NUC, noul mini pc de la Intel, mic, puternic, economic si accesibil – tutorial video

Salut prieteni, eu sunt Cristi si astazi va povesti despre un NUC, produsul Intel care va revolutiona PC-ul este aici si-l putem cumpara.
NUC este prescurtarea de la Next Unit of Computing, un fel de pas necesar pe care Intel trebuia sa-l faca de multa vreme. Din pacate Intel nu a avut pana acum “cartile” potrivite, generatiile trecute de grafica integrata nu erau tocmai performante si daca ar fi lansat NUC-ul cu un an in urma folosindu-se grafica HD 3000, probabil ar fi fost un semi esec. Intel HD 4000 ofera in sfarsit performanta de care aveam nevoie, decodare continut HD, Quick Sync, accelerare hardware si alte chestii pana la urma normale in 2013.
Ce este NUC ?
Intel NUC este un PC foarte mic, redus la minimul necesar pentru 90 % utilizatori, atat de mic incat iti incape intr-un buzunar la geaca.
Procesorul cu care este echipat NUC nu este deloc timid, este un i3 3217U Ivy Bridge cu un TDP de numai 17 wati, acelasi procesor intalnit si pe ultrabook-uri.
Grafica de pe NUC este de la Intel, este vorba despre HD 4000 care vine integrata in procesor. Adaugarea unei placi video dedicate este imposibila, cel putin pentru moment, dar poate se gandesc cei de la Nvidia si AMD la ceva pe mini PCI Express, cine stie…
La capitorul memorie ram, NUC are 4 GB insa avand doua sloturi, pot fi montate alte module de memorie, memoria este identica cu cea folosita pe laptop-uri. Este recomandat sa adaugati alte placute de memorie la frecventa ceva mai mare, 1600 de exemplu, astfel puteti ajuta si grafica integrata, acesta nu are memorie proprie, foloseste doar din memoria ram a sistemului.
Ca si stocare este folosit un SSD, asta nu poate decat sa ofere o experienta super placuta utilizatorului. Daca aveti nevoie de mai multa stocare puteti folosi un hard disk extern sau puteti face o configuratie cu stocarea in retea.
La capitolul conectivitate NUC sta bine, avem port ethernet 10/100/1000, avem wireless b/g/n (placa wireless intel N 6235). Avem bineinteles si porturi usb, 3 la numar, din pacate sunt de tip USB 2.0.
Sistemul de racire de pe NUC este asemanator cu cel de pe laptop-uri, ar trebui sa fie foarte eficient si silentios deoarece procesorul este un ultra low power si nu se va incalzi alat de tare.
Marile avantaje ale acestui mic pc sunt:
Este foarte economic, are o sursa externa de doar 65 de wati
Este estrem de mic si silentios.
Poate fi montat cu usurinta pe spatele unui monitor sau chiar pe spatele unui televizor (are bracket vesa in pachet).
Are tehnologia WiDi, adica putem trimite imaginea la monitor sau televizor fara cabluri.
Datorita dimensiunilor si a consumului redus poate fi folosit in foarte multe configuratii, ca si NAS, ca si media center, ca si PC, ca si server, etc.
Daca stau sa caut dezavantaje nu cred ca pot gasi multe, poate doar lupsa unui slor pentru montarea unei placi video dedicate, in rest totul este facut exact cum trebuie.
Abia astept sa vad cum se va comporta NUC-ul cu procesoarele Haswell care vor iesi in curand si care vor avea o putere grafica cum nici nu ne imaginam de la un chip integrat.
Daca nu aveti n=incredere in NUC dar totusi aveti nevoie de un PC, puteti arunca un ochi peste tutorialele noastre cu configuratii la cheie.

De unde pot cumpara NUC ?

Mini PC Intel Next Unit of Computing, cu procesor Intel® Core TM i3-3217U 1.80GHz, 4GB, WiFi, SSD 60GB

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 1.000 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

 

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.

