cineva? multumesc nticipt  

  87. LiviuFlorin a zis

    Am vazut pe situl ubuntu.ro,ca exista mai multe versiuni de ubuntu 9.10,si anume pentru ….desktop-i386.iso cit si …..desktop-amd64.iso .
    Amd64 se refera la sistem pe 64 de biti (x64) sau la procesorul care suporta pina la 64 biti si lucreaza pe 32 biti ?
    Eu am pe un desktop un procesor Athlon X64 6000+, dar ruleaza pe 32 de biti(acum pe Windows x86). Ce versiune de ubuntu instalez ?…i386 sau amd64..??

    • LiviuFlorin: Am vazut pe situl ubuntu.ro,ca exista mai multe versiuni de ubuntu 9.10,si anume pentru ….desktop-i386.iso cit si …..desktop-amd64.iso.
      Amd64 se refera la sistem pe 64 de biti (x64) sau la procesorul care suporta pina la 64 biti si lucreaza pe 32 biti ?
      Eu am pe un desktop un procesor Athlon X64 6000+, dar ruleaza pe 32 de biti(acum pe Windows x86). Ce versiune de ubuntu instalez ?…i386 sau amd64..??  

      Chiar daca procesorul tau suporta sisteme pe 64 biti iti recomand sa iti instalezi pe 32 adik sa iei “i386”. Ca sa poti instala sisteme pe 64 biti tre sa suporte procesorul 64 biti si sa ai minim 2G ram

  88. ionescu mihai(misuion) a zis

    Va multumesc,chir asa s-a intamplt,am descrarct alta versiune ubuntu(64biti)
    acum merge f bime.Inca o data va multumesc!

  89. LiviuFlorin a zis

    Multumesc Adrian pentru lamuriri.
    As vrea sa te mai intreb daca sti ce deosebire este intre versiunea “alternate” fata de celelalte.

    • LiviuFlorin: Multumesc Adrian pentru lamuriri.
      As vrea sa te mai intreb daca sti ce deosebire este intre versiunea “alternate” fata de celelalte.  

      Citeste AICI daca nu te descurci cu engleza iti recomand ACEST tutorial.

      In mare e o versiune ca toate celelalte doar ca ai si optiunea de instalare in mod text pentru pc-urile slabe care nu stiu sau nu sunt suficient de performante sa poti instala un sistem de operare in modul grafic.

  90. Salut,felicitari pentru toate tutorialele postate sunt exceptionale,am si eu o mica problema,am net de la rds&rcs am instalat ubuntu ,am bagat la conexiuni acolo user name si parola am dat ok toate bune si frumoase,si tot nu Imi merge conexiunea,ce pot face?problema este ca la mine este conexiunea cu accea logare de la czone daca stiti,programul acela pentru conexiune care este doar pentru conectare,dar pe windows Il am,pentru alte conexiuni de linux trebuie bagate nu stiu ce comenzi In terminal,www.acces.czone.ro este adesa si paketele pentru linux sunt jos.

    • tony: Salut,felicitari pentru toate tutorialele postate sunt exceptionale,am si eu o mica problema,am net de la rds&rcs am instalat ubuntu ,am bagat la conexiuni acolo user name si parola am dat ok toate bune si frumoase,si tot nu Imi merge conexiunea,ce pot face?problema este ca la mine este conexiunea cu accea logare de la czone daca stiti,programul acela pentru conexiune care este doar pentru conectare,dar pe windows Il am,pentru alte conexiuni de linux trebuie bagate nu stiu ce comenzi In terminal,www.acces.czone.ro este adesa si paketele pentru linux sunt jos.  

      Eu nu am decat RDS nu stiu configurarile pentru alte retele, pentru ca nu le am, mai mult ajutor vei obtine pe ubuntu.ro si dai sus in dreapta pe sectiunea “Forum” ori deschizi un topic nou cu problema ta ori cauti prin topicurile deja existente…

      Sincer sa fiu nu am inteles nimic din detaliile date de tine si nu inteleg cum ai net de la RDS daca iti trebuie aplicatia aia… Daca ai net de la RDS nu ai nevoie de nici o aplicatie decat de user si pass din contract.

  91. Felicitari pentru tutorial, este foarte bun. Pentru mine e ca o aspirina pentru durerea de cap dupa ce am incercat sa fac conexiunea rds la ubuntu 9.10

  92. LiviuFlorin a zis

    M-am hotarit si pe un calculator am istalat Ubuntu 9.10 ” pe curat”.
    Cum se poate instala pointerul de la mous care se foloseste in tutorial..??

    • Ioneltaiefrunze a zis

      LiviuFlorin: M-am hotarit si pe un calculator am istalat Ubuntu 9.10 ” pe curat”.
      Cum se poate instala pointerul de la mous care se foloseste in tutorial..??  

      Ubuntu de pe pc-ul meu e in limba romana.Click dreapta pe desktop>Schimba fundalul desktop-ului>In fereastra aparuta te duci la tab-ul “Teme”>Click pe “Personalizeaza”>Click pe “Indicator”>de acolo alegi cum sa arate cursorul mouse-ului>poti sa inchizi.
      Binenteles stiai asta daca urmareai acest tutorial.
      Spor la customizat.

  93. Multumesc pentru raspunsul dat,am sa urmez sfatul despre firezilla,voi face asa cu firewall ul de la windows,IN legatura cu ubuntu am ubuntu 9.04 instalat cu intermediul vostru acela ubi cu windows,acel programas..asa problema este la conectarea netului pe el ca nu reusesc de nici o culoare,am facut niste poze sa va arat ce se intampla dar…nu stiu cum sa va parvina,deci imi vede placa de retea scrie la conexiune new deci functioneaza,apoi vreau sa fac coneziunea la dsl acolo unde pui user ul si parola de la provider,pun user ul s i parola dau ok,se salveaza si…scrie never/adica niciodata…si nu merge conexiunea….de ce nu stiu…….ma chinui de 2 zile si nimic….Multumesc pentru raspuns,O seara buna va doresc,nu stiu daca a -ti inteles ceva,a -si dori sa va parvina pozele insa nu stiu cum,am un client ftp facut tot cu ajutorul vostru va dau contrul si intrati si copiati pozele linux. adresa este : ftp://antonio:[email protected] sa Imi spuneti daca v-ati putut conecta la mine.Multumesc.

    • Ioneltaiefrunze a zis

      Adrian: .asa problema este la conectarea netului pe el ca nu reusesc de nici o culoare,am facut niste poze sa va arat ce se intampla dar…nu stiu cum sa va parvina,deci imi vede placa de retea scrie la conexiune new deci functioneaza,apoi vreau sa fac coneziunea la dsl acolo unde pui user ul si parola de la provider,pun user ul s i parola dau ok,se salveaza si…scrie never/adica niciodata…si nu merge conexiunea….de ce nu stiu……

      Acolo pe display-urile alea mici,este Network manager-ul.Dumitale cand ai facut conexiunea ai dat dublu click,te`ai dus la tab-ul “dsl” ai completat acolo numele conexiunii,ai bifat “connect automat” ai scris user-ul si parola de la proviederul tau.Pana aici e bine,acum nu ramane decat sa executi click stanga pe acele display-uri mici de sus din dreapta (network manager) si sa bifezi casuta cu conexiunea facuta de tine.Dupa ce bifezi cauta cu numele conexiunii date de tine o sa observi ca se conecteaza.
      Numai bine!

  94. Salut Cristi,poti vorbi la pertu cu mine ca nu sunt Inca mos am dor 25 de ani,sunt in floarea varstei,referitor la raspunsul tau,ai spus ca sunt toate bine doar sa “Dupa ce bifezi cauta cu numele conexiunii date de tine o sa observi ca se conecteaza”,o bifez,numai ca problema este ca nu sta bulina pe accea conexiune fuge sus de unde era,eteh1 adika placa de retea sau cv de genu,eu am scris conexiunea RDS,Imi apare ca pot da pe el,apas…astept…si se conecteaza Inapoi unde era…,ma tot chinui si nu reusesc.Multumesc ca aveti rabdare cu noi,apreciez eforturile voastre,a-ti trebui sa fiti recompensati pt ce faceti.O seara placuta va doresc.

  95. salut, sunt un nou utilizator de ubuntu, pe care il am instatalt pe pc.

    eu am varianta 9.10, imi place cum se misca dar durerea mea e ca nu pot seta conexiunea prin pppoe, am incercat cu sudo pppoeconf si tot nu reusesc sa ma conectez, daca are cineva timp dintre voi sa ma lumineze v-as fi foarte recunoscator.

    multumesc pentru timpul acordat citirii acestui mesaj.

  96. Boros Ionut a zis

    am si eu o problema……mi-am luat ubuntu 9.04 si cand ii dau sami deschid calc.ii dau pe o.s. UBUNTU iar pe urma imi da eroare

    am o.s.windows xp profesional sp3(de stiut)

    Intel premium4 cpu 3.00GHz, 1,0GBram ,NVIDIA GeForce 7300 GT

    multumesc mult

  97. Tot respectul pt voi!!!Stiu sigur ca pe windows xp daca scrii ceva la ‘service domain’ sanatate net,iti da eroare 678.Pe vista la fel,am impresia ca difera doar nr erorii.Si acum intrebarea: pe ubuntu nu e la fel ? adica am obs ca ne-ati indrumat sa scriem ‘rcs&rds’ la service…gresesc ori am dreptate?
    Nu mi’o luati in nume de rau,apreciez ceea ce faceti pt noi,numai sa nu va injure altii dupa aceea :))

    • wantedmzk: Tot respectul pt voi!!!Stiu sigur ca pe windows xp daca scrii ceva la ’service domain’ sanatate net,iti da eroare 678.Pe vista la fel,am impresia ca difera doar nr erorii.Si acum intrebarea: pe ubuntu nu e la fel ? adica am obs ca ne-ati indrumat sa scriem ‘rcs&rds’ la service…gresesc ori am dreptate?
      Nu mi’o luati in nume de rau,apreciez ceea ce faceti pt noi,numai sa nu va injure altii dupa aceea )  

      Scrii ce vrei, nu e obligatoriu sa scrii exact ce am scris eu, cel mai indicat este sa scrii numele providerului tau de net (am specificat asta in tutorial insa nu e vina mea ca voi va uitati pe sarite la un tutorial si derulati!)

      • wantedmzk a zis

        Adrian:
        Scrii ce vrei, nu e obligatoriu sa scrii exact ce am scris eu, cel mai indicat este sa scrii numele providerului tau de net (am specificat asta in tutorial insa nu e vina mea ca voi va uitati pe sarite la un tutorial si derulati!)  

        Ideia era ca nu trebuie scris nimic nici pe ubuntu,banuiesc,la ‘service’ acolo.Si intrebarea era daca totusi scrii ceva acolo de ex “adawdfatfraw” va merge ? asta tinand cont de faptul ca pe xp si pe vista daca treci si o virgula ori numele providerului cum ai scris la ‘service domain’ numai merge conexiunea…asta vroiam sa zic.

  98. Buna! Eu am instalat deja prin wubi, merge fara probleme. Intrebarea mea e cum sa intre direct in linux fara sa fie nevoie sa aleg eu sistemul de operare la inceput? Se poate configura?

  99. salut. interesant tutorialul.. da.. in afara de driverul video despre care ziceai ca o sa vorbim.. nu mai trebuie nici un driver? audio? bluetooth? card reader.. placa retea… ce fac? raman fara net?
    si inca o intrebare.. tema de la xp? cum se numeste? si de unde o iau?

  100. am inteles.. o sa ma uit la el..
    si restul driverelor? tema de xp?

    • d.c: am inteles.. o sa ma uit la el..
      si restul driverelor? tema de xp?  

      Tema XP?!!, in linux sunt atat de multe teme, care mai de care,
      mai frumoasa si voi “bateti campi” cu tema XP de la “unchiul bil”!! Ce-ati gasit asa frumos pe windowz?, este un sistem scump si cand iti este lumea mai draga te pricopseste si cu vre-un virus A1H1!

  101. Puscau Cristian a zis

    Sanatate,multumesc domnului Ady pentru prezentarea pe tutorial a instalarii Ubuntu 9.04. Am instalat ieri Ubuntu 9.10 si cum sunt pe RDS am probleme cu netul.In prima zi am copiat de pe Vista tot ce imi era la Mac,DHCP-Yes,iPv4 IP Address,SubnetMask,Gateway,iPv4 DHCP Server,iPv4 DNS Server (doua),si nemaivazand niciodata o instalare de Linux,sau vreun program de Linux,deci e simplu de instalat cum zice domnul Ady,e drept ca la placa de retea am insistat vreo 2 ore si a intrat pana la urma.Am intrat pe speedtest.com si am ramas surprins cand am vazut indicatorul ca s-a blocat in maxim,peste 80Mb/s.
    Bucuria mi-a tinut doar in vis pentru ca asta era noaptea cand l-am instalat,dimineata nu mi-a mai mers dupa restart.Simtomele sunt ca si cum mi-ar fi placa de retea defecta dar pe Windows merge,ca si cum isi face initializarea buna dupa care cand intra si o ia sistemul de operare Linux in administrare dupa ce o lasa biosul incep ledurile sa clipeasca aiurea (bistabil) parca incearca sa se tot sincronizeze cu furnizorul RDS.Eu zic ca RDS nu vrea sa permita lui Ubuntu sa se conecteze ca eu la abonament de 20Mb/s limitat de ei Ubuntu asta a strapuns limita lor maxima.In fine ,nu asta ma intereseaza pe mine ci ma intereseaza sa imi mearga pentru cat platesc.Am vazut si tutorialul de clonare a placii de retea dar sunt descurajat daca se stie ca RDS cu Ubuntu9.10 nu merg.Dar incerc maine.