Vizionare placuta !
de Cismaru Cristian


 


Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. Dar sunet nu avem

  2. bravo pentru tutorial!E clar ca pc-urile normale nu mai au zile multe datorita tehnologiei din ce in ce mai avansate dar si faptului ca energia electrica devine din ce in ce mai scumpa.Am citit recent ca in curand intel o sa sudeze procesoarele direct pe placa de baza fara posibilitate de upgrade,deci iata ca lucrurile se schimba usor-usor.Eu unul deocamdata o sa ma orientez spre procesoarele cu grafica integrata,m-am hotarat sa spun adio placilor video iar pe viitor probabil NUC-ul o sa fie de baza si pentru mine

  3. NUC-ul vine cu un singur dimm ocupat, se poate adauga inca 4 gb fara probleme

  4. La bani astia imi pot comfigura o unitate mult mult mai perfirnanta.

    • Corect , este prea scump deocamdata si daca mai cumparam ceva memorie de ram , un hd extern , un kit mouse tastatura etc. deja mergem prea departe cu pretul , dar pentu cine are bani si vrea comfort este OK. !!!!

  5. Cica server not found…

  6. FaqTask:
    La bani astia imi pot comfigura o unitate mult mult mai perfirnanta.

    desigur, doar ca cei de la intel s-au gandit la performanta optima, consum extrem de redus si spatiu ocupat…aproape inexistent
    si in fond, daca nu esti gamer sau editor video etc. nu ai nevoie de performanta extrema

  7. AlexAlex:
    Dar sunet nu avem

    Iesire analogica pentru sunet nu este insa sunetul poate fi transportat prin hdmi direct la televizor sau la monitor, bineinteles daca acesta din urma are boxe.
    Exista si boxe pe usb sau dac-uri pe usb cu ajutorul carora transformi digital in analog pentru iesire si intrare jack 3,5.
    Cel mai probabil nuc va fi folisit pe televizoare si acestea au difuzoare, iar sunetul vine prin hdmi.
    Oricum solutii exista, nu cred ca se impiedica cineva de lipsa unei mufe jack.

  8. Super NUC-ul! In curand imi cumpar un SMART TV si voi opta si pentru NUC deoarece este super.

  9. cristi_m69 a zis

    pare compatibil cu MAC OSX, se poate face hackintosh?

  10. Acest televizor LED 3D Samsung 32es6100 suporta tehnologia WiDi?

  11. N-o să aibă niciodată succes așa ceva. Chiar dacă majoritatea oamenilor nu fac gaming/editări video etc, acestei majorități o să i se pară o glumă proastă aceste NUC-uri.
    Și ca idee, mai cumperi un hard disk, mai un adaptor, mai nu-știu-ce și uite așa am sărit mult peste 2000 RON.
    Repet, o glumă proastă!

  12. N-o să aibă niciodată succes așa ceva…
    Nu stiu de ce dar si eu cred asa ceva. Totusi e interesant, tehnologie noua.

  13. E o tehnologie noua de tip ,,maimuta cind nu are ce face se scarpina pina da singele”

  14. Un cloud personal pe care poti pune 2-3 SO pt.compatibilitate cu orice
    smart sau tableta,cred ca inchide gura oricarui carcotas.Exista o nisa
    destul de importanta pt.asa ceva.Nu-i chiar de ici de colo sa folosesti
    un calculator semi adevarat sub 70w consum,acasa si,mai ales de la distanta,
    punand pe un monitor sau zid un film.prezentare,etc,prin intermediul unui
    telefon,tableta si proiector de buzunar cat un telefon.
    Totusi,as alege mai degraba : Sistem Desktop PC Sapphire mini cu procesor
    AMD APU Trinity Dual Core 1.90GHz, 4GB, 320GB, AMD Radeon HD7400G
    L-am gasit tot la eMag.Chiar daca e mai mare,pe acesta l-as alege.Mare lucru
    daca nu cumva face fata si la Camtasia 8,cu un timp un pic mai mare,banuiesc.
    Daca, cu HD 4200 integrata pot face editare si conversie video,cu atat mai mult
    HD 7400G,chiar dac-i pe un procesor mai slab.
    Dupa mine,as pune din prima un OCZ 128 pt.doua SO, memorie de 1600 cat suporta
    si, stocare externa. Scopul,comoditatea si larga utililizare a sistemului justifica clar costul.
    Peste,deja vorbim despre pasionati de jocuri si cei care-si castiga painea cu ajutorul lui.
    As vrea sa vad o comparatie intre Intel si AMD facuta de catre Cristi pe tema asta.
    Ultimele tutoriale,inclusiv despre NAS,arata limpede ca avangarda se afla la videotutorial.ro

  15. salut baieti

    contrar celor spuse mai sus de alti comentatori eu cred ca e de viitor
    ceea ce ni s a prezentat in acest tutorial,stiti ce mai lipseste?
    holograma sau afisarea imaginilor pe orice si pe o masa de exemplu sau un
    perete ma rog stiti ce vreau sa spun, ca in filmele sf 🙂
    multumesc

  16. sunt si carcase cu sursa care consuma putin dar tot mai bun este un mini pc
    http://www.pcgarage.ro/carcase/inter-tech/mini-itx-q-6/

  17. Zebastian a zis

    Allview nu este facut in China. Avem si noi putine firme care fac ceva bun in acest domeniu in Romania si le dam in cap si le catalogam ca si “chinezarii” ….