    • Am gasit problema cu conectarea pe RDS,dupa instalari repetate a ambelor versiuni Ubuntu 9.4 si 9.10 am observat urmatoarele.
      1.Instalam fresh seara oricare ubuntu si mergea pana dimineata cand veneau la lucru “cei din server”.Puteam sa restartez PC oricat .
      2.Cu prima placa de retea care pe Win98,Win2000,XP,Vista mergea fara probleme pe acest Linux dupa ce veneau la “lucru baietii din server” observam modificarea Speed din 100Mb/s trecea in 10 Mb/s.Am schimbat-o sa nu o mai suspectez.
      3.Am cerut si eu un telefon pe rds dar inainte am vorbit cu “baietii din servar”si le-am explicat ca daca instalez seara ubuntu am net pana dimineata.Au venit cu telefonul si mi-au pus modemul acela din care se ramifica reteaua si telefonul din cablu de retea si dupa ce au vorbit cei de la mine cu “cei din servar” mi-au dat drumul la net.
      4.Concluzia mea e ca au limitat viteza mea de la maxim (vreo 85Mb/s) de seara la Download, au limitat-o la 10 Mb/s ca sa imi mearga.Cu toate ca abonamentul meu e de 20Mb/s nu am zis nimic inca pana nu il testez macar o perioada.
      5.Manifestarea era cuplare si decuplare conexiune la retea fara sa reusesc sa intru real pe net.
      Ubuntu este grozav dar cei de la RDS inca nu au pus la punc limitarea soft contractuala la fiecare abonat decat daca sunt anuntati in prealabil sa o faca manual.

      Puscau Cristian: Sanatate,multumesc domnului Ady pentru prezentarea pe tutorial a instalarii Ubuntu 9.04. Am instalat ieri Ubuntu 9.10 si cum sunt pe RDS am probleme cu netul.In prima zi am copiat de pe Vista tot ce imi era la Mac,DHCP-Yes,iPv4 IP Address,SubnetMask,Gateway,iPv4 DHCP Server,iPv4 DNS Server (doua),si nemaivazand niciodata o instalare de Linux,sau vreun program de Linux,deci e simplu de instalat cum zice domnul Ady,e drept ca la placa de retea am insistat vreo 2 ore si a intrat pana la urma.Am intrat pe speedtest.com si am ramas surprins cand am vazut indicatorul ca s-a blocat in maxim,peste 80Mb/s.
      Bucuria mi-a tinut doar in vis pentru ca asta era noaptea cand l-am instalat,dimineata nu mi-a mai mers dupa restart.Simtomele sunt ca si cum mi-ar fi placa de retea defecta dar pe Windows merge,ca si cum isi face initializarea buna dupa care cand intra si o ia sistemul de operare Linux in administrare dupa ce o lasa biosul incep ledurile sa clipeasca aiurea (bistabil) parca incearca sa se tot sincronizeze cu furnizorul RDS.Eu zic ca RDS nu vrea sa permita lui Ubuntu sa se conecteze ca eu la abonament de 20Mb/s limitat de ei Ubuntu asta a strapuns limita lor maxima.In fine ,nu asta ma intereseaza pe mine ci ma intereseaza sa imi mearga pentru cat platesc.Am vazut si tutorialul de clonare a placii de retea dar sunt descurajat daca se stie ca RDS cu Ubuntu9.10 nu merg.Dar incerc maine.  

  102. Adrian, nu pot instala Ubuntu cu Wubi, din Windows 7, nu mi se deschide nici o fereastra, ce sa fac? nu este compatibil ?

    • Alex: Adrian, nu pot instala Ubuntu cu Wubi, din Windows 7, nu mi se deschide nici o fereastra, ce sa fac? nu este compatibil ?  

      Este compatibil cu orice sistem windows xp/7/vista. Opreste UAC (User Acount Control) daca nu stii cum cauta tutorialul cu “instalare si optimizare windows vista” acolo am aratat cum se dezactiveaza UAC, se procedeaza la fel si pe windows 7, si tot ce se arata acolo este valabil si pentru Windows 7. Sau click dreapta pe wubi si alegi “run ass administrator…”

  103. in legatura cu setarea de internet RDS pentru Kubuntu 9.10 stii ceva? ce vreau sa zic… poti face candva un tutorial si pentru acesta? am probleme cu conectarea asa ca trebuie sa fac totul de fiecare data cand pornesc pc, din Terminal… e nasol 🙁 mersi mult , o zi placuta!

    • Vlad: in legatura cu setarea de internet RDS pentru Kubuntu 9.10 stii ceva? ce vreau sa zic… poti face candva un tutorial si pentru acesta? am probleme cu conectarea asa ca trebuie sa fac totul de fiecare data cand pornesc pc, din Terminal… e nasol mersi mult , o zi placuta!  

      Eu am spus foarte clar in tutorial ca versiunea 9.10 are buguri in networck manager, daca nu vreti sa intelegeti e problema voastra. Kubuntu e tot Ubuntu singura diferenta dintre cele 2 este ca unu foloseste interfata Gnome si celelalt (Kubuntu) foloseste KDE insa structura e aceeasi.

  104. ionescu mihai(misuion) a zis

    am instalat pelaptop”Jolicloud”,lucreaza excelent dar nu ma pot conecta la reteaua RDS. Am incercat varianta descrisa de dl.Adrian Burlugeanu cu Wupi,dar nu am reusit.Ma poate ajut cineva? cu multa stina,multumindu-va anticipat.

  105. Buna ziua.cer mii de scuze, functioneaza asa cum a descris dl.Adrin(acum va scriu din Jolicloud) sunt foarte incantat.Stima

  106. ionescu mihai a zis

    ati putea face un videotutorial cu”Jolicloud”? multumesc

  107. Salutare!

    Am o probl f sacaitoare, mai ales ca, vazand tutorialul ma hotarasem sa testez ubuntu.
    Am intentionat sa instalez pe laptop ubuntu cu wubi. Am descarc de pe site indicat si ubuntu 9.04 si 9.10 desk si notebook. Am incercat cu toate pe rand instal, unistal pt ca toate la bootare dau o eroare imdediat dup indicarea SO ales

    you need to load kernel first ..
    press any key

    si ma duce inapui sa aleg intre ubuntu si xp

    care e rezolvarea?

    • dan become: Salutare!Am o probl f sacaitoare, mai ales ca, vazand tutorialul ma hotarasem sa testez ubuntu.
      Am intentionat sa instalez pe laptop ubuntu cu wubi. Am descarc de pe site indicat si ubuntu 9.04 si 9.10 desk si notebook. Am incercat cu toate pe rand instal, unistal pt ca toate la bootare dau o eroare imdediat dup indicarea SO alesyou need to load kernel first ..
      press any keysi ma duce inapui sa aleg intre ubuntu si xpcare e rezolvarea?  

      Asta este unul din dezavantajele folosirii lui Ubuntu prin Wubi si anume acela ca: atunci cand isi face update de grub si kernel l-ai stricat. Cel mai bine este sa il ai instalat de-a binelea pe o alta partitie si nu prin wubi. Am facut si despre instalarea lui Ubuntu in dual boot il poti viziona dand click AICI (click pe cuvantul “AICI” scris cu rosu pentru a ajunge la tutorial)

      • Adrian:
        Asta este unul din dezavantajele folosirii lui Ubuntu prin Wubi si anume acela ca: atunci cand isi face update de grub si kernel l-ai stricat. Cel mai bine este sa il ai instalat de-a binelea pe o alta partitie si nu prin wubi. Am facut si despre instalarea lui Ubuntu in dual boot il poti viziona dand click AICI (click pe cuvantul “AICI” scris cu rosu pentru a ajunge la tutorial)  

        ok .. totusi se poate repara kernelul?

        in meniul de unde se selecteaza 1. ubuntu normal 2. ubuntu in safe mode 3. xp 4. nu mai stiu ce … orice as selecta imi da eroare si nu booteaza nici o varianta;

        daca dau power off, apare un meniu 1. xp si 2. ubuntu – care ma duce la meniul de mai sus;

        ajuta cu ceva detaliile astea in ideea de a da o solutie in legatura cu remedierea kernelului?

        • dan become:
          ok .. totusi se poate repara kernelul?in meniul de unde se selecteaza 1. ubuntu normal 2. ubuntu in safe mode 3. xp 4. nu mai stiu ce … orice as selecta imi da eroare si nu booteaza nici o varianta;daca dau power off, apare un meniu 1. xp si 2. ubuntu – care ma duce la meniul de mai sus;ajuta cu ceva detaliile astea in ideea de a da o solutie in legatura cu remedierea kernelului?  

          Te complici prea mult si e multa batie de cap, nu merita! In locul tau facam un reinstall. Te sfatuiesc daca totusi vrei sa-ti rezolvi problema in the hard way sa mergi pe forumul celor de pe ubuntu.ro click AICI pt a ajunge pe forum, e in limba romana (click pe cuvantul “AICI” scris cu rosu)

          • Adrian:
            Te complici prea mult si e multa batie de cap, nu merita! In locul tau facam un reinstall. Te sfatuiesc daca totusi vrei sa-ti rezolvi problema in the hard way sa mergi pe forumul celor de pe ubuntu.ro click AICI pt a ajunge pe forum, e in limba romana (click pe cuvantul “AICI” scris cu rosu)  

            k .. merci de sfat; nu doresc hard way. doar am vrut sa iau in considerare si posibilit remedierii erorii pt ca am facut 4-5 uninstall – reinstal (cu diferite variante, si cu tot cu download).
            poate lui ubuntu nu-i place de mine?!?

            ps: daca instalez pe curat si pe partitie separata iar dupa o vreme vreau sa renunt sau sa instalez altceva ramane ceva repercusiuni gen mbr modificat? grub care cere in continuare ubuntu? mai stric ceva? (momentan sunt pe xp dar ma gand sa incerc dual boot cu wind7; centos; apoi alte distributii linux)

          • dan become:
            k .. merci de sfat; nu doresc hard way. doar am vrut sa iau in considerare si posibilit remedierii erorii pt ca am facut 4-5 uninstall – reinstal (cu diferite variante, si cu tot cu download).
            poate lui ubuntu nu-i place de mine?!?ps: daca instalez pe curat si pe partitie separata iar dupa o vreme vreau sa renunt sau sa instalez altceva ramane ceva repercusiuni gen mbr modificat? grub care cere in continuare ubuntu? mai stric ceva? (momentan sunt pe xp dar ma gand sa incerc dual boot cu wind7; centos; apoi alte distributii linux)  

            Da ramane, in viitor voi face tutorile legate de acest subiect. Multi care au duall boot dupa ce renunta la al 2-lea sistem de operare intrarea lui tot ramane in boot managerul primului sistem oferind la rstart sau turn on posibilitatea de a boota in ce-l de-al 2-lea chiar daca acesta nu mai exista. Si majoritatea nu stiu ce sa faca si metoda recomandata de multi este sa se faca reinstall si primului sistem.

            Nu stiu cine ti-a recomandat tie CentOS, este o distributie mai mult pentru servere, nu una desktop, est foarte renumita la servere la fel ca si Red Hat din care CentOS se trage.

  108. Urmaresc de foarte mult timp tutorialele voastre de altfel cele mai explicite.
    am si eu o rugaminte. mi-am instalat ubuntu in dual boot cu win xp dar nu reusesc sa fac conexiunea la internet. folosesc internet clicknet mobile de la romtelecom. am vazut foarte multe tutoriale de pe alte situri dar nu am reusit .
    poate faceti un tutorial voi. ar fi de mare folos. Va multumesc foarte mult.
    Sunteti cei mai tari!!!

  109. Salu!Am si eu o intrebare:Ce program ati folosti k sa va apara asa(ca atunci cand ati dat restart)?Va rog frumos sa-mi spuneti si mie!Va multumesc!

    • gabriel: Salu!Am si eu o intrebare:Ce program ati folosti k sa va apara asa(ca atunci cand ati dat restart)?Va rog frumos sa-mi spuneti si mie!Va multumesc!  

      Sa folosit VirtualBox o masina virtuala pe care poti instala orice sistem de operare. Daca te intereseaza avem tutorial despre el. Scrii sus in casuta “Cauta pe videotutorial.ro…” din dreapta: virtualbox, dai enter si vei gasi tutorialele

  110. am o problema!dupa ce il descarc si il bag prin wobi,dau restart dar nu imi apare sa aleg intre ubuntu si windows.imi porneste direct windowsul.
    va rog ajutati-ma!

  111. Va multumesc foarte mult!!!!!

  112. salut.am instalat ubuntu9.0.4 dupa tutorialul tau si imi arata in dreapta sus ca sa conectat la net.am ip static.
    dar cind intru in browseru mozila nu merge nu intra pe nicio pagina…
    si cind dau sa faca update imi arata;the package information was last update is days ago.
    si dupa scrie;esec la aducerea lui http://ro archive ubuntu.com.ubuntu/distn/juanty/main/i18n/translation-robz2.nu sa putut rezolva-ro archive ubuntu.com
    si mai scrie;w esec la aducerea lui security ubuntu .com
    w descarcarea unor fisiere index a esuat acestea fie au esuat fie au fost inlocuite cu unele vechi.
    ce inseamna asta?imi place ubuntu mult dar nu stiu ce are
    fa rog sami spuneti cum sa rezolv problema asta….multumesk

  113. pentru tutoriale…nimik de zis..sunt cele mai bune lectii posibile in privinta it-ului…imi place f mult tineti tot asa….succes.
    am uitat sa specific; cind aprind laptopul se aude doar in casti sunetu de fond al versiunii ubuntu….

  114. Klaus, eu nu sunt adeptul a folosi un Sistem de Operare cu un intermediar cum este wbi, desigur multora le place, daca iti place Ubuntu, eu te sfatuiesc sa-l folosesti o perioda,(asta pana intelegi cum functioneaza) ca CD-live, daca ai destula memorie RAM (1GB) il introduci in CD-rom, dai restart si imaginea se incarca, poti naviga pe net, poti instala platforma messenger Pidgin, care poate intra in multe mesagerii instant (inclusiv yahoo), poti viziona filme, asculta muzica, pentru categoria birou ai tot ce iti trebuie si binenteles totul este gratuit si fara virusi, cand crezi tu de cuvinta ca ai invatat cat de cat, il poti instala pe HDD, din acel moment se misca mult mai repede decat pe CD si poti si descarca fisiere diverse. Sa stii ca Ubuntu nu este singura distributie de linux, sub linux gasesti sute de distributii care de care mai atractiva. Eu iti doresc suces!

  115. te inteleg mircea dar nu am o experienta vasta cu ubuntu si mie frica sa-l instalez direct…..ce pot face pt problema care am enumerato mai sus?
    ce alte distributii de linux sunt mai bune si frumoase?
    ubuntu cit de bun e?mie imi place …..merci oricum…..