  18. Salut, Cristi! Spui în tutorial că placa wireless este peste Broadcom, Atheros şi că este o placă de calitate superioară care costă pe măsură. Eu am un laptop Asus K75VJ care, (potrivit specificaţiilor tehnice) are acelaşi wireless 802.11 b/g/n ca cel prezentat de tine în tutorial, dar în Device Manager îmi arată Qalcomm Atheros ca fiind placa wireless. Deci, tot un Atheros; cum stau lucrurile în acest caz?
    Mulţumesc anticipat pentru eventualul răspuns şi felicitări sincere privind tutorialele pe care le faci aici.
    Sărbători fericite tuturor!

  19. Daros:
    Salut, Cristi! Spui în tutorial că placa wireless este peste Broadcom, Atheros şi că este o placă de calitate superioară care costă pe măsură. Eu am un laptop Asus K75VJ care, (potrivit specificaţiilor tehnice) are acelaşi wireless 802.11 b/g/n ca cel prezentat de tine în tutorial, dar în Device Manager îmi arată Qalcomm Atheros ca fiind placa wireless. Deci, tot un Atheros; cum stau lucrurile în acest caz?
    Mulţumesc anticipat pentru eventualul răspuns şi felicitări sincere privind tutorialele pe care le faci aici.
    Sărbători fericite tuturor!

    Una este certificarea, pe care mai toate placile wireless o au, alta este calitatea.
    Si eu am pe laptop wireless N, din pacate nu poate trece peste 65 Mbps.
    Placile de retea wireless de la intel sunt cele mai rapide, deasemenea incarcarea procesorului este minima.
    Sunt foarte putine placi wireless care pot atinge 300 Mbps, majoritatea au 150. Marketing-ul a apasat atat de mult pe wireless N, incat acum oamenii nu mai inteleg nimic.

  20. Salut!
    Am o intrebare legata de player-ele web.Ce codecuri imi recomandati?Cat m-ar costa un codec cu care sa mearga internet explorer versiuni mai vechi de 9 ? Sunt codecuri free pe care le pot folosi fara probleme pe site-ul propriu?

  21. Cristi care este mai buna ca model de placa video NVIDIA sau AMD RADEON

  22. Intel pregateste deja sisteme NUC cu procesoare Core i5 si i7
    http://www.engadget.com/2013/04/09/intel-next-unit-of-computing-roadmap-leak-i7-i5/

  23. Este un al IT-ului. Sa vedem daca poate supravietuii.
    Marele lui dezavantaj ? Pret URIAS. La banii astia i-mi fac o unitate
    (aproape) pentru gaming. Nu este nici portabil, nici destkop.
    Lipsa audio i-l trage si mai mutl in jos
    Nu o sa-l cumpar niciodata doar pentru ca este cel mai de pe piata, dar
    nu si cel mai ieftin( macar de a-r fi avut dotari pentru un hometheatre).

  24. pe jocuri cum se comporta,ma intereseaza foarte mult acest aspect,multumesc

  25. Pai in tutorial s-a spus ca daca esti gamer ti-ar trebui un pc clasic cu putere de procesare. Dar tot in tutorial s-a mentionat faptul ca este capabil sa duca jocuri de generatie noua(2013-anul in care a fost facut tutorialul) cu setarile pe low.

  26. Deja, daca nu ma insel, au aparut NUC-uri cu iesire audio jack 3.5 si ca stocare poti folosi mSATA sau ssd pe 2.5, cele pe mSATA sunt mai subtiri din cate am obeservat, nu mai bine e cu ssd? un nou tutorial ar fi o ideea bun care sa includa si o recomndare de monitor chiar un sitem audio 2.1, ca idee. Am observat ca aceste NUC-uri vin fara memorie ram si ssd, deci trebuie cumparate separat, cel din tutorial am vazut ca are tot cel putin stocarea de 60 GB

Speak Your Mind

*