  116. salut
    am in stalat ubuntu dar nu merge conectarea la net.a mers un minut si dupa,a cazut….netul meu se conecteaza automat ,fara parole,ce trebuie facut…

    • klaus: salut
      am in stalat ubuntu dar nu merge conectarea la net.a mers un minut si dupa,a cazut….netul meu se conecteaza automat ,fara parole,ce trebuie facut…  

      da mai multe detalii, ce fel de internet ai, ce fel de conexiune…folosesti router, sau modem…net de cartier??…etc etc

  117. am net de la sc dsi expert service srl prin cablu si cind aprind laptopul merge de la sine ,nu bag nicio parola…am urmat instructiunile de conectare din tutoriale dar nu vrea deloc….

    • am net de la sc dsi expert service srl prin cablu si cind aprind laptopul merge dela sine ,nu bag nicio parola…am urmat instructiunile de conectare din tutoriale dar nu vrea deloc….  

      Nu am auzit de providerul asta…e din Romania, esti in Romania?
      Eu am fost FOARTE clar in tutorial, setarile pentru intrnet sunt doar pentru AIA CARE AU INTERNET DE LA RDS. Care parte nu ai inteleso? Priveste tutorialul cap-coada fara sa derulezi. daca nu ai RDS si conexiunea ta nu necesita user si pass pt conectare atunci ar trebui sa ai internet de la sine fara sa faci nimic decat daca nu cumva ai un modem… Detalii mai multe!!! nu putem sa ghicim!

  118. am vrut sa instalez ubuntu l-am descarcat de pe situl lor l-amars pe cd nu reusesc nicidecum sa-l instalez daca incerc instalarea direct din cd selectez limba dau install si pe urma dupa o perioada de timp i-mi apare pe ecran ca e in afara frecventei cu wobi se instaleaza la restart cind aleg ubuntu mi-apar scurt niste notificari dupa care aceiasi sigla ubuntu ramane o perioada pe desktop iar apoi fereastra cu out of frequency se instaleaza ce e de facut???

  119. Aceiasi problema ca Gabriel o am si eu…. nu stiu din ce cauza si ce pot sa fac sa trec de aceasta situatie… va rog frumos datine si noua un raspuns… din ce cauza apare: Out of Frequency si cum se poate rezolva aceasta chestie ?????????????????????????

  120. Out of Frequency apare din cauza driverului placii video zic eu ,producatorii placilor video ar trebui sa colaboreze mai mult cu Linux care e de viitor.
    Am si eu o mica problema,cum intru in service mod ca pe windows cand apasam tasta F8 si imi schimbam rezolutia placii video sau o dezinstalam daca imi schimbam monitorul cu unul mai naspa.(s-a defectat LCD si am ramas sa termin cu unul vechi de 14:)) 800×600 60 Hz. )

  121. Salut,am facut exact ca in tutorial cu facerea unei noi partitii pentru ubuntu si am pierdut 250gb de fisiere,proiecte si tot ce aveam mai important stranse de 4-5 ani. Multumesc foarte mult.

  122. mihai leon a zis

    am o problema! cind vreau sa ascult muzica sau sa vad un film nu am sunet. in rest e super! mentionez ca am instalat versiunea 10.4.

  123. Smary_M a zis

    Eu am testat ubuntu 10 si pot sa spun ca in afara de faptul ca IP ptr net mi-a dat ceva bataie de cap pana am reusit sa il bag, sunetul care avea un gajait daca pot spune asa si faptul ca la un moment dat nu mai reuseam sa instalez nimic de pe serverul lor sau ce o fi fost ala in rest totul a fost ok. Eu cred ca daca se v-or remedia micile probleme la Ubuntu windows nici nu ar mai trebui sa existe in vre-un calc personal. Este adevarat ca Ubuntu mai are ceva pana il va ajunge si depasi pe Windows dar pentru cei care au nevoie doar de strictul necesar e mai mult decat de ajuns. Un singur lucru ar mai trebui pus la punct pentru moment :messengerul ptr ca din pacate multi sunt “dependenti” de el si totul ar fi ok pana la remedierea celorlalte mici probleme ptr care cred ca este doar chestiune de timp. Abia astept sa reinstalez din nou Ubuntu 10

    • Eu am testat ubuntu 10 si pot sa spun ca in afara de faptul ca IP ptr net mi-a dat ceva bataie de cap pana am reusit sa il bag, sunetul care avea un gajait daca pot spune asa si faptul ca la un moment dat nu mai reuseam sa instalez nimic de pe serverul lor sau ce o fi fost ala in rest totul a fost ok. Eu cred ca daca se v-or remedia micile probleme la Ubuntu windows nici nu ar mai trebui sa existe in vre-un calc personal. Este adevarat ca Ubuntu mai are ceva pana il va ajunge si depasi pe Windows dar pentru cei care au nevoie doar de strictul necesar e mai mult decat de ajuns. Un singur lucru ar mai trebui pus la punct pentru moment :messengerul ptr ca din pacate multi sunt “dependenti” de el si totul ar fi ok pana la remedierea celorlalte mici probleme ptr care cred ca este doar chestiune de timp. Abia astept sa reinstalez din nou Ubuntu 10  

      avem si despre ubuntu Lucid Lynx 10.04 tutorial, scrie sus in casuta de cautare din dreapta de pe marginea neagra: Lucid Lynx, da enter si vei gasi tutorialul

    • Mircea2301 a zis

      Eu am testat ubuntu 10 si pot sa spun ca in afara de faptul ca IP ptr net mi-a dat ceva bataie de cap pana am reusit sa il bag, sunetul care avea un gajait daca pot spune asa si faptul ca la un moment dat nu mai reuseam sa instalez nimic de pe serverul lor sau ce o fi fost ala in rest totul a fost ok. Eu cred ca daca se v-or remedia micile probleme la Ubuntu windows nici nu ar mai trebui sa existe in vre-un calc personal. Este adevarat ca Ubuntu mai are ceva pana il va ajunge si depasi pe Windows dar pentru cei care au nevoie doar de strictul necesar e mai mult decat de ajuns. Un singur lucru ar mai trebui pus la punct pentru moment :messengerul ptr ca din pacate multi sunt “dependenti” de el si totul ar fi ok pana la remedierea celorlalte mici probleme ptr care cred ca este doar chestiune de timp. Abia astept sa reinstalez din nou Ubuntu 10

      ********** Sunt sute de distributii care mai de care mai frumoasa de linux, Mandriva este la fel de usoara ca Ubuntu, este pentru incepatori, testeaza cat mai multe si sigur o sa te opresti la care iti place mai mult (este precum femeile!). suces

  124. Mircea2301 a zis

    Pentru cei care vor sa invete linux rog intrati si la urmatoarea adresa: http://www.google.ro si sa caute (url modificat), sper ca Administratorul sa nu se supere pe mine ( Cristi), de asemenea este bine sa se remedieze si problemele cu chat-ul, sunt oameni care au nevoie de raspunsuri in privinta calculatoarelor si sistemelor de operare si unde ar putea mai bine decat la videotutorial.ro!, dar chat-ul trebuie repornit deoarece posta raspunsuri in timp real. Rugamintea mea este sa lasati cearta si invidia de-o parte. Mentionez ca adresa de mai sus postata de mine NU este a mea, eu am postat-o deoarece sunt lucruri esentiale pentru incepatorii pe linux si au nevoie de un impuls (foarte multi se feresc de necunoscut).Multumesc pentru timpul acordat. Cu respect Mircea.

  125. Revin cu problema mea…va rog…am nevoie de indicatii urgent in legatura cu restaurarea grub-ului…ma gasiti la cossmyn_92 pe yahoo.Va rog mult…astept raspuns…multumesc mult!!!

  126. Am instalat si Ubuntu si Kiwilinux 9.04, dar conectarea la Clicknet nu mi-a reusit, chiar dupa ce am facut totul ca in tutorial. Pe Windows merge bine netul. Am un modem ST 330. Nu stiu de ce nu merge.

  127. Am postat un comment referitor la instalarea netului sub Clicknet de la Romtelecom. Nu mi-a reusit dupa calea recomandata in tutorial, insa am reusit altfel, dupa ceva cautari. In tagul System-Administrare-Conexiune ADSL/PPPoe am urmat instructiunile si asa va scriu din Kiwilinux 9.04. Acum actualizez la ultima versiune; sper sa nu aiba bug-uri. Felicitari pentru tutoriale !

    • Costi: Am postat un comment referitor la instalarea netului sub Clicknet de la Romtelecom. Nu mi-a reusit dupa calea recomandata in tutorial, insa am reusit altfel, dupa ceva cautari. In tagul System-Administrare-Conexiune ADSL/PPPoe am urmat instructiunile si asa va scriu din Kiwilinux 9.04. Acum actualizez la ultima versiune; sper sa nu aiba bug-uri. Felicitari pentru tutoriale !  

      Kiwilinux este un proiect mai mult mort. “Distributia” nu mai este mentinuta 9.04 fiind ultima.

  128. salut,
    astazi am instalat pe un laptop distributia ubuntu-10.04-desktop-amd64,instalata pe hdd.”NEBULOASE”am eu multe,dar cel mai rau ma supara ca nu pot conecta wireless internetul,RDS,router dlink DI-524.am citit pe careva forumuri,multe din discutii imi par complet straine de cunostintele mele.maine vreau sa vad prin librarii daca gasesc ceva publicatii despre ubuntu.eu am ceva despre mandriva si fedora\red hat.mare lucru nu pot aplica la ubuntu,doar informatii generale.poate ma scoateti din ceata cumva,singur nu pot.

    va multumesc.

  129. buna.

  130. am instalat si eu ubuntu 9. 04 prin wubi la fel ca si in tutorial. a mers bine dupa instalare dar dupa ce am oprit PC-ul, la pornire cand am dat sa intre in Ubuntu imi dadea ceva eroare legata de GRUB.. Am incercat si cu 10.04 dar nici acela nu a mers. Ce e de facut?

  131. Am si eu o curiozitate, daca instalez ubuntu cu wubi imi va “vedea“ partitiile din windows?Pot rula filmele de ex de pe o partitie din windows in ubuntu?

    • Symbian: Am si eu o curiozitate, daca instalez ubuntu cu wubi imi va “vedea“ partitiile din windows?Pot rula filmele de ex de pe o partitie din windows in ubuntu?  

      Da, iti poti accesa partitiile de Windows si poti reda orice fisier media de acolo in Linux. Partitiile Windowsului le gasesti in Places, Dai click pe Places si apoi click pe partitia/partitiile afisate in Places si el ti-o va monta pe Desktop

  132. eu vreau sa dau format cu ubuntu prima oara nu ma pricep este la fel ca in tutorial windowsurile sunt usor de instalat (nu cred ca m-am pronuntat corect)
    in plus credeti ca ar merge pe
    amd sempron le 1150 2 ghz
    1 g ram ddr 2 800mhz
    512 mb nvidia 7050

    • florin: eu vreau sa dau format cu ubuntu prima oara nu ma pricep este la fel ca in tutorial windowsurile sunt usor de instalat (nu cred ca m-am pronuntat corect)
      in plus credeti ca ar merge pe
      amd sempron le 1150 2 ghz
      1 g ram ddr 2 800mhz
      512 mb nvidia 7050  

      Scrie sus in dreapta in casuta de cautare de pe margina neagra: Cum se partitioneaza corect si cum se instaleaza Ubuntu Linux in dual boot cu Windows XP, da enter si vei gasi tutorialul. Priveste tutorialul cu atentie fara sa derulezi!

      Cat despre “in plus credeti ca ar merge pe
      amd sempron le 1150 2 ghz
      1 g ram ddr 2 800mhz
      512 mb nvidia 7050 ?”

      Tin sa iti spun ca nu va merge pentru ca nu are picioare, insa cu siguranta va rula splendid pe aceasta configuratie. Linuxul consuma foarte putine resurse, pur si simplu o sa zboare pe pc-ul tau.

  133. Vreau sa stiu si eu cum dezinstalez acum ubuntu si sa nu mai apara dupa ce butez sa intre automat in windows

  134. vreau sa aflu cum dezinstalez ubuntu

    • Stelian: vreau sa aflu cum dezinstalez ubuntu  

      In primul rand sistemele de operare nu se dezinstaleaza indiferent ca e vorba de Linux,Mac OS X, sau Windows! Sistemele de operare se sterg pur si simplu de pe hard disk-ul instalat, prin simpla formatare a partitiei respective pe care a fost pus sistemul sau prin instalarea altui sistem de operare peste.
      Intri in windows (nu ne-ai spus ce windows ai, xp, vista sau 7, noi nu ghicim in stele!) apoi te duci si dai click dreapta pe my computer si alegi Manage, apoi in stanga de duci pe Disk Management, selectezi partitia pe care ai avut Linuxul si dai click dreapta pe aceasta alegand din meniul contextual functia “Format” Si ca sa nu-ti mai afiseze la bootare si Linuxul cauti si privesti pana la capat tutorialul: Cum se partitioneaza corect si cum se instaleaza Ubuntu Linux in dual boot cu Windows XP, il gasesti cu casuta de cautare din dreapta sus de pe margina neagra!

  135. eu as fi vrut sa folosesc linux,chiar sa fie server cccam.am instalat ubuntu cu wubi,l-am sters a doua zi.eu nici la internet nu m-am putut conecta.am renuntat si l-a a cere sfaturi pe forum.am bagat seama ca acolo toti s-au nascut destepti,parca nu toti au avut un inceput,sigur si ei au intrebat multe banalitati atunci,acum stiu sa se dea mari profesori.eu n-am vrut sa deranjez asemenea specialisti.
    numai bine.

    • ghita_49: eu as fi vrut sa folosesc linux,chiar sa fie server cccam.am instalat ubuntu cu wubi,l-am sters a doua zi.eu nici la internet nu m-am putut conecta.am renuntat si l-a a cere sfaturi pe forum.am bagat seama ca acolo toti s-au nascut destepti,parca nu toti au avut un inceput,sigur si ei au intrebat multe banalitati atunci,acum stiu sa se dea mari profesori.eu n-am vrut sa deranjez asemenea specialisti.numai bine.  

      gresesti.nu chiar toti.daca ai nevoie de ajutor lasa un mesaj si te voi ajuta.

      • unix:
        gresesti.nu chiar toti.daca ai nevoie de ajutor lasa un mesaj si te voi ajuta.  

        daca se pricepe cineva la setari conexiune internet de la UPC, am instalat ubuntu 9.04 pe un laptop cu net de la UPC, si nu reusesc sa i-l conectez la net
        am citit pe forum ubuntu despre upc, dar nu se potriveste cu ceea ce caut eu
        stie cineva?

  136. Pot instala OpenSolaris in paralel cu windows7 ?

  137. am o problema dupa ce instalez wubi restratez calculatoru selectez de acolo ubuntu si imi da eroare checking disk 0: ubi don’t found try again. am incercat de foarte multe ori da nu reusesc sa rezolv problema. va rog ajutatima

  138. Try (hd0,0): NTFS5: No wubildr aceasta eroare imi apare mai exact si nu pot face nimic de cat sa restartez pc

  139. da io cum fac conectiunea la net am romtelecom pls ajutati-ma 😀

  140. Imi puteti spune si mie cum cum ma pot conecta la net cu usb stick(zte 7.2mb) de la rds pe linux (sabayon) instalat in virtual box ?

  141. am 2 hard disk an calculator pe unu am instalat windows XP si pe celalalt windows 7 cum pot sa aleg cand pornesc calculatorul pe care vreau sa intru.astept un raspuns. Mersi

  142. E super linux ubuntu , nu asi mai renunta la el , l-asi instala definitiv , doar ca imi apare la hard disk o eroare SMART si zice ceva de End to End error .
    Nu stiu daca o pot remedia sau trebuie sa inlocuiesc hard disk-ul ! Va rog sa ma ajutati !
    Mentionez ca am un hard disk WD de 160 GB , dar cu toate ca este SATA in Bios imi apare ca si cum ar fi IDE si cred ca de acolo vine problema ! Indifierent ce sistem de operare asi folosi sa ce utilitar pentru HDD , imi apare aceeasi eroare de fiecare data si imi spune ca HDD poate ceda oricand . Am cautat pe net o descriere a erorii respective si suna cam asa :
    End-to-End error This attribute is a part of HP’s SMART IV technology and it means that after transferring through the cache RAM data buffer the parity data between the host and the hard drive did not match
    Asi vrea sa stiu daca e ceva iremediabil sau daca ii pot face ceva sa il repar !
    Va multumesc anticipat !

    • Adrian-admin a zis

      Cosmin: E super linux ubuntu , nu asi mai renunta la el , l-asi instala definitiv , doar ca imi apare la hard disk o eroare SMART si zice ceva de End to End error .
      Nu stiu daca o pot remedia sau trebuie sa inlocuiesc hard disk-ul ! Va rog sa ma ajutati !
      Mentionez ca am un hard disk WD de 160 GB , dar cu toate ca este SATA in Bios imi apare ca si cum ar fi IDE si cred ca de acolo vine problema ! Indifierent ce sistem de operare asi folosi sa ce utilitar pentru HDD , imi apare aceeasi eroare de fiecare data si imi spune ca HDD poate ceda oricand . Am cautat pe net o descriere a erorii respective si suna cam asa :End-to-End error This attribute is a part of HP’s SMART IV technology and it means that after transferring through the cache RAM data buffer the parity data between the host and the hard drive did not match
      Asi vrea sa stiu daca e ceva iremediabil sau daca ii pot face ceva sa il repar !
      Va multumesc anticipat !  

      Este o tehnologie ce anticipeaza si face o predictie asupra hardului tau. Aceasta tehnologie monitorizeaza uzabilitatea hard disk-ului si te previne in cazul in care hardul tau mai are “putine zile de trait” ca tu sa previi pierdera de date si sa-ti faci un backup. Toti producatorii de hard disk-uri catalogheaza aceasta erroare ca fiind critica si recomanda backupul sau copierea imediata a datelor pe un alt hard disk.

      • Adrian-admin:
        Este o tehnologie ce anticipeaza si face o predictie asupra hardului tau. Aceasta tehnologie monitorizeaza uzabilitatea hard disk-ului si te previne in cazul in care hardul tau mai are “putine zile de trait” ca tu sa previi pierdera de date si sa-ti faci un backup. Toti producatorii de hard disk-uri catalogheaza aceasta erroare ca fiind critica si recomanda backupul sau copierea imediata a datelor pe un alt hard disk.  

        Inteleg , dar totusi ai putea sa-mi explici de ce HDD ul meu apare ca fiind IDE in bios ,cu toate ca el sete SATA ?

  143. Daca totusi nu puteti sa ma ajutati , macar va rog sa imi explicati de ce cu toate ca HDD este SATA in Bios apare ca IDE ?
    Va Multumesc !

  144. DanyXpblue edition a zis

    Pai da eu am 13 ani si stiu sa instalez Windows XP VISTA 7 UBUNTU 10.10 MAREVICK si ma rog mai departe.Deasemenea stiu sa adaug rami si sa schimb hard.Update sau upgrade de bios;sa il restaurez din Bios si inca stiu mult mai multe decat asta.Oricum si eu am invatat tot cam de prin videotutoriale,
    si acest site:www.videotutorial.ro l-as recomanda la oricine.Bravo!pentru tutorial Adrian!

  145. salutare

    am instalat ubuntu 10.10 pe netbook acer aspire one si nu stiu cum pot face internetul prin stick de la vodafone. eventual un tutorial video sau ceva explicatii pentru un incepator.
    Merci

    Denis

  146. Va pot intreba ceva? Eu am net Enjoy sau mai nou se numeste NETGEN , daca imi instalez ubuntu trebuie sa fac ceva ca sa imi mearga netu??

  147. Cum sa imi setez netul daca am de la netgen ???

  148. nu va mai bateti capul cu linux!!1windows xp ramane cel mai bun sistem

    • vayo:
      nu va mai bateti capul cu linux!!1windows xp ramane cel mai bun sistem

      Bine, asa o sa facem, multumim pentru sugestie !
      Nu stiam eu de ce stam ca prostii pe linux-ul asta, in fond cine dracu a inventat linuxul asta ?
      …………………………….
      AAaaaa, am revenit, am facut cateva cercetari si am aflat ca aproape toate serverele din lume merg pe linux, hhhmmmmm, Androideul sau cum dracu s-o numi (ala dupa telefoanele alea smechere) are este tot un linux, majoritatea dispozitivelor: telefoane, media playere, chiar si Google, yahoo, etc au linux, aaaa sa nu uitam de site-urile porno, alea tot pe linux stau, nu curvele……(doar fisierele, scripturile, bazele de date)
      Chiar si saracia asta de videotutorial.ro este motorizata de Linux.
      Cine dracu ar fi crezut ?
      Inseamna ca nu-i chiar atat de naspa pana la urma.
      Eeeeee, oricum noi suntem cu messul cu astea, nu avem noi nevoie de linux.
      XP rulzzzzz.

      Sper ca nu ma luati in serios?

      • cristi-admin: Bine, asa o sa facem, multumim pentru sugestie !
        Nu stiam eu de ce stam ca prostii pe linux-ul asta, in fond cine dracu a inventat linuxul asta ?
        …………………………….
        AAaaaa, am revenit, am facut cateva cercetari si am aflat ca aproape toate serverele din lume merg pe linux, hhhmmmmm, Androideul sau cum dracu s-o numi (ala dupa telefoanele alea smechere) are este tot un linux, majoritatea dispozitivelor: telefoane, media playere, chiar si Google, yahoo, etc au linux, aaaa sa nu uitam de site-urile porno, alea tot pe linux stau, nu curvele……(doar fisierele, scripturile, bazele de date)
        Chiar si saracia asta de videotutorial.ro este motorizata de Linux.
        Cine dracu ar fi crezut ?
        Inseamna ca nu-i chiar atat de naspa pana la urma.
        Eeeeee, oricum noi suntem cu messul cu astea, nu avem noi nevoie de linux.
        XP rulzzzzz.

        Sper ca nu ma luati in serios?

        este cel mai bun comentariu care l-am citit de pe videotutorial.ro BRAVO

      • cristi-admin: Bine, asa o sa facem, multumim pentru sugestie !
        Nu stiam eu de ce stam ca prostii pe linux-ul asta, in fond cine dracu a inventat linuxul asta ?
        …………………………….
        AAaaaa, am revenit, am facut cateva cercetari si am aflat ca aproape toate serverele din lume merg pe linux, hhhmmmmm, Androideul sau cum dracu s-o numi (ala dupa telefoanele alea smechere) are este tot un linux, majoritatea dispozitivelor: telefoane, media playere, chiar si Google, yahoo, etc au linux, aaaa sa nu uitam de site-urile porno, alea tot pe linux stau, nu curvele……(doar fisierele, scripturile, bazele de date)
        Chiar si saracia asta de videotutorial.ro este motorizata de Linux.
        Cine dracu ar fi crezut ?
        Inseamna ca nu-i chiar atat de naspa pana la urma.
        Eeeeee, oricum noi suntem cu messul cu astea, nu avem noi nevoie de linux.
        XP rulzzzzz.

        Sper ca nu ma luati in serios?

        Superb, scurt si la obiect. Chiar si firmware-ul (dd-wrt) de pe routerul meu , tot linux e parca 🙂

    • Mircea2301 a zis

      vayo:
      nu va mai bateti capul cu linux!!1windows xp ramane cel mai bun sistem

      Oare asa sa fie?!, trist pentru cine cunoaste doar un singur sistem de operare si acela ( xp ), plin de gauri si arhi-plin de virusi! Pana la urma ai dreptate, ce stim noi linuxisti!, TU esti cine esti, tu le stii pe TOATE, apropos!, cine esti tu? vad ca te loghezi cu nume de-mprumut (dar de firma)!, sau iti este rusine cu numele tau?

  149. am instalat cu wubi, si cand incerc sa intru, imi zice “No root file system defined. please correct this from the partitioning menu”

    • Mircea2301 a zis

      hosu:
      am instalat cu wubi, si cand incerc sa intru, imi zice “No root file system defined. please correct this from the partitioning menu”

      Apropo!, de ce nu inveti linux de pe un CD live, este mult mai usor si nu poti pierde informatii de pe HDD (cum am citit mai sus) sau si mai sigur si mult mai rapid este sa instalezi linux pe un HDD separat si nu mai ai probleme, la pornire alegi HDD pe care vrei sa lucrezi (linux sau windowz) si tine minte, linux nu inseamna numai ubuntu, GNU/Linux este o DROAIE de distributii care mai de care mai frumoasa mai atractiva si GRATUITE (adica moca)NU licenta, nu antivirus, nu defragmentare, optimizare si tot felul de ……….. fara cuvinte! Succes si multa rabdare trebuie pentru linux, iar din momentul cand ai invatat linux nu te mai desparti de el!

  150. Buna!Am instalat si eu de curand LinuxMint pe un notebook si nu reusesc nici cum sa fac conexiunea la internet(mentionez ca am RDS).Sa fie oare de la placa de retea sa nu o recunoasca? help pls:d

  151. Sper sa faca cineva un tutorial , pe intelesul tuturor ( incepatori ca mine ) , despre instalarea modemului AnyData ADU-510l de la Romtelecom Clicknet Mobile ( CDMA ) in Ubuntu 11.04 . Am abonament de la ei si nu il pot folosi . Instructiunile de pe CD-ul primit de la Romtelecm functioneaza doar in Ubuntu 9.04 (Jaunty) .

  152. In Windows 8 cand vreau sa instalez ubuntu in dual boot cu wubi imi da o eroare, adica dupa ce il instalez in dau reeboot new, se restarteaza selectez ubuntu si imi da o eroare ceva cu “prefix”

  153. Va rog frumos daca puteti sa realizati un tutorial despre cum se instaleaza Ubuntu Linux cu wubi in Windows 8.

    • Bogdan C. a zis

      Foarte simplu, descarci imaginea iso cu Ubuntu și o montezi în Windows cu Daemon Tools. Apoi rulezi wubi.exe din acea imagine iso.

  154. Bogdan C.:
    Foarte simplu, descarci imaginea iso cu Ubuntu și o montezi în Windows cu Daemon Tools. Apoi rulezi wubi.exe din acea imagine iso.

    Asta functioneaza pentru Windows XP, Vista si 7. Insa pentru Windows 8 Nu Functioneaza!

  155. Mersi fain ;). Am reusit sa-mi fac conexiunea la internet de fiecare data pe wubi dar tot nu mergea(pentru ca eu nu dadeam restart – lool ). Daca si alti mai au probleme, sa dea restart.

  156. Ion Corbu a zis

    Există un tutorial similar actualizat pentru instalarea Linux Mint 17.1 sau Ubuntu, o versiune la zi? Adică tot aşa ca în tutorialul de mai sus Fără să facem modificări, partiţii, etc.

    Mulţumesc.

  157. Salut.Am incercat Voyager 14.04.04 ,insa dupa ce montez iso cu Magic Disc ,nu gasesc Wubi acolo.Gresesc undeva sau Voyagerul nu se poate instala pe acelasi pc cu un windows ?

  158. ideea e grozava, numai ca eu nu stiu de unde aveam pe un cd wbi.exe.L-am instalat [se instaleaza ca orice program din windows].Cand am intrat dupa restart ,mi-a dat obtiunea de a alege daca vreau in ubuntu sau in win 7.
    Din curiozitate am intrat in ubuntu[eu stiiam ca an instalat doar wbi].
    Ce ubuntu crede-ti ca era ubuntu12.6; iar eu imi doream ubuntu 9.04 am intrat in windows si am sters folderul de ubuntu . Acum nu mai pot instala 9,04.
    E wbi deja cu ubuntu preinstalat? atunci de unde sa iau un ubunti 9.04?

Trackbacks

  1. […] Wubi a fost scos acum a fost iarasi inclus in versiunea 10.04.1. Daca nu stiti ce este Wubi aveti aici un tutorial video despre acesta Cine doreste sa faca un stick USB bootabil cu Super OS 10.04, nu […]

  2. […] si optiunea de al instala daca doriti. O alta varianta ar fi utilizarea si instalarea lui prin  Wubi , veti avea posibilitatea, daca nu va place sa il dezinstalati ca pe orice alt program din Control […]

  3. […] sugerez sa instalezi linux in interiorul Windows. E mult mai simplu sa il dezinstalezi. Ai tutorial aici. Daca vrei sa instalezi separat pe o partiei e necesar sa creezi o partitie ext4. Poti creea o […]

Speak Your Mind

*